REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Rast prodaje avtomobilov v Rusiji

Rast prodaje avtomobilov v Rusiji

V Rusiji so lani prodali 1,596 milijona osebnih avtomobilov, kar je bilo skoraj 12 odstotkov več kot v 2016, kažejo podatki Zveze evropskih podjetij (AEB), ki jih povzemajo tuje tiskovne agencije. Gre za prvo letno rast prodaje po 2012 in še en znak okrevanja ruskega gospodarstva po recesiji.

Po rekordnem letu 2012 so se že v 2013 pokazali prvi znaki ohlajanja avtomobilskega trga, saj je prodaja upadla za pet odstotkov. V 2014 so nato sledili ruska pripojitev polotoka Krim in spopadi na vzhodu Ukrajine, zaradi katerih so zahodne države sprejele ekonomske sankcije proti največji svetovni državi.

Gre za prvo letno rast prodaje po 2012 in še en znak okrevanja ruskega gospodarstva po recesiji.

V 2014 je trg upadel za 10 odstotkov, leto pozneje je prodaja strmoglavila za 36 odstotkov, predlani pa še za 11 odstotkov.

Učinek sankcij sta spremljala še velik padec cen nafte in močno znižanje tečaja rublja, država pa je zapadla v recesijo, iz katere se je začela v zadnjem trimesečju 2016 ob okrevanju cen črnega zlata počasi pobirati.

To se pozna tudi na ruskem avtomobilskem trgu, ki je sicer po podatkih AEB peti največji v Evropi, za Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo in Italijo.

Lanska 11,9-odstotna rast prodaje osebnih vozil je po navedbah omenjenega združenja prvi korak k popolnemu okrevanju trga. Rast naj bi se po pričakovanjih AEB nadaljevala, a še kar nekaj časa pa bo preteklo, da se bo ruski avtomobilski trg vrnil na nekdanje ravni.

Rusi so lani kupili največ vozil znamke Lada, katerih proizvajalec Avtovaz je sicer v večinski lasti francoskega Renaulta. Na drugem mestu po prodaji so se znašli modeli korejskega Hyundaia, na tretjem pa je bil Renault.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.