REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Na Ljubljanskem gradu milijonti obiskovalec mesec dni prej kot lani

Na Ljubljanskem gradu milijonti obiskovalec mesec dni prej kot laniTiia Monto; Wikimedia Commons/CC-BY-SA-3.0

Na Ljubljanskem gradu so števci danes popoldne našteli milijontega obiskovalca v letošnjem letu. Mejnik milijona obiskovalcev je s tem ena glavnih ljubljanskih turističnih atrakcij presegla peto leto zapored, letos mesec prej kot lani, so sporočili z Ljubljanskega gradu.

Lani so milijontega obiskovalca na gradu sprejeli 12. oktobra. Prvič so sicer mejnik dosegli leta 2013.

V prvih osmih mesecih letošnjega leta na Ljubljanskem gradu beležijo 11,3-odstotno povečanje števila obiskovalcev glede na leto prej.

Veliko rast prepeljanih potnikov beleži tudi tirna vzpenjača na grad; v prvih osmih mesecih se je število njenih potnikov na letni ravni povečalo za 27,2 odstotka. 14. avgusta letos je vzpenjača s 3324 prepeljanimi potniki dosegla nov dnevni rekord.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.