REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Kitajska na poti k prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilov

Kitajska na poti k prepovedi bencinskih in dizelskih avtomobilovFoto: Cleantechnica

Kitajska se pripravlja na obdobje, ko bodo avtomobili z bencinskim in dizelskim motorjem prepovedani. Časovnice izvedbe načrta sicer še niso razkrili, vseeno pa so prve uradne izjave v tej smeri močno podražile delnice proizvajalcev električnih avtomobilov in baterij.

Namestnik kitajskega ministra za industrijo in informacijsko tehnologijo Xin Guobin je na forumu v severnem mestu Tianjin ta konec tedna povedal, da je ministrstvo začelo "resno raziskovati" to temo in pripravlja časovnico za Kitajsko. Do izjave prihaja, potem ko sta Francija in Velika Britanija napovedali prepoved prodaje bencinskih in dizelskih vozil z letom 2040.

"Ti ukrepi bodo spodbujali temeljite spremembe v okolju in dali zagon razvoju kitajske avtomobilske industrije," je v izjavi, ki jo je prenašala kitajska državna televizija CCTV, dejal Xin.

Medtem ko v kitajski vladi o časovnici še ne govorijo, pa je kitajsko nacionalno avtomobilsko združenje ocenilo, da bo šlo za "dolg proces". "Težko bo prekiniti proizvodnjo tradicionalnih vozil v prihodnjem desetletju ali dveh," je dejal generalni sekretar združenja Cui Dongshu.

"Lahko, da bomo do leta 2040 ali še prej napravili velik korak naprej pri potniških avtomobilih, pri drugih vozilih, kot so težki tovornjaki, pa bo to težavno," je ocenil. Se je pa Cui strinjal, da bo prepoved prodaje bencinskih in dizelskih avtomobilov na Kitajskem imela pomemben vpliv.

Kitajska je lani proizvedla in prodala več kot 28 milijonov vozil. Vozil, ki so jih na Kitajskem poimenovali "vozila na nove energije" (akumulatorski električni avtomobili in priključni hibridi), je bilo pol milijona, kar je na letni ravni pomenilo zvišanje za več kot 50 odstotkov.

Vlada je junija predstavila osnutek zakonodaje, ki bi proizvajalce od leta 2020 spodbudila k proizvodnji električnih vozil prek zapletenega sistema kvot. Na to so se že odzvali tuji avtomobilski proizvajalci s tovarnami na Kitajskem.

Volvo bo tako prvi 100-odstotno električni avtomobil na Kitajskem predstavil leta 2019, Ford bo leta 2018 v avtomobilske salone poslal svojega prvega hibrida. Ob tem računa, da bo 70 odstotkov vseh Fordovih avtomobilov, ki bodo na voljo na Kitajskem, do leta 2025 imelo tudi električno različico.

Volkswagen naj bi začel prvi električni avtomobil na Kitajskem proizvajati prihodnje leto v sodelovanju s kitajsko skupino JAC. Renault je te avtomobile na Kitajskem začel proizvajati lani, v prihodnjih dveh letih pa bo predstavil dva nova modela "na nove energije".

Dogajanje je dvignilo delnice avtomobilskih tehnoloških podjetij. Delnice BYD, ki velja za pionirja na trgu električnih vozil na Kitajskem, so se v Šanghaju povzpele za več kot štiri odstotke. Delnice JAC Motors so se v Singapurju povzpele za 3,40 odstotka. Za več kot 3,5 odstotka so se v Shenzhenu podražile delnice podjetja Shenzhen Desay Battery Technology, za več kot 5,4 odstotka pa delnice Sunwoda Electronic.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.