REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Zedong, Stalin, Hitler

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

VS ZN najstrožje obsodil trgovino z ljudmi

Varnostni svet ZN je v torek po odprtem zasedanju soglasno sprejel resolucijo, v kateri je najstrožje obsodil vse oblike trgovine z ljudmi in pozval države k sodelovanju pri izkoreninjenju tega zla.

Zimbabvejski predsednik Mugabe odstopil

Zimbabvejski predsednik Robert Mugabe je danes po 37 letih na oblasti v pismu podal svoj odstop s takojšnjim učinkom, je sporočil predsednik zimbabvejskega parlamenta Jacob Mudenda.

Bled med top 10 zimskimi Instagram destinacijami

Svetovni popotniki navdih za potovanja vse bolj iščejo tudi na spletnih družbenih omrežjih. Pri družbi Lonely Planet, ki izdaja priljubljene turistične vodnike, so na spletu objavili seznam destinacij, ki v zimskem času kraljujejo na Instagramu.

Klemenčič uspešno prestal glasovanje o interpelaciji

Pravosodni minister Goran Klemenčič meni, da je na interpelacijski seji uspešno ubranil svoje delo, ki pa zanj nikakor ni končano. Napovedal je, da se bodo načrta dela držali. Poslanec SDS Vinko Gorenak pa je po seji poudaril pomen interpelacij, ki da so politično orožje opozicije, njeno zdravilo za koalicijo in ministra, da razmisli o svojem delu.

V Nemčiji uvodni koalicijski pogovori še niso končani

V Nemčiji se uvodni koalicijski pogovori še niso končali. Po 15 urah zadnjega kroga pogajanj, ki se je končal zgodaj davi, so se pogajalci unije (CDU/CSU), liberalcev (FDP) in nemških Zelenih dogovorili, da se bodo pogovori nadaljevali danes opoldne. Uvodni koalicijski pogovori naj bi se nato nadaljevali tudi v soboto.

Sodišče ne priznava postopka nad Agrokorjem v Sloveniji

Okrožno sodišče v Ljubljani je ugodilo ugovoru ruske banke Sberbank in zavrnilo predlog za priznanje postopka izredne uprave nad hrvaškim koncernom Agrokor kot tujega postopka zaradi insolventnosti v Sloveniji. Sberbank bo lahko uveljavljala popolačilo terjatev iz premoženje Agrokorja v Sloveniji, med katero spadajo delnice Mercatorja.

V Nemčiji zaključna faza uvodnih koalicijskih pogovorov

V Nemčiji se zaključujejo uvodni pogovori unije CDU/CSU, liberalcev (FDP) in Zelenih o oblikovanju t. i. jamajške koalicije. Stranke bodo predvidoma danes začele z oblikovanjem sklepnega poročila o uvodnih pogovorih, ki bo služilo kot podlaga za odločitev o uradnem vstopu v koalicijska pogajanja. Po poročanju nemških medijev se jim obeta dolga noč.

Avstrijski predsednik proti nekaterim svobodnjakom v novi vladi

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je pred evropskimi veleposlaniki na Dunaju po poročanju avstrijskega dnevnika Die Presse nakazal, da nasprotuje temu, da bi politika svobodnjakov (FPÖ), dunajski podžupan Johann Gudenus in evropski poslanec Harald Vilimsky, prevzela katero od ministrskih mest v novi avstrijski vladi.

Italija, Avstrija in Nemčija z okrepljenim mejnim nadzorom na Brennerju

Italija, Avstrija in Nemčija so se dogovorile za skupni, okrepljeni nadzor tovornih vlakov na italijanski strani mejnega prehoda na prelazu Brenner, ki poteka že od preteklega tedna. Cilj je ustaviti migrante že na italijanskih tleh, da bi preprečili nezakonite vstope v Avstrijo in Italijo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od danes na vozilih obvezna zimska oprema

Tisti vozniki, ki jih ponedeljkov prvi sneg sezone ni spodbudil k menjavi pnevmatik na svojih vozilih, morajo to storiti danes. Z današnjim dnem namreč se namreč začenja obdobje obvezne zimske opreme na vozilih, ki bo trajalo do 15. marca. Motorna in priklopna vozila morajo imeti zimske pnevmatike ali letne pnevmatike, v prtljažniku pa še verige.

