REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

30292827262524

IT tehnologija

Povpraševanja po delih za iphone zvišalo tajvanski BDP

Tajvansko gospodarstvo se je v prvem četrtletju na letni ravni okrepilo za 2,6 odstotka.

NLB prva do nagrade za digitalno preobrazbo leta

Na letošnji izvedbi dogodka CIO leta so prvič podelili tudi nagrado za digitalno preobrazbo leta. Osvojila jo je Nova Ljubljanska banka (NLB). Že tradicionalno, enajsto nagrado CIO leta za posebne dosežke na področju informatike pa je prejel direktor informatike v Petrolu Pavel Škerlj.

S telefonom po EU kmalu brez dodatnih stroškov gostovanj

Čez manj kot mesec dni bo začela veljati evropska uredba, ki odpravlja dodatne stroške uporabe mobilnega telefona v tujini. Operaterji od 15. junija ne bodo smeli več zaračunavati stroškov gostovanja za telefoniranje, pošiljanje kratkih sporočil in brskanje po spletu potnikom znotraj EU ter na Islandiji, v Liechtensteinu in na Norveškem.

Strokovnjaki: Dogaja se nov kibernetski napad velikih razsežnosti

Po svetu se dogaja nov kibernetski napad, ki bi lahko zasenčil tistega minuli teden, je danes za francosko tiskovno agencijo AFP opozorilo globalno podjetje za varnost na svetovnem spletu Proofpoint.

SI-CERT: Kapacitete za odziv na kibernetske napade potrebne nadgradnje

Center SI-CERT je po nedavnem velikem globalnem kibernetskem napadu ocenil, da v Sloveniji imamo odzivne kapacitete, ki pa jih je nedvomno potrebno nadgraditi.

Svetovni dan telekomunikacij v znamenju masovnih podatkov

Na današnji dan se obeležuje svetovni dan telekomunikacij in informacijske družbe. Osrednja tema letošnjega dne so masovni podatki ter kako lahko te kompleksne.

HTC pošilja na trg telefon na stisk HTC U11

Tajvanski proizvajalec pametnih mobilnikov HTC je danes predstavil nov model U11, ki se ponaša z nekaterimi neobičajnimi funkcijami. Nov aparat iz spomladi predstavljene paradne serije U je ob straneh opremljen s senzorji, ki uporabniku omogočajo, da s stiskom mobilnika aktivira določene funkcije, kot je zagon aplikacij.

Za globalnim hekerskim napadom bi lahko stala Severna Koreja

Strokovnjaki za kibernetsko varnost so v ponedeljek sporočili, da bi za najobsežnejšim kibernetskim napadom doslej, v katerem so hekerji v skoraj 100 državah po zadnjih podatkih izpeljali okoli 300.000 vdorov v Microsoftove sisteme, lahko stala Severna Koreja.

Masovni podatki v ospredju letošnjega dne telekomunikacij in informacijske družbe (tema)

V Sloveniji več kot dve tretjini oseb vsak ali skoraj vsak dan uporablja internet, več kot dva milijona oseb pa mobilno omrežje. Vsi ti uporabniki ustvarjajo masovne podatke, ki so glavna tema letošnjega svetovnega dneva telekomunikacij in informacijske družbe.

Raziskovalec IJS Dragan Mihailović do sredstev na razpisu ERC

Vodja Odseka za kompleksne snovi Instituta Jožef Stefan (IJS) Dragan Mihailović je na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta (ERC) pridobil sredstva za projekt, pomemben za razvoj kvantnega računalništva. Sredstva je pridobil v okviru programa ERC Proof of concept, so danes sporočili z IJS.

Najobsežnejši hekerski napad doslej prizadel tudi Slovenijo

Svet je bil v petek tarča najbolj obsežnega kibernetskega napada doslej, v katerem so hekerji v skoraj 100 državah izpeljali okoli 91.000 udorov v Microsoftove sisteme, ki jih uporabniki niso pravočasno nadgradili.

Microsoft izdal varnostne popravke za Windows XP

Po petkovem napadu izsiljevalskega virusa, katerega žrtev so bili informacijski sistemi v skoraj 100 državah, je ameriški Microsoft še enkrat izdal varnostne popravke za nekatere starejše različice svojih operacijskih sistemov.