REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

Slovenija

Vinarji terana vzeli v bran krivca za neuspeh zaščite terana

Proizvajalci terana, združeni v civilni iniciativi, so presenečeni, da slovenska politika ob objavi delegiranega akta, ki podeljuje izjemo Hrvaški pri teranu, poziva kmetijskega ministra Dejana Židana k odstopu. "Napad na Židana je napad na vinarje. Sedaj, ko ga potrebujemo najbolj, se ga ruši," je za STA dejal predsednik iniciative Marjan Colja.

Kultura

Komedijo Pr'Hostar si je ogledalo več kot 200.000 gledalcev

Slovensko satirično komedijo Pr'Hostar v režiji Luke Marčetića si je od konca oktobra do danes ogledalo več kot 200.000 gledalcev. Ustvarjalcem bodo čez teden dni v ljubljanskem Koloseju podelili veliki zlati roli. Film je trenutno na drugem mestu najbolj gledanih celovečercev samostojne Slovenije, prekaša ga le Gremo mi po svoje Mihe Hočevarja.

Gospodarstvo

Telekom Slovenije bo aprila dobil nove nadzornike

Delničarji Telekoma Slovenije bodo prihodnji mesec na skupščini odločali o imenovanju novih članov nadzornega sveta, predstavnikov kapitala. Petim sedanjim nadzornikom se namreč izteka mandat, po predlogu pa naj bi mandat podaljšali le dvema, trije kandidati so novi. Glasovali pa bodo tudi o razdelitvi skoraj vsega bilančnega dobička.

Na Fužinskem gradu v Ljubljani predstavili najboljše restavracije v Sloveniji

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2017 je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala slovesna podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije. V založbi The Slovenia so po nekaj mesečnih pripravah strokovne komisije in skoraj dvomesečnem glasovanju s strani Chefs&Foodies Akademije ter gospoc restavracijah, v naboru 140 predlaganih restavracij, izbrali finaliste in zmagovalce regije, ter zmagovalca po oceni strokovne komisije.

Bel prah v pošiljki ZD Izola naj bi bil zdravju škodljiv

Bel prah iz kuverte, ki so jo v ponedeljek popoldne prejeli v Zdravstvenem domu (ZD) Izola, naj bi bil po rezultatih preliminarne analize zdravju škodljiv, je za Žurnal24 potrdil direktor ZD Evgenij Komljanec. Dve zaposleni sta bili nekaj ur v karanteni in sta zvečer že zapustili zdravstveni dom, so dodali na Policijski upravi Koper.

Svet

Tillerson aprila namesto na zasedanje Nata na srečanja z Rusi in Kitajci

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson se ne bo udeležil aprilskega zasedanja zunanjih ministrov zveze Nato v Bruslju, temveč namerava ostati v ZDA ob obisku kitajskega predsednika Xi Jinpinga in nato odpotovati na obisk v Rusijo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes namignil vir v administraciji predsednika ZDA Donalda Trumpa.

Svet

Milijarde opranih evrov ruskega izvora v EU

Mednarodna novinarska organizacija OCCRP, ruski časnik in partnerji so danes začeli objavljati podatke o tem, kako je bilo v EU opranih več kot 20 milijard evrov ruskega izvora. V Slovenijo se je med letoma 2012 in 2014 nateklo okoli 15 milijonov evrov v 56 transakcijah na bančne račune osmih bank, ugotovitve raziskave danes razkriva Delo.

Politika

Nemška SPD v anketi vodi pred CDU

Nemški socialdemokrati (SPD) so trenutno bolj priljubljeni od Krščanske demokratične unije (CDU). Če bi nemške parlamentarne volitve potekale danes, bi SPD volilo 32 odstotkov Nemcev, CDU kanclerke Angele Merkel ter njeno sestrsko Krščansko socialno unijo (CSU) pa skupaj 31 odstotkov, kaže anketa, ki jo je danes objavil nemški časnik Bild.

Neznanec oropal trgovino v Ljubljani

Na Prušnikovi ulici v Ljubljani je v ponedeljek popoldne prišlo do ropa, ko je v trgovino vstopil zamaskirani neznani storilec in od prodajalke zahteval denar. Svoje grožnje je podkrepil z nakazovanjem, da ima pri sebi orožje, ki pa ga ni pokazal. Odtujil je nekaj čez sto evrov gotovine in odšel, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Policija preiskuje sum požiga v stanovanju v Kamniku

V pritličnem stanovanju hiše na Kovinarski cesti v Kamniku je v ponedeljek izbruhnil požar. Pogorela je notranjost in del ostrešja, poškodovan pa ni bil nihče. Policisti so po opravljenem ogledu kraja požara ugotovili, da ima dogodek znake kaznivega dejanja. Domnevni osumljenec se je sam zglasil na policijski postaji, so sporočili s PU Ljubljana.

Svet

Bela hiša se oddaljuje od nekdanjih sodelavcev v Trumpovi kampanji

Po zaslišanju direktorja FBI Jamesa Comeyja in direktorja Agencije za nacionalno varnost (NSA) Mika Rogersa v kongresu glede ruskega vpletanja v volitve se Bela hiša začenja distancirati od nekdanjih sodelavcev predsedniške kampanje Donalda Trumpa, med njimi od nekdanjega šefa kampanje Paula Manaforta.

