REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

Kaczynski zavrača možnost Evrope dveh hitrosti

Kaczynski zavrača možnost Evrope dveh hitrostiEvropa dveh hitrosti, avtor: Peter Schrank

Vodja vladajoče poljske stranke Zakon in pravičnost (PiS) Jaroslaw Kaczynski je pred sobotnim vrhom EU v Rimu, na katerem bodo govorili o uniji po brexitu, zavrnil možnost Evrope dveh hitrosti, ki jo zagovarjata Nemčija in Francija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljsko, sicer največjo gospodarsko silo v vzhodni Evropi, pogosto omenjajo kot eno od devetih članic unije, ki bi v primeru nadaljnje integracije EU ostala zunaj povezave.

"Ne moremo sprejeti nobenih izjav o Evropi dveh hitrosti," je dejal Kaczynski za desno usmerjeni poljski tednik wSieci. "To bi pomenilo, da bi nas bodisi izrinili iz EU ali degradirali v članico slabše kategorije. Temu se moramo upirati z vsemi močmi," je poudaril. Dodal je, da bi Evropa dveh hitrosti pomenila, da bi bil denar skoncentriran na zahodu in da bi bilo več denarja namenjenega za inovacije v starih članicah unije, zaradi česar bi Poljska utrpela precejšnje izgube.

Jaroslaw Kaczynski

Čeprav koncept Evrope več hitrosti, ki ostaja glavno odprto vprašanje pri pripravi izjave z vrha v Rimu, ni nič novega in čeprav se pri njegovem uresničevanju v bližnji prihodnosti ne obetajo bistvene spremembe, ga vzhodne članice razumejo kot grožnjo, ne kot priložnost. Bojijo se odrinjenosti na evropsko obrobje, izključenosti, izgube suverenosti, ki so jo pridobile šele nedavno, po razpadu Sovjetske zveze.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker jih poskuša prepričati, da krepitev tega koncepta ne pomeni nove železne zavese. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki je kot Poljak bolj dovzeten za skrbi vzhodnih članic, pa opozarja, da lahko težnja k ohranitvi nacionalne suverenosti na eni in težnja k poglabljanju integracije na drugi strani, usodno ogrozita nujno enotnost.

Aforizem Goljufanje ljudi je dedno, saj smo potomci grešnikov.