REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Gorenje bo predstavilo oceno lanskega poslovanja in načrte

Gorenje bo predstavilo oceno lanskega poslovanja in načrte

Gorenje bo danes objavilo oceno poslovanja v letu 2017 in načrte za leto 2018. Družba je novembra ob objavi devetmesečnih rezultatov in nato še pred koncem leta opozorila, da v letu 2017 vseh zastavljenih ciljev ne bo dosegla in da je dobiček ogrožen.

Skupina Gorenje je ob objavi poslovanja v prvih devetih mesecih lani, v katerih je prihodke od prodaje povečala za 4,8 odstotka na 944 milijonov evrov, čisti dobiček pa za 12,1 odstotka na 4,6 milijona evrov, opozorila, da vseh načrtovanih ciljev za leto 2017, med drugim zaradi manjše prodaje od načrtovane ter rasti cen materialov in komponent, ne bo mogoče v celoti izpolniti. Hkrati so napovedali tudi iskanje strateškega partnerja.

Opozorilo, da je "dobiček ob koncu leta ogrožen", je predsednik prave Franjo Bobinac ponovil tudi decembra.

Po neuradnih informacijah časnika Finance, objavljenih v četrtek, naj bi prihodki ostali na ravni leta 2016, dobiček pa naj bi bil minimalen. Pred izgubo naj bi se rešili s kupnino od prodaje pogodbe za prodajo indonezijskega premoga Energetiki Ljubljana, ki velja še do leta 2022.

Skupina, ki je imela v letu 2016 1,26 milijarde evrov prihodkov od prodaje in 8,4 milijona evrov čistega dobička, je v letnem poročilu za leto 2016 za lani napovedala 4,5-odstotno rast prihodkov od prodaje in več kot 13 milijonov evrov čistega dobička.

Uprava in nadzorni svet pod vodstvom Marka Voljča sta se v zadnjih mesecih lanskega leta znašla pod pritiskom. Nezadovoljstvo so izražali nekateri manjši delničarji na čelu s Philipom Alexandrom Sluiterjem, ki je bil po Gorenjevem prevzemu Sluiterjeve družbe ATAG Europe med letoma 2008 in 2010 v upravi Gorenja in je zahteval tudi torkovo izredno skupščino, saj da bi bilo treba zamenjati vodstvo in družbo prestrukturirati.

Na skupščini predlog o zamenjavi Voljča in člana nadzornega sveta Uroša Slavinca ni dobil zadostne podpore, sta se pa Sluiter in Bobinac zapletla v besedni dvoboj z medsebojnim obtoževanjem in tudi grožnjami s tožbami.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.