REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

26252423222120

Avtomobilizem

Letos mineva 70 let od začetka blagovne znamke TAM

V Mariboru letos obeležujejo 70-letnico začetka delovanja Tovarne avtomobilov Maribor (TAM), nekoč ponosa mesta, ki je že pred 21. leti propadel hkrati z razpadom nekdanje Jugoslavije, kar je v regiji povzročilo pravo socialno bombo.

Mercedes bo v ameriško tovarno vložil milijardo dolarjev

Nemški avtomobilski proizvajalec Mercedes Benz je napovedal, da bo v ameriško tovarno v Alabami vložil milijardo dolarjev. Naložbo bo usmeril v pripravo na proizvodnjo električnih avtomobilov.

Uber izgubil licenco za delovanje v Londonu

Londonske oblasti so danes sporočile, da ameriškemu tehnološkemu podjetju Uber ne bodo obnovile licence za delovanje v mestu. Kot razlog so navedle skrb za javno varnost.

Merklova avtomobilske proizvajalce pozvala k povrnitvi zaupanja

Nemška kanclerka Angela Merkel je ob današnjem slovesnem odprtju frankfurtskega avtomobilskega sejma (IAA) avtomobilske velikane pozvala, naj si znova pridobijo izgubljeno zaupanje voznikov, ki so jih "zavajali".

V EU avgusta prodanih več avtomobilov

V EU je bilo avgusta prodanih več novih avtomobilov kot pred enim letom. Prodanih je bilo namreč 865.047 avtomobilov, kar na letni ravni predstavlja 5,6-odstotno rast, je danes objavilo Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev (Acea). V Sloveniji je bilo prodanih 4492 avtomobilov, kar je 14 odstotkov več kot avgusta lani.

Nova afera pred vrati: Francoski »dieselgate«?

Skupina PSA, ki združuje Peugeot, Citroen in DS je obtožena, da uporablja nedovoljene motorne programe pri diesel motorjih z EURO-5 specifikacijami. Skupina PSA zaenkrat zanika vse obtožbe.

Mazda izdelala revolucionarni "bencinski dizelski" motor Skyactiv-X

Mazda je izdelala bencinski motor, ki deluje kot dizelski in bi z od 35 - 45 odstotkov nižjo porabo lahko predstavljal nov revolucionarni korak pri podaljšanju uporabnosti motorjev z notranjim izgorevanjem.

Aprilia DAQRI - pametna čelada za ekipo

Apriliin dirkaški team Gresini je s pomočjo razvojnih inženirjev podjetja Realmore razvil posebno čelado, ki na vizir projecira pomembne podatke, ki jih mehaniki potrebujejo v danem momentu.

Formula 1 bo v prihodnosti bolj mestna

Svetovno prvenstvo formule 1 bo v prihodnje sestavljeno iz mešanice tradicionalnih prizorišč, nekaj novih in nekaj mestnih dirk.

Dizel in 95-oktanski bencin s torkom dražja za več kot dva centa

aftni trgovci cene 100-oktanskega bencina in kurilnega olja ter 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah določajo sami.

Kitajska na poti k prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilov

Časovnice izvedbe načrta sicer še niso razkrili, vseeno pa so prve uradne izjave v tej smeri močno podražile delnice proizvajalcev električnih avtomobilov in baterij.

Primite se, prihaja BMW X7, sedmica v terenski izvedbi

BMW zapolnjuje tržne niše z velikimi koraki: tokrat je konkurenco napadel z največjim v seriji SUV - in sicer z X7, ki bo zadovoljil vse tiste, katerim je X5 pač premajhna igrača, oziroma je pustil premajhen vtis.