REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

IT tehnologija

Švedski Ericsson v drugem četrtletju z izgubo

Švedski Ericsson je v drugem letošnjem četrtletju zabeležil eno milijardo švedskih kron (105 milijonov evrov) izgube.

Uporabniki Twitterja tožijo Trumpa zaradi blokade dostopa

Trump je dostop uporabnikom blokiral, ker so ga kritizirali in tožba trdi, da jim je s tem preprečil sodelovanje v političnem dialogu in kršil pravico do svobode govora.

Pol leta analiziranja gostov v oddaji Odmevi

Projekt Detektor lisic bo z metodo SCAN, ki jo uporabljajo policijski preiskovalci po svetu, analiziral izjave gostov oddaje Odmevi z vidika njihove verodostojnosti.

Apple z investicijo v danski podatkovni center

Ameriški Apple bo investiral šest milijard kron (810 milijonov evrov) v podatkovni center na Danskem, drugi v državi, ki bo odvisen izključno od obnovljivih virov energije.

ESA predstavila raziskovalno plovilo za Merkur

Evropska vesoljska agencija (ESA) je ta teden razkrila vesoljsko plovilo, s katerim se bo lotila najzahtevnejše misije doslej. Na Merkur želi poslati raziskovalno sondo, ki naj bi sedem let trajajočo pot začela oktobra prihodnje leto.

Ukrajina se je ubranila pred kibernetskim napadom; številni se še trudijo

Številna podjetja in organizacije drugje po svetu pa se še vedno trudijo, da bi se ubranile pred napadom in lahko nadaljevale z delom.

Bruselj Googlu naložil 2,4 milijarde evrov kazni

Evropska komisija je danes ameriškemu spletnemu velikanu Google naložila rekordnih 2,4 milijarde evrov kazni. Google po pojasnilih evropske komisarke za konkurenčnost Margrethe Vestager prevladujoč položaj na trgu zlorablja pri storitvah primerjave cen. V Googlu sicer odločitev spoštujejo, a se z njo ne strinjajo.

Nad uporabo telefona med vožnjo s kolesom tudi z mobilno aplikacijo

Na Nizozemskem kolesarjenje predstavlja velik del vsakdanjega življenja, a na žalost je zaradi uporabe telefona med vožnjo vse več mladih udeleženih v nesreče.

Lenovo dostavil največji superračunalnik z Intelovimi procesorji na svetu

Družba Lenovo je superračunalniškemu centru v Barceloni dostavila največji na Intelovih procesorjih naslednje generacije temelječ superračunalnik na svetu.

Google in Facebook zaostrujeta boj proti ekstremizmu

Potem ko so skrbniki družbenega omrežja Facebook minuli teden sporočili, da bodo z izboljšanimi orodji umetne inteligence okrepili zaznavanje in odstranjevanje sporočil s sovražno vsebino, je dodatne ukrepe za boj proti ekstremizmu v nedeljo napovedal tudi spletni velikan Google.

Start up Reveel s svojo aplikacijo naletel na dober odziv na trgu

Eden najuspešnejših slovenskih start upov v pridobivanju investicij je Reveel, ki je od investitorjev v lanskem letu prejel dva milijona ameriških dolarjev. S tem denarjem so uspeli svojo aplikacijo za prepoznavanje predmetov iz video in tiskanih vsebin spraviti na trg.

Povpraševanja po delih za iphone zvišalo tajvanski BDP

Tajvansko gospodarstvo se je v prvem četrtletju na letni ravni okrepilo za 2,6 odstotka.