REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

BMW lani kljub rekordni prodaji zaostal za Mercedesom

BMW lani kljub rekordni prodaji zaostal za Mercedesom

Nemški avtomobilski proizvajalec BMW je lani še sedmo zaporedno leto zabeležil rekordno prodajo, a je kljub temu zaostal za rivalom Mercedes Benzom. Slednji je prodal 2,3 milijona vozil znamke Mercedes, iz skupine BMW pa so sporočili, da so ob 4,2-odstotni rasti lani prodali skoraj 2,1 milijona avtomobilov svoje osrednje znamke.

Skupina BMW s sedežem v Münchnu rast pripisuje predvsem močni prodaji športnih terenskih vozil in nadgrajene različice limuzin serije 5. Na Kitajskem je BMW zabeležil 15-odstotno rast prodaje, v Evropi se je okrepila za odstotek, v ZDA pa se je za dva odstotka zmanjšala, sporočilo podjetja.

BMW kljub rekordni prodaji ne more dohiteti konkurenta Marcedes Benza, ki je tudi lani ohranil mesto največjega proizvajalca luksuznih vozil. Marcedes je lani prodal 2,3 milijona avtomobilov.

Vodja prodaje in trženja pri BMW Ian Robertson kljub temu vztraja, da je skupina BMW kot celota vodilni svetovni proizvajalec luksuznih vozil. Ob upoštevanju prodaje vozil Mini in Rolls Royce je namreč skupina lani po svetu prodala okoli 2,46 milijona vozil, Mercedes Benz pa jih je vključno z znamko Smart prodal 2,42 milijona.

Iz BMW so še sporočili, da so lani dosegli cilj in prodali več kot 100.000 električnih in hibridnih vozil. Podobno kot ostali nemški avtomobilski proizvajalci je tudi BMW obljubil, da bo v prihajajočih letih predstavil vrsto novih tovrstnih modelov.

Več člankov od avtorja

Križnarjeva četrta v Zau

Smučarske skakalke so nastopile na tekmi svetovnega pokala v Zau. Zmagala je Norvežanka Maren Lundby, ki je s tem še utrdila vodstvo v skupnem seštevku. Od Slovenk je bila najboljša Nika Križnar na četrtem mestu.