REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Danes obeležujemo mednarodni dan epilepsije

Danes obeležujemo mednarodni dan epilepsijePredstavniki Društva Liga proti epilepsiji, foto: Seniorji

Letošnji mednarodni dan epilepsije poteka v znamenju ozaveščanja javnosti, da epilepsija niso le napadi. Ljudje s to boleznijo se namreč srečujejo tudi s čustvenimi, umskimi in socialnimi posledicami te bolezni, zato je te treba preprečevati s širjenjem vedenja ter tako z odpravljanjem strahov.

Predsednik društva Liga proti epilepsiji Slovenije Matevž Kržan je na novinarski konferenci pred mednarodnim dnevom epilepsije pojasnil, da so strahovi pogosto vzrok za označenost in predsodke, ki jih nosijo ljudje z epilepsijo in tako zelo povečujejo breme bolezni. Zato je po njegovem mnenju potrebnega več izobraževanja o epilepsiji, povečanje sredstev za raziskave in oblikovanje primerne zakonodaje.

Epilepsijo po njegovih besedah uspešno zdravimo z zdravili pri treh četrtinah obolelih. Okoli 30 odstotkom ljudi z epilepsijo pa zdravila ne pomagajo. Pri teh z diagnostičnimi postopki natančneje iščejo vzroke bolezni, da bi jih lahko tako uspešno kirurško zdravili.

Ob mednarodnem dnevu epilepsije skupina za samopomoč iz Nove Gorice pripravlja dogodek, na katerem bo sodelovala letošnja dobitnica nagrade Prešernovega sklada Simona Semenič, ki bo predstavila svojo knjigo Me slišiš?, v kateri opisuje svoje izkušnje z epilepsijo.

Epilepsija je skupno ime za nevrološke motnje, pri katerih do napada pride zaradi napačne komunikacije med možganskimi celicami. Po neuradnih ocenah v Sloveniji oboleva za epilepsijo približno 16.000 ljudi.

Več člankov od avtorja

Janša: Slovenijo je treba postaviti na prvo mesto

Predsednik SDS Janez Janša je v slavnostnem govoru na slavnostni akademiji ob 29. obletnici ustanovitve stranke izpostavil pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi," je dejal.

Britanski Ukip odslovil svojega vodjo

Člani britanske evroskeptične stranke Ukip so danes na glasovanju s položaja odstavili svojega predsednika Henryja Boltona, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi rasističnih sporočil, ki jih je pošiljalo njegovo dekle. Stranka, ki jo čakajo že četrte volitve novega vodstva v 18 mesecih, se je tako znašla v novi krizi.

Na udaru se je znašel, potem ko je zapustil svojo soprogo in začel razmerje z mlado Ukipovo aktivistko. Kmalu so prišla na dan njena sporočila z rasistično vsebino na račun zaročenke princa Harryja, Meghan Markle.

V strmoglavljenju helikopterja v Mehiki umrlo 13 ljudi

V strmoglavljenju helikopterja, ki si je ogledoval škodo po petkovem potresu, je umrlo 13 ljudi, še najmanj 15 jih je bilo ranjenih. Nesreča je bila usodna za ljudi, ki so helikopter pričakovali na tleh, medtem ko so bili potniki, vključno z mehiškim notranjim ministrom, večinoma nepoškodovani.

Lavrov označil rusko vmešavanje v ameriške volitve za "blebetanje"

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na varnostni konferenci v Münchnu obtožbe, da se je Moskva vmešavala v ameriške predsedniške volitve, označil za "blebetanje". Ravno v petek je posebni ameriški tožilec Robert Mueller vložil obtožnice proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem zaradi vpletanja v volitve leta 2016.

Fitch zvišal bonitetno oceno Grčije

Bonitetna agencija Fitch je v petek zvišala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Grčije z B- na B, obeti so pozitivni. Ocena še vedno označuje visokošpekulativne naložbe, agencija pa ocenjuje, da bo država ob trajni gospodarski rasti in zmanjšanih političnih tveganjih izboljšala vzdržnost javnega dolga.

Juncker trpi zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v govoru na varnostni konferenci v Münchnu ponovil, da morajo države Zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile Evropski uniji. Pri tem je pripomnil, da trenutno "zelo trpi" zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

Haradinaj poziva vse članice EU k priznanju Kosova

Kosovski premier Ramush Haradinaj je ob deseti obletnici samostojnosti države pozval Evropsko unijo, naj najde način, da bi pet držav članic nehalo blokirati evropsko perspektivo Kosova in da priznajo samostojnost Kosova. To bi po njegovem mnenju olajšalo normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino.

V Münchnu pozivi k močnejši vlogi EU v svetu

Kitajska širi svoj vpliv v svetu, medtem ko ZDA nazadujejo. Evropa mora tako zavzeti močnejšo vlogo v svetu, je danes na varnostni konferenci v Münchnu opozoril nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k močnejši prisotnosti EU v svetu.

SPD začela kampanjo pred glasovanjem o veliki koaliciji

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes v Hamburgu začeli kampanjo pred odločanjem članov stranke o ponovnem vstopu v veliko koalicijo s konservativno unijo CDU/CSU. Glasovanje več kot 460.000 članov stranke bo verjetno tesno, saj hkrati potekata močni kampanji za in proti vstopu v koalicijo.