REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Janez Temlin.

Zdravstvo

Kolar Celarčeva za variabilno nagrajevanje direktorjev zdravstvenih zavodov

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc napoveduje, da bo vlada obravnavala predloga novel zakona o zdravstveni dejavnosti in zakona o pacientovih pravicah konec aprila. Splošni dogovor pa bo na vladi predvidoma sredi aprila. Povedala je še, da v okviru variabilnega nagrajevanja skuša zagotoviti nagrado tudi za direktorje zdravstvenih zavodov.

Zdravstvo

Danes podpis sporazuma s Fidesom in aneksov h kolektivni pogodbi

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik zdravniškega sindikata Fides Konrad Kuštrin bosta danes podpisala sporazum o začasni prekinitvi zdravniške stavke in aneksa h kolektivni pogodbi. Poleg Fidesa so predvideni podpisniki aneksov še nekateri drugi sindikati, a v Fidesu temu nasprotujejo.

V slovenjgraški bolnišnici obiski prepovedani le še na pediatriji

V Splošni bolnišnici Slovenj Gradec z današnjim dnem odpravljajo omejitev obiskov. To velja za vse oddelke, razen oddelka za pediatrijo, kjer še vedno beležijo posamezne pojave rotavirusov. Ob hospitaliziranem otroku zato dovolijo prisotnost staršev oziroma skrbnikov, so sporočili iz slovenjgraške bolnišnice.

Z zbiranjem odpadnih plastenk do ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici

Na današnji svetovni dan voda se je začel enomesečni vseslovenski projekt Jaz, ti, mi za Slovenijo - stara plastenka za novo življenje. Organizatorji bodo z odprodajo zbranih odpadnih plastenk sofinancirali nakup ogrevalne posteljice v izolski porodnišnici. Projekt pa je namenjen tudi osveščanju mladih o možnostih recikliranja odpadnih plastenk.

Ptujska bolnišnica ni dobila soglasja za najem posojila

Svet zavoda danes vodstvu ptujske bolnišnice ni dal soglasja za najem treh milijonov evrov posojila, s katerim želi premostiti trenutne likvidnostne težave bolnišnice. Letno poročilo za lansko leto, ki kaže izgubo 1,1 milijona evrov, pa so sprejeli le delno. Vodstvu zavoda so dali mesec dni časa, da poda odgovore na njihove pomisleke.

Zdravstvo

Francoski raziskovalci trdijo, da zdravilo proti alkoholizmu deluje

Francoski raziskovalci so konec prejšnjega tedna predstavili nov dokaz, da obstaja čudežno zdravilo za alkoholizem z imenom baklofen. To ima na daljši rok v večjih količinah "pozitiven vpliv", so prepričani strokovnjaki, ki so ugotovitve po poročanju francoske tiskovne agencije AFP razkrili prejšnji teden v Parizu.

Zdravstvo

Slovenija dobila prvo magistrico fizioterapije, ki uporablja predvsem sodobne fizikalne metode

Fizioterapija je zdravstvena disciplina, ki pri zdravljenju in rehabilitaciji poškodovancev in bolnikov uporablja predvsem sodobne fizikalne metode. Ljubljanska zdravstvena fakulteta pa je podiplomski študij uvedla v letu 2014. Pred tremi dnevi pa je kot prva v Sloveniji prvi magistrski naziv s tega področja dosegla Maja Petrič iz Ljubljane, ki za svojo magistrski zagovor in nalogo prejela oceno 10 in si tako zagotovila naziv prve magistre fizioterapije, ki uporablja predvsem sodobne fizikalne metode.

V novomeški bolnišnici zajezili negativno poslovanje

V Splošni bolnišnici Novo mesto, kjer so predlani poslovali z 2,4 milijona evrov izgube, so to lani znižali na 170.000 evrov. Izid lanskega poslovanja bi bil sicer še boljši in pozitiven, če jim ne bi delovanje pred dobrim letom odprtega urgentnega centra povzročilo milijon evrov izgube, je opozorila direktorica bolnišnice Milena Kramar Zupan.

Strani