REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Primite se, prihaja BMW X7, sedmica v terenski izvedbi

BMW zapolnjuje tržne niše z velikimi koraki: tokrat je konkurenco napadel z največjim v seriji SUV - in sicer z X7, ki bo zadovoljil vse tiste, katerim je X5 pač premajhna igrača, oziroma je pustil premajhen vtis.

Bavarci nikoli ne tvegajo, sploh ko gre za nove modele. Tudi prihajajoči X7 glede zunanje oblike jasno kaže svoje germansko poreklo, čeprav so mnenja o detajlih zelo deljena. Težko, če ne nemogoče je ustreči vsem, biti nekako svež, imeti karakteristične hišne poteze, hkrati pa ugajati vsem tržiščem. BMW je sama po sebi dovolj tradicionalna znamka, da si ne bo dovolila, da bi na trg lansirala avtomobil, ki ne bi predstavljal njihove znamke v samem bistvu: to pa so tehnika, kvaliteta izdelave in materialov ter oblika prednjega dela, ki že od daleč pokaže, od kje prihaja.

BMW X7, sedmica v terenski izvedbi

Sedem pravih sedežev

X7 je (po)polni 7-sedežnik, saj ima tudi tretja vrsta dovolj prostora za odrasle potnike - in ne zgolj otroške sedeže.

V notranjosti X7 sledi novim prijemom, ki so jih nakazali že s prototipom »Vision Future Luxury Concept« leta 2014 na Pekinškem salonu. A da ne bo pomote: X7 je (po)polni 7-sedežnik, saj ima tudi tretja vrsta dovolj prostora za odrasle potnike - in ne zgolj otroške sedeže. Seveda pa bo vse odvisno od izvedbe, zato lahko X7 hitro postane tudi zelo luksuzno-poslovni 6-sedežnik. Kajti če se ozremo na dimenzije “sedmice”, nam postane hitro jasno, da pri BMW-ju ne bodo varčevali pri udobju, materialih, ki pridejo v stik s potniki ter smernicah tudi za bodoče modele.

V notranjosti X7 sledi novim prijemom, ki so jih nakazali že s prototipom »Vision Future Luxury Concept«

Nekaj detajlov o tehniki

Motorji: V8, linijski 6-valjni in dodani turbo polnilniki. To je tradicionalna ponudba z bencinskimi in dieselskimi pogonskimi sklopi, povsod pa dobimo samodejni vsaj 8-stopenjski menjalnik. Je pa v pripravi tudi novi BMW koncept priključnega hibrida, t.i. »plug-in« turbo bencinsko-električnega sklopa. S popolnoma električnim pogonom naj bi bil celo sposoben prepeljati do 100-kilometrsko razdaljo. Razumljivo bo pogon na vsa štiri kolesa (x-drive) z vsemi možnimi elektronskimi pomagali.

Znanja o tovrstnih kombiniranih pogonih je v hiši BMW dovolj. Poraja se le vprašanje, ali so glavni trgi tega modeli res tako zahtevni, da bo to postala prej nuja kot le ena izmed tehnoloških rešitev. Na severnoameriškem in kitajskem trgu, ki imata rada velike prestižne modele, bo namreč to prej predstavljalo neko dodano vrednost, kot pa dejanski doprinos k čistem okolju.

X7 meri na sposobnost vožnje na elektriko do 100 km daleč, kar je svojevrsten izziv za tako velik avto.

Dobrih 10 centimetrov daljši od X5

Svojo velikost je na prototipih nakazal že z uporabo 23-colskih koles. A mere povedo svoje: 5.020 mm v dolžino, 2.020 mm v širino in 1.800 mm v višino. X7 je daljši od X5 tretje generacije za 113 mm, 82 mm je širši in 37 mm višji. Medosje pa je s svojimi 3.010 mm za 76 mm daljše od X5. Tako bo X7 resnično pravi večji brat od sicer zelo uspešnega modela X5, ki je slovenskemu trgu še kako dobro poznan.

Primerjava v svojem razredu
MERE BMW X7 MB GLS Range Rover
Dolžina 5.020 mm 5.131 mm 4.999 mm
Širina 1.881 mm 2.020 mm 2.220 mm
Višina 1.800 mm 1.849 mm 1.835 mm
Medosje 3.010 mm 3.076 mm 2.922 mm

 

Najbližja konkurenca:
Mercedes Benz GL, Land Rover-Range Rover, ne pozabimo pa še Audi Q7, Cadilac Escalade, Infinity QX80, Lincoln Navigator, Lexsus LX570 in Toyota Land Cruiser.

BMW X7 - spyshot

Made in USA

BMW X7 bodo sestavljali v mestu Spartanburg v Južni Karolini, ZDA.

Razred največjih SUV-jev je pri nas bolj slabo zastopan iz preprostih razlogov: velikost teh avtomobilov presega normalno uporabo naših cest in mestnih parkirišč, največkrat imajo velike in ne prav varčne motorje, pogosto gre tudi za modele, ki niti niso narejeni za evropski trg. Da o ceni ne govorimo ...

Če vemo vse to, nas ne bo začudilo, da bodo bodo novi BMW X7 sestavljali v mestu Spartanburg v Južni Karolini, ZDA, kjer je tovarna pred kratkim praznovala svojo 20 obletnico. Ta podatek torej potrjuje dejstvo, da so tovrstni veliki  avtomobili zares doma v Združenih državah.

Več člankov od avtorja