REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nova afera pred vrati: Francoski »dieselgate«?

Nova afera pred vrati: Francoski »dieselgate«?

Skupina PSA, ki združuje Peugeot, Citroen in DS je obtožena, da uporablja nedovoljene motorne programe pri diesel motorjih z EURO-5 specifikacijami. Skupina PSA zaenkrat zanika vse obtožbe.

V sled poročanja francoskega časnika »Le Monde« je vsaj 1.914.965 vozil z diesel motorji opremljenih z nedovoljenim programom. Če se bo to izkazalo za resnično, skupino PSA čaka kazen v višini 5 milijard eurov. To bi vključilo PSA v škandal »dieselgate«, kjer se je VW kot prvi ujel v zanko prirejanja rezultatov.

Uradno so izdali le obvestilo da: »PSA je v sozvočju z regulativi v vsaki državi kjer so prisotni in vozila niso nikoli bila opremljena s programi ali sistemi, ki bi zaznali testne naprave.

Trditve proti PSA so objavljene v poročilu EU generalnega direktorata za konkurenco, potrošniške zadeve in preprečevanje korupcije. Pri PSA so izjavili, da prej niso imeli vpogleda v poročila in tako niso mogli takoj odreagirati na navedene trditve.

Uradno so izdali le obvestilo da: »PSA je v sozvočju z regulativi v vsaki državi kjer so prisotni in vozila niso nikoli bila opremljena s programi ali sistemi, ki bi zaznali testne naprave in ob tem sprožili posebne postopke za zmanjšanje škodljivih snovi v izpuhih in bi se izklopili med normalno uporabo.«

Dodali so še: »PSA je edini svetovni proizvajalec, ki je uvedel popolno transparenco glede realne porabe goriva ter CO2 emisij v realni porabi. Ta pristop bo še razširjen na emisije dušikovega oksida nekako do konca leta 2017. Rezultati 400 merjenj na 60 modelih (80% palete evropske prodaje) pa so na voljo spletnih straneh blagovnih znamk.«

PSA ima sedaj pravico vložiti pritožbo zaradi kršitve zaupnosti in škode na blagovni znamki.
Kako se bo to razvijalo naprej in kaj bo iz tega, pa boste izvedeli kmalu zato nas spremljajte še naprej.

Več člankov od avtorja