REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

Kultura

Na svetovni dan gledališča se začenja 47. teden slovenske drame

Z otvoritveno slovesnostjo in podelitvijo stanovskih nagrad Združenja dramskih umetnikov Slovenije se na današnji svetovni dan gledališča v Prešernovem gledališču v Kranju začenja tradicionalni 47. teden slovenske drame. Festival bo v 13 dneh ponudil 17 predstav in vrsto spremljevalnih dogodkov.

Kultura

EnKnapGroup, Iztok Kovač in Janez Janša na festivalu tanzmainz 2

Na festivala tanzmainz 2 v Mainzu se te dni mudijo plesalci skupine EnKnapGroup ter Iztok Kovač in Janez Janša. Slednja bosta danes na festivalu nastopila v plesnemu performansu Sokol!, EnKnapGroup pa so že v petek uprizorili predstavo Ottetto (8 nihajev za njegovo visokost), so sporočili iz Centra kulture Španski borci.

V Mariboru prvi Back To The - Future Jazz festival

V Jazz klubu Satchmo se bo nocoj s koncertom zagrebških Kozmodrum začela prva izdaja Back To The - Future Jazz festivala, ki ga organizira združenje Gramofonoteka. Sledil bo nastop velike zvezde prve dvodnevne izdaje, glasbenega polihistorja Marka de Clive-Lowa, ki skrbi za brezkompromisen razvoj fuzije tehnologije in jazz-fusion glasbe.

Kultura

Komedijo Pr'Hostar si je ogledalo več kot 200.000 gledalcev

Slovensko satirično komedijo Pr'Hostar v režiji Luke Marčetića si je od konca oktobra do danes ogledalo več kot 200.000 gledalcev. Ustvarjalcem bodo čez teden dni v ljubljanskem Koloseju podelili veliki zlati roli. Film je trenutno na drugem mestu najbolj gledanih celovečercev samostojne Slovenije, prekaša ga le Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja.

V Ljubljani konferenca o upravljanju stavb kulturne dediščine

V Mestnem muzeju bo danes potekala mednarodna konferenca z naslovom Nove zgodbe starih hiš - kako uspešno upravljati stavbe kulturne dediščine? Namen konference je predstaviti dobre prakse ponovne uporabe stavb kulturne dediščine za nove skupnostne vsebine ter sodobne primere uspešnega upravljanja zgradb in prostorov kulturne dediščine.

Kultura

Ob evropskem dnevu stare glasbe koncert v Brežicah

Na pobudo Evropske mreže za staro glasbo danes poleg lutkarjev in poetov svoj "praznik" častijo tudi glasbeniki. Od leta 2013 je namreč 21. marec tudi evropski dan stare glasbe. Ta sovpada z rojstnim dnem skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. V Sloveniji se praznovanju pridružuje brežiški festival stare glasbe, letos s koncertom ansambla Le Phenix.

Kultura

Svoj praznik danes praznujejo lutkarji

Mednarodno združenje lutkarjev Unima je današnji dan razglasilo za svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico so letos zaupali predsednici Ameriških lutkarjev in podpredsednici ameriške zveze Unima Nancy Lohman Staub, avtor slovenske pa je lutkar Lovro Finžgar. Dnevu se bodo poklonili tudi slovenski lutkarji s predstavami v Ljubljani in Mariboru.

Strani