REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Na Norveškem tožba proti Tesli zaradi zavajajočega oglaševanja

Na Norveškem tožba proti Tesli zaradi zavajajočega oglaševanjaTesla S

Skoraj 80 lastnikov avtomobilov ameriškega podjetja Tesla proizvajalca toži zaradi zavajajočega oglaševanja. Njegovi električni avtomobili namreč ne dosegajo obljubljenega.

Tožniki navajajo, da je realna moč njihovih tesel S P85D 469 konjskih moči in ne 700, kot jih obljublja proizvajalec. Želijo enako kompenzacijo, kot jo je že prejela skupina 133 lastnikov tesel na Norveškem, ki so z družbo decembra 2016 dosegli poravnavo.

Tesla je 133 lastnikom plačala 65.000 kron (7260 evrov) ali pa jim je zagotovila novo opremo, navaja norveški časnik Dagens Naeringsliv. Po navedbah odvetnika Christofferja Falkeida gre za enak primer. "Gre za moč avtomobila in napake v oglaševanju ter procesu prodaje," je pojasnil.

Sodišče v Oslu je obema stranema dalo čas do aprila, da dosežeta poravnavo, sicer bo odločilo samo. V Tesli tožbe niso želeli komentirati.

Po navedbah norveških medijev je lani jeseni tožbe proti Tesli vložila še skupina 38 voznikov.

Norveška, ki je vodilna na svetu po deležu električnih avtomobilov, je eden največjih svetovnih trgov za Teslo. Lani je ameriški proizvajalec v državi prodal nekaj manj kot 8500 vozil. Skupno po norveških cestah vozi 1201 tesel S P85D.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.