REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

BMW lani kljub rekordni prodaji zaostal za Mercedesom

BMW lani kljub rekordni prodaji zaostal za Mercedesom

Nemški avtomobilski proizvajalec BMW je lani še sedmo zaporedno leto zabeležil rekordno prodajo, a je kljub temu zaostal za rivalom Mercedes Benzom. Slednji je prodal 2,3 milijona vozil znamke Mercedes, iz skupine BMW pa so sporočili, da so ob 4,2-odstotni rasti lani prodali skoraj 2,1 milijona avtomobilov svoje osrednje znamke.

Skupina BMW s sedežem v Münchnu rast pripisuje predvsem močni prodaji športnih terenskih vozil in nadgrajene različice limuzin serije 5. Na Kitajskem je BMW zabeležil 15-odstotno rast prodaje, v Evropi se je okrepila za odstotek, v ZDA pa se je za dva odstotka zmanjšala, sporočilo podjetja.

BMW kljub rekordni prodaji ne more dohiteti konkurenta Marcedes Benza, ki je tudi lani ohranil mesto največjega proizvajalca luksuznih vozil. Marcedes je lani prodal 2,3 milijona avtomobilov.

Vodja prodaje in trženja pri BMW Ian Robertson kljub temu vztraja, da je skupina BMW kot celota vodilni svetovni proizvajalec luksuznih vozil. Ob upoštevanju prodaje vozil Mini in Rolls Royce je namreč skupina lani po svetu prodala okoli 2,46 milijona vozil, Mercedes Benz pa jih je vključno z znamko Smart prodal 2,42 milijona.

Iz BMW so še sporočili, da so lani dosegli cilj in prodali več kot 100.000 električnih in hibridnih vozil. Podobno kot ostali nemški avtomobilski proizvajalci je tudi BMW obljubil, da bo v prihajajočih letih predstavil vrsto novih tovrstnih modelov.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.