REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

30292827262524

Avtomobilizem

Volvo razmišlja o prekinitvi razvoja dizelskih motorjev

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo bo zaradi naraščajočih stroškov, povezanih s strogimi regulacijami, morda prenehal razvijati nove dizelske motorje, je v intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung dejal prvi mož družbe Hakan Samuelsson.

Konec 2016 v Sloveniji registriranih 1,1 milijona avtomobilov

Konec minulega leta je bilo v Sloveniji registriranih okoli 1,47 milijona vseh cestnih vozil, kar je dva odstotka več kot ob koncu 2015.

Največji Bugatti prodajni salon

Kot v slaščičarni izgleda v novo odprtem Bugattijevem salonu v Dubaiu. To je 15 Bugattijev salon in hkrati največji do sedaj.

Polnjenje brez ustavljanja

Projekt Fabric se je pričel že leta 2014 in je vključil 25 partnerjev iz 9 evropskih držav. V projekt je vključen tudi Renault, ki je v partnerstvu s podjetjema Qualcomm Technologies in Vedecom, demonstriral dinamično brezžično polnjenje električnega vozila DEVC (Dynamic Wireless Electric Vehicle Charging).

Test: Mazda CX5

Številnim ljubiteljem SUV vozil, Mazda ponuja morda najboljšega predstavnika v razredu. Tehnologija Skyactive, ki združuje vrhunsko tehnologijo na različnih področjih: dizelskih motorjih (Skyactiv-D), samodejnih (Skyactiv-Drive)

Ogier izkoristil napako Tänaka

Svetovni prvak Francoz Sebastien Ogier (Ford) vodi po drugi etapi relija po Portugalski, šeste dirke sezone svetovnega prvenstva. Vodstvo je prevzel po napaki moštvenega sotekmovalca Estonca Otta Tänaka, ki je vodil po prvem dnevu.

Glasno prepevanje najljubših pesmi za volanom je nadvse dobrodejno

Najpomembnejši nasvet vodnika za preživetje v urbanem okolju je morda prepevanje brez zadržkov ob poslušanju najljubših pesmi med vožnjo v službo.

Korak k ekstremu

Mitsubishi je predstavil novo izvedbo svojega pick-upa L200 in ga poimenoval Desert Warrioir. Vozilo ima dvojno kabino za prevoz do pet potnikov, razširjeni so blatniki, zato so na vozilo nameščene večje pnevmatike, močno pa je spremenjeno podvozje,

Španci oživljajo Fička

Neopravičeno pozabljen Fičo bo ponovno oživel. Za njegovo ponovno rojstvo so se odločili v Španiji, kjer bodo z novim vozilom Seat 600 obeležili 60 let od pričetka proizvodnje tega modela v Španiji.

Toyota s prvim padcem dobička v petih letih

Japonski proizvajalec avtomobilov Toyota je v poslovnem letu, ki se je sklenilo konec marca, zabeležil prvi padec čistega dobička v petih letih.

Citroën in Le Coq Sportif obeležila 70 let modela Type H

Citroën Type H je znan kot prvi kombi z motorjem nameščenim spredaj in zato je bil tudi pogon speljan na sprednji kolesni par. Karoserija je bila samonosilna, brez šasije, tako da je po vseh karakteristikah ravno Type H predhodnik vseh današnjih modernih kombijev.

Zaradi domnevno prirejenega razpisa ovadeni ministra in vodilni v Darsu

Zaradi domnevno prirejenega razpisa Darsa za vzpostavitev sistema videonadzora na avtocestnem omrežju je eden od potencialnih ponudnikov ovadil ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrico za finance Matejo Vraničar Erman in vodilne v Darsu, poroča današnji Dnevnik.