REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

30292827262524

Zdravstvo

Pozornost KPK v 2016 namenjena sistemskim obravnavam suma korupcije

KPK je v letu 2016 veliko pozornosti namenila sistemskim obravnavam suma korupcije. Nadaljevala je z obravnavo problematike korupcije v zdravstvu,

V UKC Ljubljana zaradi znižanja cen letno 187.000 evrov prihranka

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so se pohvalili, da so uspeli v pogajanjih z dobavitelji znižati ceni dveh koronarnih opornic, ki predstavljata pretežni del nabav opornic v bolnišnici.

V prihodnjem tednu predvidoma prva usklajevanja glede popravljenega zakona o zdravstvenem varstvu

Potem ko so koalicijske poslanske skupine v petek prejele popravljen osnutek rešitev, ki bi jih zapisali v novi zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, naj bi se v prihodnjem tednu že začela usklajevanja.

Kolar Celarčeva: Ureditev nakupov v zdravstvu med prednostnimi nalogami

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc zagotavlja, da je obvladovanje problematike glede nakupa medicinske opreme, zdravil in medicinskih pripomočkov med prednostnimi nalogami.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje: 2,1 odstotka od bruto dohodkov

Kam bodo šli akumulirani dobički in rezervacije zavarovalnic iz preteklih let? Po mnenju Dušana Kebra bi Vzajemna lahko vrnila ta denar zavarovancem.

Opozorilo in nagovor Mladih zdravnikov Slovenije poslankam in poslancem DZ

Mladi zdravniki Slovenije se obračamo na Vas s prošnjo, da temeljito preučite predlog Zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ste ga prejeli v presojo.

Pri reševanju problema prekomerno debelih mladostnikov pomembna tudi nova znanja

Današnji evropski dan debelosti je namenjen opozarjanju na javno zdravstveni problem 21. stoletja - število debelih mladostnikov v mnogih evropskih državah namreč še vedno narašča, kaže študija Svetovne zdravstvene organizacije (WHO). Za dvig zavesti o problemu pa so pomembna tudi nova znanja na tem področju.

V Jemnu že 115 smrtnih žrtev kolere

V izbruhu kolere, ki je prizadela v vojni razdejani Jemen, je od 27. aprila umrlo že 115 ljudi, je danes sporočil Mednarodni komite Rdečega križa (MKRK). Bolnišnice se le s težavo soočajo z obvladovanjem bolezni, saj je obolelih kar 8500. Tako imajo ponekod na eno samo posteljo tudi po štiri bolnike s kolero, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Italija razmišlja o uvedbi obveznega cepljenja za šoloobvezne otroke

V Italiji so letos zabeležili rekordno število primerov ošpic. Od začetka leta so zabeležili 2200 primerov ošpic, kar je šestkrat več kot v enakem obdobju lani.

Zasebni zdravniki s protestnim pismom državnemu vrhu proti noveli o zdravstveni dejavnosti

Združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov je na predsednike države, vlade in DZ ter poslanske skupine in parlamentarni odbor za zdravstvo naslovilo pismo, v katerem izraža najostrejši protest nad predlogom novele zakona o zdravstveni dejavnosti.

Začel se je vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence Adam

Pod vodstvom oddelka za bolezni živčevja ljubljanske nevrološke klinike se je v ponedeljek začel vseslovenski projekt zgodnjega odkrivanja demence Adam, ki je namenjen starejši populaciji od 60. do 90. leta. Pri prostovoljnih udeležencih bodo izvajali presejalne teste spominskih in miselnih sposobnosti, ki lahko nakažejo začetne faze demence.

SD po usklajevanju novele o pacientovih pravicah kritična, dogovor pa glede stopenj nujnosti

Koalicija je z ministrico Milojko Kolar Celarc danes usklajevala novelo zakona o pacientovih pravicah oz. prečesala pripombe, ki sta jih posredovali DeSUS in SD.