REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Aprilia DAQRI - pametna čelada za ekipo

Apriliin dirkaški team Gresini je s pomočjo razvojnih inženirjev podjetja Realmore razvil posebno čelado, ki na vizir projecira pomembne podatke, ki jih mehaniki potrebujejo v danem momentu. Naj si gre za vzdrževanje ali popravila, podatki so v vidnem polju, kar naj bi skrajšalo čas, potreben za izvedbo določenih postopkov. Prvič so jih preizkusili ravno na San Marino GP dirki v Misanu.

Vse gre v smer čim manjših napak ter čim bolj naravno podane informacije, ki so ključnega pomena v danem trenutku. Tako lahko prikazujejo telemetrične podatke motorja (temperature in podobno), točne načrte električnih sklopov in senzorjev, vrstni red določenih menjav delov in podobno. Tudi usklajevanje šefa ekipe ali posameznih vodij je tako lahko lažje, saj potrebno potezo sporoči kar na ekran večim osebam na enkrat.

Prvič so jih preizkusili ravno na San Marino GP dirki v Misanu. | VIR: Aprillia

Menjave gum, izbor ustrezne gume, nastavitve amortizacije, količine goriva, menjava določenega dela in podobni postopki, kjer je človek še vedno ključen, se tako sedaj mnogo hitreje razporedi med ekipo.

Ko mehaniki postajajo kiborgi.

Možen je priklop celo termalne kamere, ki zadevo dvigne na nivo takojšnje informacije ter zaznavanja morebitnih težav.

GP dirkanje res predstavlja vrhunec tehnike tako pri razvoju motociklov kot tudi vseh spremljajočih stvari. Motocikel in voznik sta samo vrh zelo velike ledene gore cele industrije, ki stoji zadaj.

Več člankov od avtorja