REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Kitajska na poti k prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilov

Kitajska na poti k prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilovFoto: Cleantechnica

Kitajska se pripravlja na obdobje, ko bodo avtomobili z bencinskim in dizelskim motorjem prepovedani. Časovnice izvedbe načrta sicer še niso razkrili, vseeno pa so prve uradne izjave v tej smeri močno podražile delnice proizvajalcev električnih avtomobilov in baterij.

Namestnik kitajskega ministra za industrijo in informacijsko tehnologijo Xin Guobin je na forumu v severnem mestu Tianjin ta konec tedna povedal, da je ministrstvo začelo "resno raziskovati" to temo in pripravlja časovnico za Kitajsko. Do izjave prihaja, potem ko sta Francija in Velika Britanija napovedali prepoved prodaje bencinskih in dizelskih vozil z letom 2040.

"Ti ukrepi bodo spodbujali temeljite spremembe v okolju in dali zagon razvoju kitajske avtomobilske industrije," je v izjavi, ki jo je prenašala kitajska državna televizija CCTV, dejal Xin.

Medtem ko v kitajski vladi o časovnici še ne govorijo, pa je kitajsko nacionalno avtomobilsko združenje ocenilo, da bo šlo za "dolg proces". "Težko bo prekiniti proizvodnjo tradicionalnih vozil v prihodnjem desetletju ali dveh," je dejal generalni sekretar združenja Cui Dongshu.

"Lahko, da bomo do leta 2040 ali še prej napravili velik korak naprej pri potniških avtomobilih, pri drugih vozilih, kot so težki tovornjaki, pa bo to težavno," je ocenil. Se je pa Cui strinjal, da bo prepoved prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov na Kitajskem imela pomemben vpliv.

Kitajska je lani proizvedla in prodala več kot 28 milijonov vozil. Vozil, ki so jih na Kitajskem poimenovali "vozila na nove energije" (akumulatorski električni avtomobili in priključni hibridi), je bilo pol milijona, kar je na letni ravni pomenilo zvišanje za več kot 50 odstotkov.

Vlada je junija predstavila osnutek zakonodaje, ki bi proizvajalce od leta 2020 spodbudila k proizvodnji električnih vozil prek zapletenega sistema kvot. Na to so se že odzvali tuji avtomobilski proizvajalci s tovarnami na Kitajskem.

Volvo bo tako prvi 100-odstotno električni avtomobil na Kitajskem predstavil leta 2019, Ford bo leta 2018 v avtomobilske salone poslal svojega prvega hibrida. Ob tem računa, da bo 70 odstotkov vseh Fordovih avtomobilov, ki bodo na voljo na Kitajskem, do leta 2025 imelo tudi električno različico.

Volkswagen naj bi začel prvi električni avtomobil na Kitajskem proizvajati prihodnje leto v sodelovanju s kitajsko skupino JAC. Renault je te avtomobile na Kitajskem začel proizvajati lani, v prihodnjih dveh letih pa bo predstavil dva nova modela "na nove energije".

Dogajanje je dvignilo delnice avtomobilskih tehnoloških podjetij. Delnice BYD, ki velja za pionirja na trgu električnih vozil na Kitajskem, so se v Šanghaju povzpele za več kot štiri odstotke. Delnice JAC Motors so se v Singapurju povzpele za 3,40 odstotka. Za več kot 3,5 odstotka so se v Shenzhenu podražile delnice podjetja Shenzhen Desay Battery Technology, za več kot 5,4 odstotka pa delnice Sunwoda Electronic.

Več člankov od avtorja

Sevilla pokopala Maribor

Nogometaši Maribora so v 2. krogu lige prvakov izgubili v Sevilli z 0:3 (0:2). Naslednja tekma v skupini E izbrance Darka Milaniča čaka 17. oktobra, ko bo v Ljudskem vrtu gostoval Liverpool.