REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

Svet

Uber se umika iz Danske

Ameriški ponudnik prevozov prek mobilne aplikacije Uber je napovedal, da bo prihodnji mesec prenehal z opravljanjem storitev na Danskem. Uporaba aplikacije za iskanje prevozov bo mogoča le še do 18. aprila, Uber, ki ima v državi več kot 2000 voznikov in 300.000 uporabnikov, pa se umika zaradi zakonodajnih zahtev, ki jih ne more dosegati.

Svet

Tudi avstrijski kancler za izstop iz programa premeščanja beguncev

Avstrijski kancler Christian Kern je danes na Dunaju izjavil, da želi Avstrija brez večjih konfrontacij izstopiti iz programa EU za premeščanje beguncev. To je v ponedeljek napovedal že obrambni minister Hans Peter Doskozil, Kern pa je danes potrdil, da preučujejo pravne pogoje, kako bi to lahko izvedli s čim manj napetosti.

Svet

Londonski župan posvaril EU pred "kaznovanjem" Velike Britanije

Londonski župan Sadiq Khan je danes posvaril Evropsko unijo pred kaznovanjem Velike Britanije v pogajanjih o brexitu, češ da bosta obe strani trpeli posledice. Na dogodku v Bruslju se je zavzel tudi za to, da bi premierka Theresa May po izstopu zaščitila pravice državljanov EU, ki živijo na Otoku.

Svet

Swiss Re: Katastrofe lani povzročile za 175 milijard dolarjev škode

Naravne in druge nesreče so lani po izračunih švicarske pozavarovalnice Swiss Re povzročile za 175 milijard dolarjev (161 milijard evrov) gospodarske škode, potem ko so leto pred tem povzročile za 94 milijard dolarjev škode. Po podatkih pozavarovalnice je bilo sicer le okrog 30 odstotkov te škode lani tudi zavarovane.

Svet

Sporni madžarski zakon o prosilcih za azil začel veljati

Na Madžarskem je z današnjim dnem začel veljati sporni zakon, ki predvideva avtomatično pridržanje prosilcev za azil, kar bodo izvajali v dveh kontejnerskih centrih ob meji s Srbijo. Svet Evrope in druge človekoljubne organizacije so sporni zakon že ostro kritizirale, ker da krši določila Evropske konvencije za človekove pravice.

Svet

Tillerson v Turčijo na pogovore o Siriji

Ameriški državni sekretar Rex Tillerson bo v četrtek na obisku v Turčiji, kjer se bo z državnimi predstavniki, vključno s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, pogovarjal o več temah, med glavnimi pa bodo razmere v Siriji. Središče dogajanja je tam trenutno osredotočeno na Rako, kjer so se v zadnjih dneh zaostrili boji proti Islamski državi.

Svet

Škotski parlament bo le glasoval o novem referendumu o samostojnosti

Škotski parlament bo predvidoma danes le odločil, ali bodo na Škotskem izvedli nov referendum o samostojnosti. Sejo so prejšnjo sredo zaradi napada v Londonu prekinili in se bo nadaljevala danes, ob koncu razprave pa sledi glasovanje. Odločitev bo znana le dan preden bo Velika Britanija predvidoma sprožila ločitveni proces od EU.

Strani