Ruski parlament bo glasoval o pravilih o omejevanju tujih medijev

Spodnji dom ruskega parlamenta bo v sredo glasoval o novih pravilih, v skladu s katerimi bodo lahko za "tuje agente" označili katerikoli medij, ki prejema finančna sredstva iz tujine, je danes pojasnil podpredsednik ruske dume Pjotr Tolstoj. Pravila, ki so sicer odgovor na ukrepe ZDA proti ruskim medijem, naj bi začela veljati prihodnji teden.

Poslabšani odnosi med hrvaško predsednico in premierjem

Ali se kdo kaj spominja, da bi Škoberne in Kordiš na ulici protestirala proti odhodu kirurgov iz pediatrične klinike? Ali se kdo kaj spominja, da bi Škoberne in Kordiš na ulici protestirala prosti odhodu nekaj tisoč Slovencev na leto? Ali sta Škoberne in Kordiš pozabila kdo jih plačuje?

V igro za nakup Gorenjske banke sklad Georgea Sorosa

Zanimanje za nakup 55-odstotnega deleža Gorenjske banke, ki ga prodaja konzorcij prodajalcev pod vodstvom družbe Sava, naj bi po informacijah portala Siol izrazil finančni sklad Quantum Strategic Partners, ki ga upravlja milijarder George Soros. V zadnjem obdobju se ta zanima tudi za nakup terjatev bank do Tuša in Mercatorja.

RTVS: 2,44 milijona evrov izgube

Generalni direktor RTVS Igor Kadunc je danes programskemu svetu zavoda predstavil predloga programsko-produkcijskega in finančnega načrta za leto 2018 ter pri tem naletel na kritičen odziv svetnikov.

Izpostavljeno

Kdo so bili najbolj krvoločno diktatorji sodobnega sveta; Tito »šele« na 13. mestu!

V 20. stoletju se je človeštvo skoraj uničilo, tudi po »zaslugi« številnih diktatorjev, ki so preko svojih totalitarističnih režimov ubili milijone političnih nasprotnikov.

BMW C400X: A je to sploh še "Bavarec"?

Novi skuter, ki prihaja iz bavarske hiše, nosi oznako C400X. Hmmm, torej bo BMW vseeno razširil svojo ponudbo.

Bi atomska bomba lahko rešila Jugoslavijo?

Zaupna študija ameriške tajne službe CIA iz leta 1975 razkriva, da je SFR Jugoslavija leta 1975 »imela tehnične kapacitete« in dovolj urana, da zgradi lastno jedrsko orožje, ki bi ga lahko pripravila »do leta 1980.«

Dramatičen pobeg iz komunističnega »raja« Severne Koreje na posnetku

Poveljstvo Združenih narodov (United Nations Command) je zaključilo preiskavo pobega severnokorejskega vojaka v Južno Korejo pred dvema dnevoma in tudi objavilo posnetek dramatičnega pobega.

Irak bo nadaljeval s plačevanjem odškodnine zaradi okupacije Kuvajta

Komisija za odškodnine OZN je včeraj sporočila, da je Irak pripravljen nadaljevati plačilo odškodnine zaradi škode, povzročene med okupacijo Kuvajta (1990-91).

Jutri bo znana usoda Ratka Mladića, zločinca iz Srebrenice

Na haaškem sodišču za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije se končuje sodni proces proti nekdanjemu načelniku generalštaba vojske Republike srbske Ratku Mladiću.

V novem letu 2018 nas čaka – veliko več rušilnih potresov

Zaradi zaključka petletnega upočasnjevanja vrtenja Zemlje lahko v novem letu, kot napovedujejo znanstveniki, pričakujemo bistveno večje število velikih rušilnih potresov kot doslej.

General Hyten: ukaz za preventivni napad z jedrskim orožjem bi zavrnil kot »nezakonit«

Tudi sedanji poveljnik ameriškega strateškega poveljstva je potrdil, da bi morebiten »preventivni« napad z jedrskim orožjem, ki bi ga ukazal Donald Trump, zavrnil kot »nezakonit« ter da bi mu raje »svetoval« kakšne druge možnosti.
Dejan Steinbuch

Glavni urednik

Dejan Steinbuch

Učna ura diktatorja Mirkota

Ne samo ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, zdaj se je še sam premier Cerar vključil v akcijo, s katero se bodo znebili obeh direktorjev Kliničnega centra, generalnega Andraža Kopača in strokovne Marije Pfeifer. Česa takšnega Slovenija še ni videla.

