REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

30292827262524

Kultura

Znani nominiranci za Levstikovo nagrado

Znani so nominiranci za Levstikovo nagrado. Za izvirno leposlovno delo za otroke in mladino so nominirane knjige Neli K. Filipić, Vinka Möderndorferja, Petra Svetine, Anje Štefan in Maše Ogrizek.

V New Yorku razstava ob 70-letnici fotografske agencije Magnum

V New Yorku so v Mednarodnem fotografskem centru odprli razstavo, s katero obeležujejo letošnjo 70-letnico znamenite fotografske agencije Magnum. Postavitev združuje več kot 240 fotografij, pa tudi knjige in revije ter nekaj redko razstavljenega dokumentarnega gradiva. Razstavljene fotografije pokrivajo obdobje druge polovice 20. stoletja.

V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad sklenil filmski festival

V Cannesu se bo s podelitvijo nagrad drevi zaključil 70. mednarodni filmski festival, ki je od 17. maja narekoval korak filmski javnosti.

Sociolog Zulehner: Cerkev ne izginja, je pa v nekakšnem prehodu

Avstrijski sociolog in teolog Paul Zulehner, ki ga strokovna javnost pozna predvsem po mednarodnih raziskavah vernosti in vrednot v Evropi, je prepričan, da Cerkev, ki po njegovem v Evropi postopoma izgublja moč, ne izginja, je pa v nekakšnem prehodu.

Liam Gallagher z dobrodelnim koncertom za žrtve napada v Manchestru

Nekdanji frontman skupine Oasis Liam Gallagher bo v torek v prireditvenem prostoru O2 Ritz v Manchestru izvedel dobrodelni koncert za žrtve tamkajšnjega terorističnega napada, v katerem je umrlo 22 ljudi.

Letošnji prejemnik nagrade skupine OHO Simon Hudolin Salči

Letošnji prejemnik nagrade skupine OHO je Simon Hudolin Salči (SBD). Prejemnika te osrednje nagrade za slovenske mlajše vizualne umetnike so razglasili na nocojšnji prireditvi v UGM Studiu, kjer so tudi razstavili dela vseh štirih nominirancev.

Ministrstvo objavilo razpisa za direktorja ljubljanske Opere in mariborskega gledališča

Ministrstvo za kulturo je danes na svoji spletni strani objavilo razpisa za direktorja dveh javnih zavodov, Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Opera in balet Ljubljana ter SNG Maribor. Oba sta odprta do 16. junija. Kandidati morajo k prijavi priložiti program delovanja zavoda v prihodnjih petih letih.

V Umagu vse nared za prvi Sea Star festival

Po četrtkovem ogrevanju se bo nocoj v Umagu še uradno začel prvi festival Sea Star, ki v istrsko obmorsko mestece prinaša utrip festivala Exit. Med vrhunci petkovega in sobotnega dogajanja v kompleksu Stella Maris bodo The Prodigy, Paul Kalkbrenner in Fatboy Slim, med slovenskimi imeni pa bodo mednarodno priznani DJ Umek ter mladi upi Matter.

Tom Cruise napoveduje Top Gun 2

Govorice o snemanju nadaljevanja filma Top Gun 2 so bile v zraku že več let. Režija je bila najprej namenjena Tonyju Scottu, a je ta leta 2012 storil samomor.

V Ljubljani bo vrata odprl BIO 25, ki lovke razprostira po vsej Sloveniji

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bodo drevi odprli Bienale oblikovanja - BIO 25. Letošnja izdaja, ki nosi naslov Daleč, tako blizu, je zasnovana kot platforma za nove pristope v oblikovanju.

Razglasili bodo dobitnika letošnje desetnice

Na Društvu slovenskih pisateljev (DSP) bodo drevi razglasili dobitnika nagrade desetnica, ki jo DSP podeljuje za najboljše otroško oz. mladinsko delo. Zanjo se potegujejo Milan Dekleva, Niko Grafenauer, Neli Kodrič Filipić, Nataša Konc Lorenzutti, Vinko Möderndorfer, Saša Pavček, Sebastijan Pregelj, Bina Štampe Žmavc, Anja Štefan in Janja Vidmar.

Tutankamonovo kočijo bodo odpeljali v Veliki egipčanski muzej

Novo odprtje muzeja je predvideno za leto 2018. Muzej bo hranil več kot 100.000 predmetov, med katerimi jih bo tudi 4500 iz Tutankamonove zakladnice.