REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

26252423222120

IT tehnologija

Uporabniki spleta vse bolj zaskrbljeni zaradi lažnih novic

Uporabniki spleta iz 18 držav so vse bolj zaskrbljeni zaradi lažnih novic, med drugim jih skrbi, da težko ločijo med resničnimi in lažnimi novicami. Le redki menijo, da rešitev problema predstavlja vladna regulacija interneta, je razvidno iz študije britanskega BBC.

Facebookov resen problem z "nasiljem v živo"

Okrožno sodišče v Krškem naj bi naslednji teden razglasilo sodbo v primeru slovenskega t. i. Facebook umora. V Sloveniji gre za prvi primer t. i. "Facebook umora", saj sta storilca pretepanje 26-letnika prenašala v živo preko družbenega omrežja. Vendar pa ima resne težave - prav s prenosi nasilja v živo - tudi podjetje Facebook.

Edison bo Slovenijo uvrstil med vodilne države v zeleni mobilnosti

Na Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti je danes potekala konferenca Edison 2017.

Apple predstavil mobilnike Iphone X in Iphone 8 - kaj zna, koliko stane, kdaj ga lahko dobite?

Ameriški tehnološki velikan Apple je danes predstavil novo generacijo pametnih mobilnikov Iphone. Nova mobilnika Iphone 8 in Iphone 8 Plus bosta nasledila zdajšnja modela Iphone 7 in Iphone 7 Plus, poleg tega pa Apple uvaja povsem nov, zmogljivejši in dražji Iphone X, ki se bo odslej kitil z naslovom paradnega Applovega modela.

Apple bo predstavil novo generacijo mobilnikov Iphone za 1400 dolarjev

Nekateri analitiki napovedujejo, da bo novi paradni Iphone predstavljal največji tehnološki korak naprej po prvem Iphonu iz leta 2007.

'Faketoken' ogroža uporabnike androidnih aplikacij

Trg mobilnih aplikacij raste, z njim pa tudi število storitev, ki za delovanje zahtevajo in shranjujejo pomembne uporabnikove finančne podatke.

Samsung predstavil mobilnik Galaxy Note 8

Južnokorejski tehnološki velikan Samsung Electronics je danes na posebnem globalnem dogodku za medije v New Yorku predstavil nov pametni mobilnik Galaxy Note 8.

Google in Walmart v sodelovanje pri spletni prodaji

Google in Walmart sta napovedala medsebojno partnerstvo, v sklopu katerega bodo Walmartovi izdelki na voljo prek spletne prodaje z glasovnimi ukazi Google Assistant.

Prihaja Android Oreo

Ameriški tehnološki velikan Google je v ponedeljek uradno predstavil novo različico operacijskega sistema za pametne mobilne naprave Android. Gre že za osmo različico sistema Android, poimenovali so jo Oreo. Ta bo nasledila zdajšnjo, sedmo različico, znano pod imenom Nougat.

Strokovnjaki svarijo pred nevarnostjo robotskega orožja

Vodilni strokovnjaki na področju robotike in umetne inteligence so pozvali Združene narode, naj preprečijo razvoj t. i. ubijalskih robotov. Posvarili so pred "tretjo revolucijo v vojskovanju", do katere bi lahko prišlo s smrtonosnim avtonomnim orožjem.

Govorice o Applovi produkciji pretočnih vsebin

V strokovnih krogih se v zadnjem času pojavlja vse več govoric, da naj bi ameriški tehnološki velikan Apple sledil zgledu ponudnika spletnih videov Netflix in ustvaril lastno ponudbo pretočnih vsebin

Elon Musk: Umetna inteligenca je za človeštvo nevarnejša od Severne Koreje

Po oceni predsednika uprav Tesle in inovatorja Elona Muska umetna inteligenca predstavlja "neposredno nevarnost" za človeštvo, "največja ovira, da bi umetno inteligenco razumeli kot nevarnost pa predstavljajo tisti, ki so tako prepričani v lastno inteligenco, da si ne morejo predstavljati, da nekdo drug počne nekaj, česar oni sami ne zmorejo!"