Včaraj sta se v naši največji in univerzitetni bolnišnici zgodila dva pomenljiva dogodka, katerih posledice bodo trajne. Najprej so slovesno odprli internistični oddelek nove urgence (IPP). Selitev je opravljena tik pred zdajci, v strašni naglici, oprema zato sploh še ni v celoti inštalirana in preizkušena. Zakaj se je tako hudo mudilo, lahko ugibamo. Bržkone je prišla direktiva, da je selitev v objekt, ki so ga gradili celo desetletje - vmes je propadla takorekoč celotna slovenska gradbena industrija z Vegradom in SCT-jem na čelu -, urgentna in da je vse drugo nepomembno.

Najbolj brano

Zakaj bi za "tankal" v Sloveniji, raje v Avstrijo po cenejšega in boljše kakovosti

Prazen tank? Domačini ob meji še vedno svetujejo Avstrijo. Cene pogonskih goriv so namreč v Sloveniji v torek dosegle nov vrh letos.

Dramatičen pobeg iz komunističnega »raja« Severne Koreje na posnetku

Poveljstvo Združenih narodov (United Nations Command) je zaključilo preiskavo pobega severnokorejskega vojaka v Južno Korejo pred dvema dnevoma in tudi objavilo posnetek dramatičnega pobega.

Arhivi JFK: je Adolf Hitler res preživel vojno in se skrival v Latinski Ameriki?

V arhivih CIE o uboju ameriškega predsednika JF Kennedya so našli tudi poročila CIE o tem, da naj bi se vodja tretjega rajha Adolf Hitler po drugi svetovni vojni skrival v Kolumbiji in Argentini.

Pentagon: Uničenje severnokorejskega jedrskega orožja je mogoče samo s kopensko ofenzivo

Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva je uničenje severnokorejskega jedrskega orožja, kar je cilj politike ZDA, mogoče samo z kopensko ofenzivo, kjer pa bi bilo uničenje ogromno.

Razpis za predfinanciranje kmetijskih projektov

Slovenski regionalno razvojni sklad je v današnjem uradnem listu objavil javni razpis za predfinanciranje projektov kmetijskih gospodarstev z odobrenimi evropskimi sredstvi - PFA 2017. Cilj javnega razpisa je hitrejša in učinkovitejša izvedba projektov, na voljo pa sta dva milijona evrov sredstev.

Ne zamudite

Nussdorferjeva in Kolar Celarčeva predvsem o zdravstveni zakonodaji

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer sta na današnjem srečanju govorili predvsem o zdravstveni zakonodaji.

EU po obsodbi Mladića poziva države Balkana k spravi

Evropska unija je pozvala države na Balkanu, naj počastijo spomin na žrtve vojne na območju nekdanje Jugoslavije s prizadevanji za spravo.

Po 16 letih Magnifico znova z albumom velikih uspešnic

Priljubljeni domači glasbenik Magnifico je danes v svojem domačem studiu v ljubljanskem parku Tivoli predstavil svoj novi album Komplet II.

Berlusconi se bori za politično prihodnost

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes začelo prvo obravnavo v primeru italijanskega premierja Silvia Berlusconija.

Plenković: Sodba Mladiću je primerna njegovim dejanjem

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ocenil, da je dosmrtni zapor primerna kazen za vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića glede na njegovo vlogo med vojno.

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.

Žičničarji pripravljeni na zimo, s skupnimi močmi se povečuje tudi poletni obisk

Podobno kot minula leta tudi letos večjih naložb v žičničarstvu ni bilo, a žičničarji poudarjajo, da je bilo storjenega veliko glede urejenosti smučišč in dodatne ponudbe, so povedali na novinarski konferenci.

Slovenski 15-letniki dosegajo povprečno raven

Slovenski 15-letniki dosegajo povprečno raven spretnosti skupinskega reševanja problemsko zasnovanih nalog.

Uber zatajil vdor hekerjev

Hekerji so vdrli v sistem podjetja za prevoze potnikov Uber in mu ukradli podatke o več kot 50 milijonih uporabnikov njegovih storitev.

Sindikat gostinstva in turizma: Čas je za dvig plač v panogi

Čas je za dvig plač v gostinsko-turistični dejavnosti, je opozoril Sindikat delavcev gostinstva in turizma Slovenije.

V Haagu začeli branje sodbe Mladiću

Na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije so danes ob 10. uri začeli branje sodbe bivšemu poveljniku bosanskih Srbov Ratku Mladiću.

Pahor: Zdravstveni sistem najbolj potreben prevetritve

Predsednik republike Borut Pahor je danes na prireditvi ob jubileju Zdravstvenega doma Ljubljana poudaril, da je med vsemi sistemi v državi zdravstveni najbolj potreben prevetritve.