REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

Evropska unija

Bruselj: Konec izgovorov glede solidarnosti v begunski krizi

Nič več izgovorov pri izkazovanju solidarnosti z Grčijo in Italijo pri premeščanju beguncev, je danes znova opozoril evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos ob prihodu na zasedanje notranjih ministrov EU v Bruslju. "Čas je, da vse članice izpolnijo svoje obveznosti do konca septembra," je poudaril.

Evropska unija

Gospod Brexit - uglajen in učinkovit bruseljski veteran Barnier

Pogajanja o izstopu Velike Britanije iz EU, ki bodo eden najkompleksnejših projektov v zgodovini unije, bo vodil predan Evropejec in bruseljski veteran Michel Barnier, večkratni minister in evropski komisar. Zaradi svoje uglajenosti in spravne narave je cenjen v Evropi, a kritiziran v Franciji. Za Britance pa je učinkovit Francoz "vojna napoved".

Evropska unija

Cerar: V Evropi ne sme prevladati strah

V Evropi kljub resnim izzivom ne sme prevladati strah pred populizmom in protekcionizmom, ne smemo dovoliti, da bi nas strah zavrl v iskanju priložnosti za mlade in za razvoj, je poudaril premier Miro Cerar v Rimu po podpisu rimske izjave ob 60. rojstnem dnevu EU. Rimska izjava po njegovi oceni verjetno ni dovolj ambiciozna, je pa izraz realnosti.

Evropska unija

Slovenija pred 25 leti vstopila v Ovse

Slovenija se je na današnji dan pred 25 leti vključila v tedanjo Konferenco o varnosti in sodelovanju v Evropi, današnjo Organizacijo za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse). Ovse je bila prva mednarodna organizacija, v katero se je vključila samostojna in mednarodno priznana Slovenija.

Evropska unija

Voditelji EU danes pri papežu Frančišku

Papež Frančišek bo danes sprejel voditelje 27 članic in institucij EU, ki ta konec tedna v Rimu ob močnih varnostnih ukrepih obeležujejo 60. rojstni dan sodobne unije. Iz Vatikana se ob tem po neuradnih informacijah pričakuje sporočilo o pomenu socialne Evrope. Slovesnosti v Rimu se udeležuje tudi slovenski premier Miro Cerar.

Evropska unija

Poljska morda ne bo podpisala rimske izjave

Lahko se zgodi, da Poljska ne bo podpisala izjave po koncu vrha EU v Rimu ta konec tedna, če ne bo vsebovala točk, ki so za Varšavo bistvenega pomena, je danes dejala poljska premierka Beata Szydlo. Kot je v zadnjih dneh nakazovala Poljska, je zanjo sporna predvsem opredelitev glede Evrope več hitrosti.

Strani