REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

Obalno kraška Notranjsko kraška Goriška Gorenjska Osrednjeslovenska Jugovzhodna Slovenija Spodnjeposavska Savinjska Koroška Podravska Pomurska
Obalno kraška Notranjsko kraška Goriška Gorenjska Osrednjeslovenska Jugovzhodna Slovenija Spodnjeposavska Savinjska Koroška Podravska Pomurska

Opuščeni objekti: Novomeški Narodni dom desetletja čaka na boljše čase

Novomeški Narodni dom, katerega temeljni kamen so vzidali leta 1873 in je prva tovrstna stavba na Slovenskem, že več desetletij in brez pravega namena nezadržno propada. Več občinskih vodstev je obljubilo njegovo prenovo, območni zavod za varstvo kulturne dediščine je izdelal konservatorski program, lani je zastal poskus delne stavbne sanacije.

V Novem mestu o humanitarni pomoči Romom

Na posvetu Humanitarne organizacije v pomoči romskim prebivalcem, ki ga je Zveza Romov za Dolenjsko v Novem mestu pripravila danes, so govorili o pomoči, ki jo humanitarne organizacije ponujajo dolenjskim in posavskim Romom. Ugotovili so, da je ta kakovostna, hkrati pa, da pri nekaterih romskih družinah in posameznikih pri tej prihaja do zlorab.

V novomeškem romskem naselju Brezje moški obstrelil žensko

V novomeškem romskem naselju Brezje je danes dopoldne prišlo do streljanja. Moški naj bi s strelnim orožjem poškodoval žensko. Policisti so osumljenca omenjenega kaznivega dejanja že prijeli, poškodovano žensko pa so reševalci odpeljali v bolnišnico, so na Policijski upravi (PU) Novo mesto povedali za STA.

V novomeški bolnišnici zajezili negativno poslovanje

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer so predlani poslovali z 2,4 milijona evrov izgube, so to lani znižali na 170.000 evrov. Izid lanskega poslovanja bi bil sicer še boljši in pozitiven, če jim ne bi delovanje pred dobrim letom odprtega urgentnega centra povzročilo milijon evrov izgube, je opozorila direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan.

Slovenija

V Trebnjem pripravljajo 45. Teden cvička

Tradicionalni Teden cvička, največjo dolenjsko vinogradniško-turistično prireditev, bo Zveza društev vinogradnikov Dolenjske po lanski uspešni selitvi iz Kostanjevice na Krki letos vnovič priredila v Trebnjem. Prireditelji na osrednji tridnevni prireditvi 45. Tedna cvička, ki bo potekala med 26. in 28. majem, pričakujejo najmanj 8000 obiskovalcev.

V Novem mestu odprli Center razvoja, raziskav in inovacij

Razvojni center Novo mesto je v podjetniškem inkubatorju Podbreznik danes odprl Center razvoja, raziskav in inovacij (CRRI), kjer bodo zaposlene usposobili za izvajanje začetnih faz robotizacije in avtomatizacije in začeli z rednimi programi izobraževanja s področja robotike. Odprtja se je udeležila tudi ministrica Maja Makovec Brenčič.

V Novem mestu arheološki začetek urejanja mestnega jedra

V Novem mestu bodo v okviru urejanja mestnega jedra, ki ga načrtuje tamkajšnja občina, v sredo začeli s predvidoma nekajdnevnim arheološkim pregledom tal na Glavnem trgu in Rozmanovi ter Pugljevi ulici. Raziskave bodo ob morebitnem odkritju pomembnejših arheoloških najdb podaljšali, a le toliko, da najdbe dokumentirajo in zavarujejo.

V Občini Škocjan do zanesljivejše vodooskrbe

V Občini Škocjan, kjer so v okviru projekta hidravličnih vodovodnih izboljšav v petih dolenjskih občinah lani začeli z gradnjo vodohrana Zloganje, te dni nadaljujejo z vgradnjo opreme in drugimi deli. Naložba v izboljšanje občinske vodooskrbe bo brez davka stala približno dva milijona evrov, občina bo zanjo prispevala dobrih 370.000 evrov.

Strani