REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

Gospodarstvo

Microsoft v četrtletju presegel pričakovanja glede dobička in prihodkov

Ameriški računalniški velikan Microsoft je v minulem četrtletju, četrtem oz. zadnjem v njegovem poslovnem letu, ustvaril 6,51 milijarde dolarjev čistega dobička in 23,32 milijarde dolarjev prihodkov.

IMF odobril 1,8 milijarde dolarjev posojila Grčiji

Mednarodni denarni sklad (IMF) je v četrtek Grčiji odobril posojilo v vrednosti 1,8 milijarde dolarjev, ki pa bo sproščeno le v primeru, da zadolžena balkanska država dobi olajšanje dolga od EU.

Adria Airways prevzela večinski delež švicarske letalske družbe Darwin Airline

Adria Airways je preko svoje odvisne švicarske družbe danes prevzela 99,1-odstotni delež švicarske letalske družbe Darwin Airline.

Japonska centralna banka znižala napoved inflacije

Japonska centralna banka se je od svojega cilja doseči dvoodstotno inflacijo, ki so si ga zadali leta 2013, še bolj oddaljila. Znova je znižala napoved inflacije in zvišala gospodarsko rast. Cene življenjskih potrebščin naj bi se podražile za 1,1 odstotka, čeprav je še pred tremi meseci centralna banka napovedovala 1,4-odstotno inflacijo.

NPU naj bi ovadil Petriča zaradi domnevnega oškodovanja pri prevzemu Etre

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) je po preiskavi domnevnega milijonskega oškodovanja pri prevzemu družbe Etra po neuradnih podatkih POP TV kazensko ovadil Stojana Petriča, ki lastniško obvladuje koncern Kolektor, in še štiri osumljene. Očitajo jim zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti.

Raiffeisen banka napovedala ustavno tožbo proti Hrvaški

Avstrijska banka Raiffeisen je napovedala, da se bo pritožila na hrvaško ustavno sodišče zaradi hrvaškega zakona o neveljavnosti pogodb o mednarodno zaznamovanih posojilih, ki so bile sklenjene na Hrvaškem.

Problem prenesenih vlog na Hrvaškem na prodajno ceno NLB

Slovenija in Evropska komisija se bosta v pogovorih o vprašanju prodaje NLB najprej osredotočili na rešitve za minimiziranje vpliva problema prenesenih vlog hrvaških varčevalcev.

Spet 130-milijonska tožba T-2 proti Telekomu

Vrhovno sodišče je ugodilo revizijskemu zahtevku družbe T-2, ki je zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja na trgu že celo desetletje v gospodarskem sporu s Telekomom Slovenije (TS) in od katerega zahteva 130-milijonsko odškodnino, ter razveljavilo sodbi višjega in okrožnega sodišča.

Vlada predvidoma vendarle o množičnem vrednotenju nepremičnin

Vlada bo predvidoma vendarle odločala o novem zakonu o množičnem vrednotenju nepremičnin. Predlog zakona je znova med vladnimi gradivi, pretehtali pa naj bi argumenti stroke in občin, da je smiselno sistem prenoviti čim prej, saj ima širše učinke kot le določanje osnove za davek.

Pipistrel s študenti do novih rešitev električnega pogona letal

V okviru mednarodnega evropskega projekta MAHEPA te dni v Ajdovščini poteka tridnevni Hackathon - ustvarjalni maraton. S projektom želi ajdovska družba Pipistrel spodbuditi študente, da raziščejo in predlagajo inovativne rešitve pri načrtovanju novih letal s hibridno-električnimi pogoni. Najboljšim med njimi obljublja tudi nagrado.

V Sečoveljskih solinah trenutno pridelajo dobrih 50 ton soli dnevno

Po slabem vremenu konec junija so dela na solnih poljih v Sečoveljskih solinah spet stekla, tako da je trenutno v proizvodnji okoli polovica razpoložljivih površin, dnevno pa zdaj pridelajo 50 do 60 ton soli, pravi Dario Sau. Ob nadaljevanju ugodnega vremena naj bi do konca tega oz. začetka naslednjega tedna pridelali od 80 do 100 ton soli dnevno.

Z današnjim dnem lahko Hrvatje uradno tržijo "svoj" teran

Danes začne veljati delegirani akt za dodelitev omejene izjeme Hrvaški pri uporabi imena teran. Za Hrvaško je zgodba s teranom s tem končana, a Slovenija aktu odločno nasprotuje, zato je do konca avgusta napovedala tožbo proti Evropski komisiji.