REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

IT tehnologija

Huawei dohiteva Samsung in Apple

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei je lani uspešno dohiteval svoja največja tekmeca Samsung in Apple. Kot edini od največjih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu je uspel povečati prodajo, in sicer za občudovanja vrednih 26,7 odstotka. Samsung in Apple sta lani prodala vsak po 4,3 odstotka manj naprav kot leto prej.

IT tehnologija

Dan varne rabe interneta: Skupaj spremenimo internet na bolje

Na drugi torek v februarju se obeležuje mednarodni dan varne rabe interneta. Letos ta poteka pod sloganom Skupaj spremenimo internet na bolje. Kot so ob tem pristavili v slovenski točki osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si, lahko vsak sam s kulturnim in etičnim vedenjem naredi ogromen korak k spreminjanju interneta na bolje.

IT tehnologija

Po Cityparka v Ljubljani z interaktivnim nakupovalnim vodičem

Obiskovalcem največjega slovenskega nakupovalnega središča Citypark v Ljubljani je sedaj na voljo interaktivni nakupovalni pomočnik v obliki brezplačne mobilne aplikacije. Ko aplikacijo naložimo na pametni telefon nam ta omogoča preprosto orientacijo po Cityparku in uporabnika po najhitrejši poti vodi od ene trgovine do druge.

Softnet nov ponudnik mobilne telefonije na slovenskem trgu

Na slovenski trg mobilne telefonije je vstopil nov ponudnik Softnet. Slovenija bo s tem dobila sedmega ponudnika mobilne telefonije oziroma tretjega ponudnika virtualnega mobilnega omrežja. Gostovali bodo v omrežju Telekoma Slovenije. Po Sloveniji nameravajo z mobilno telefonijo vstopiti tudi na Hrvaško, v BiH ter v Srbijo in nato še drugam.

IT tehnologija

Apple na račun pametnih telefonov z rekordnimi prihodki

Ameriški velikan Apple je v zadnjem četrtletju lanskega leta zabeležil rekordnih 78,4 milijarde dolarjev (72,7 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, medtem ko so ti v enakem obdobju leto prej znašali 75,9 milijarde dolarjev. V zadnjih treh mesecih lanskega leta je Apple prodal 78,3 milijona iphonov, kar je najboljši četrtletni rezultat doslej.

IT tehnologija

Začenja se mesec varne rabe interneta

V Sloveniji bomo tudi letos v februarju obeležili mesec varne rabe interneta. Točka osveščanja o varni rabi interneta in mobilnih naprav Safe.si bo v sodelovanju s slovenskimi šolami ob tem pripravila niz aktivnosti, namenjenih osveščanju o preudarni rabi novih tehnologij.

IT tehnologija

Virusi v lažnih Fursovih sporočilih

Več zavezancev je Finančno upravo RS (Furs) obvestilo, da so z njenega elektronskega naslova dobili opomine zaradi neplačanih obveznosti. Gre za lažna sporočila, ki so poslana z lažnega elektronskega naslova, v njih pa je virus, opozarjajo na Fursu. Zavezanci naj sporočila zavržejo in jih zaradi lastne varnosti ne odpirajo.

IT tehnologija

Yahoo nazaj na zeleno vejo, posel z Verizonom prestavljen

Ameriško spletno podjetje Yahoo je zadnje četrtletje lani sklenilo s 162 milijoni dolarjev (152,34 milijona evrov) čistega dobička, potem ko je enako obdobje leto prej končalo s 4,4 milijarde dolarjev (4,14 milijarde evrov) izgube. Njegova internetna dejavnost bo ameriškemu telekomunikacijskemu velikanu Verizon prodana z več meseci zamude.

Strani