REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Še ena Cerarjeva floskula: "Teran je slovensko vino in ga ne damo"

Še ena Cerarjeva floskula: "Teran je slovensko vino in ga ne damo"Miro Cerar

Premierja Mira Cerarja je novica, da se bo proces sprejemanja delegiranega akta, s katerim želi Bruselj Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran, nadaljeval, negativno presenetila. "Teran je slovensko vino in ga ne damo. Za njegovo zaščito si bomo prizadevali do konca," je poudaril ob zaprtju obalne ceste med Izolo in Koprom.

Predsednik vlade je danes pojasnil, da mu je dal minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan zagotovila, da bodo nova dejstva, ki jih je dostavil komisarju EU za kmetijstvo Philu Hoganu, spremenila potek postopka.

"Očitno se to ni zgodilo, zato zdaj pričakujem, da bo minister Židan, ki je pristojen za to področje, še bolj odločno, že danes in v prihodnjih dnevih, v stiku s komisarjem Hoganom, da mu bo dodatno predstavil ta dejstva," je izpostavil Cerar.

Prvi pomemben korak naj bi bil tako zdaj na Židanu, ki naj bi s Hoganom opravil resen razgovor in nato Cerarju poročal, "zakaj zadeva ni šla v smer, ki smo si jo zaenkrat želeli".

"Vsekakor pa vztrajamo čvrsto na naši poziciji. Teran je vino slovenskega geografskega porekla, naše kakovostno, odlično vino, ki ga ne damo in za zaščito katerega bomo, če bo potrebno, uporabili tudi pravna sredstva," je napovedal premier.

Na novinarsko vprašanje, če ima s tem v mislih tožbo Evropske komisije, je odgovoril, da to v tej fazi še težko napoveduje, da pa bodo uporabljena vsa sredstva, ki bodo na razpolago.

Evropska komisija je minuli petek objavila osnutek delegiranega akta, s katerim namerava Hrvaški dodeliti omejeno izjemo pri uporabi imena teran. V Bruslju so danes pojasnili, da so po skrbni analizi dodatnih elementov v povezavi s teranom, ki jih je posredovala Slovenija, sklenili, da ti novi elementi ne spreminjajo bistveno njihove ocene položaja, zato se proces sprejemanja delegiranega akta nadaljuje.

K tej agencijski novici velja dodati, da zdaj naš premier ne govori več o tem, kaj se je dogovoril (ne mislimo o razgovoru o seksu in golfu) s predsednikom evropske komisije Junckerje, ki je ob obisku Ljubljane obljubil nekaj, česar ni izpolnil. To pa se je dalo naslutiti, da Juncker ne misli resno, že, ko je še bil v Sloveniji, a mu je naš naivni premier verjel na besedo, zdaj pa razlaga, kaj pričakuje od Židana.

Da je za stanje v zvezi s teranom kriv Židan in njegova ekipa je na žalost res, čeprav mu predelovalci terana še vedno zaupajo. Ob tem pa je zanimivo, da nobeden od vinarjev, ki Židana še vedno zagovarjajo, (to nam je povedal glavni ideolog kraškega terana, Miran Vodopivec v telefonskem razgovoru pred obiskom Junckerja v Sloveniji, ko smo ga vprašali s kakšnim uradnim dokumentom o zaščiti terana razpolagalo slovenski predelovalci terana) ne razpolaga z ustreznim pisnim dokumentom, ki bi dokazoval, da je bil slovenski teran res ustrezno zaščiten v EU.