REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

Avtomobilizem

Audi vpoklical 850.000 dizelskih vozil

Nemški avtomobilski proizvajalec Audi, ki je hčerinska družba največjega nemškega evropskega avtomobilskega koncerna Volkswagen, je danes prostovoljno vpoklical 850.000 vozil z dizelskim motorjem.

Švedski Volvo na račun okrepljenega povpraševanja v Evropi okrepil dobiček

Švedski proizvajalec tovornjakov Volvo Group je na račun močnejšega povpraševanja v Evropi in boljših poslovnih pogojev v Severni in Južni Ameriki občutno okrepil čisti dobiček. Ta je v trimesečju dosegel šest milijard kron (630 milijonov evrov), potem ko je v enakem obdobju lani znašal 1,9 milijarde kron (200 milijonov evrov).

Daimler bo po obtožbah o manipulacijah v Evropi vpoklical tri milijone vozil Mercedes-Benz

Nemški proizvajalec vozil višjega cenovnega razreda Daimler, ki je v preiskavi zaradi obtožb o manipuliranju z dizelskimi motorji, bo v Evropi prostovoljno vpoklical okrog tri milijone vozil Mercedes-Benz.

Bencin in dizel od danes nekoliko dražja pri OMV

Regulirani pogonski gorivi, dizelsko gorivo in neosvinčeni 95-oktanski bencin, sta se nekoliko podražili. Liter neosvinčenega 95-oktanskega goriva odslej stane 1,234 evra ali 0,9 centa več, liter dizelskega goriva pa 1,158 evra ali 1,4 centa več, so sporočili iz OMV Slovenija.

Renault v prvem polletju z rekordno prodajo

Francoski avtomobilski proizvajalec Renault je v prvem polletju prodal rekordnih 1,88 milijona vozil, kar je 10,4 odstotka več kot v enakem obdobju lanskega leta. Prodajo so okrepili pri vseh znamkah in v vseh regijah, rast pa je bila najmočnejša v azijsko-pacifiški regiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bottasa čaka pet startnih mest kazni

Finski dirkač Valtteri Bottas, ki je bil najhitrejši na obeh uvodnih prostih treningih formule 1 pred nedeljsko dirko svetovnega prvenstva v Silverstonu, bo moral dirko za veliko nagrado Velike Britanije začeti s kaznijo petih startnih mest.

Prodaja novih avtomobilov v Evropski uniji blizu predkrizne ravni

V EU je bilo v prvem polletju letos prvič registriranih 8,2 milijona avtomobilov, kar je 4,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

Fiat 500 Abarth, vrag brez repa in rogov, a s 165 KM

Da Abarth iz navadnih Fiatov naredi posebneže, vemo že dolgo. Tudi iz malčka 500 so naredili vraga, ki vas ves čas sili na greh, predvsem tisti, ki govori o prekoračitvi hitrosti.

Tudi Daimler naj bi pri milijonu avtomobilov manipuliral z emisijami

Nemški proizvajalec vozil višjega cenovnega razreda Daimler je po poročanju časnika Süddeutsche Zeitung manipuliral z dizelskimi motorji milijona vozil, da bi bila ta obravnavana kot okolju bolj prijazna.

Novi Audi A8: prihodnost luksuznega razreda

Četrta generacija paradnega konja znamke je ponovno referenca za prednost v tehniki – z novim oblikovalskim slogom, inovativnim konceptom upravljanja z dotikom in dosledno elektrifikacijo pogona.

Elon Musk: Lastnik prvega Teslinega modela 3

Lastnik prvega Teslinega avtomobila model 3, ki so ga dva tedna pred prvotno načrtovanim datumom začeli izdelovati v petek, je postal kar prvi mož Tesle Elon Musk.

Volvo potrdil elektrifikacijo in prekinitev razvoja dizelskih motorjev

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo je napovedal, da bo prenehal s proizvodnjo motorjev z notranjim izgorevanjem in se postopoma povsem elektrificiral, poroča nemška tiskovna agencija dpa.