Voznik pri rdeči luči čez križišče, umrla kolesarka

Ponedeljkovo prometno nesrečo na Celovški, v kateri je umrla 20-letna kolesarka, je po ugotovitvah policije povzročil 21-letni voznik, ki je v križišče Celovške z Bravničarjevo in Korenčanovo ulico zapeljal pri rdeči luči. Policisti nadaljujejo zbiranje obvestil, voznika sumijo povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti.

Svet

ZDA naj bi prepovedale elektronske naprave na letalih iz Bližnjega vzhoda

Washington naj bi danes uvedel prepoved elektronskih naprav - razen telefonov in zdravstvenih aparatov - na vseh poletih v ZDA iz desetih mednarodnih letališč v državah Bližnjega vzhoda in severne Afrike. Pristojna ministrstva prepovedi še niso komentirala, o njih pa sta poročala jordanska letalska družba in tiskovna agencija Savdske Arabije.

Politika

Francoski predsedniški kandidati v bojevitem prvem soočenju pred volitvami

Peterica vodilnih predsedniških kandidatov v Franciji je na prvem soočenju v pogosto povišanih tonih predstavljala stališča glede številnih tem, od priseljevanja, islama do EU in gospodarstva. Desničarka Marine Le Pen je morala braniti svoje načrte pred očitki preostalih udeležencev. Glede na anketo se je najbolje odrezal Emmanuel Macron.

V Ljubljani konferenca o upravljanju stavb kulturne dediščine

V Mestnem muzeju bo danes potekala mednarodna konferenca z naslovom Nove zgodbe starih hiš - kako uspešno upravljati stavbe kulturne dediščine? Namen konference je predstaviti dobre prakse ponovne uporabe stavb kulturne dediščine za nove skupnostne vsebine ter sodobne primere uspešnega upravljanja zgradb in prostorov kulturne dediščine.

Družba

Mednarodni dan gozdov v znamenju obnovljive energije

Vsako leto na pobudo generalne skupščine Združenih narodov 21. marca obeležujemo mednarodni dan gozdov. Dan je posvečen promociji in ozaveščanju o pomenu trajnostne in skrbne rabe gozda, kot enega najpomembnejših naravnih bogastev. Skupna tema letošnjega mednarodnega dneva gozdov po vsem svetu je Gozdovi in energija.

Kultura

Ob evropskem dnevu stare glasbe koncert v Brežicah

Na pobudo Evropske mreže za staro glasbo danes poleg lutkarjev in poetov svoj "praznik" častijo tudi glasbeniki. Od leta 2013 je namreč 21. marec tudi evropski dan stare glasbe. Ta sovpada z rojstnim dnem skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. V Sloveniji se praznovanju pridružuje brežiški festival stare glasbe, letos s koncertom ansambla Le Phenix.

Svet

Na mednarodni dan boja proti rasizmu pobuda za konec diskriminacije migrantov

Mednarodni dan boja proti rasni diskriminaciji, ki ga obeležujemo na današnji dan od leta 1966, je letos posvečen rasističnemu profiliranju in spodbujanju k sovraštvu tudi v kontekstu migracij, piše na spletni strani Združenih narodov. Kot poudarjajo, je vsaka oseba upravičena do človekovih pravic brez kakršnekoli diskriminacije.

Kultura

Svoj praznik danes praznujejo lutkarji

Mednarodno združenje lutkarjev Unima je današnji dan razglasilo za svetovni dan lutk. Mednarodno poslanico so letos zaupali predsednici Ameriških lutkarjev in podpredsednici ameriške zveze Unima Nancy Lohman Staub, avtor slovenske pa je lutkar Lovro Finžgar. Dnevu se bodo poklonili tudi slovenski lutkarji s predstavami v Ljubljani in Mariboru.

Gospodarstvo

Na Hrvaškem v pričakovanju dogovora Agrokorja in Sberbanke

Hrvaški Agrokor in ena njegovih največjih upnic, ruska banka Sberbank, naj bi danes podpisala posojilno pogodbo, ki bo zagotovila likvidnost največje hrvaške družbe v naslednjih treh mesecih. Na sedežu hrvaške vlade pa je pričakovati srečanje podpredsednice vlade in gospodarske ministrice Martine Dalić z največjimi dobavitelji Agrokorja.

Slovenija

UKC Maribor z 2,4 milijona evrov izgube

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor je zaključil lansko poslovno leto z 2,4 milijona evrov izgube, je razvidno iz gradiva za današnjo sejo sveta zavoda. Člani sveta zavoda bodo sicer govorili še o stalno perečem vprašanju anesteziologov, seznanili pa se bodo tudi z vsebino razpisa za direktorja.

Politika

Državni zbor bo danes odločal o imenovanju fiskalnega sveta

DZ ima danes na dnevnem redu tudi imenovanje fiskalnega sveta, katerega glavna naloga bo ocenjevanje vzdržnosti in skladnosti javnofinančne politike s fiskalnim pravilom. Kandidat za predsednika je Davorin Kračun, kandidata za člana pa Alenka Jerkič in Tomaž Perše. Za izvolitev potrebujejo dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev.