REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Apple bo predstavil novo generacijo mobilnikov Iphone za 1400 dolarjev

Apple bo predstavil novo generacijo mobilnikov Iphone za 1400 dolarjevSteve Jobs, še vedno obraz podjetja Apple. Vir: You Tube

Dobrih deset let po predstavitvi prve generacije pametnih mobilnikov Iphone bo Apple nocoj vnovič stal v soju žarometov. Predstavil naj bi tri nove modele, med njimi čisto nov premijski model, za katerega naj bi bilo treba odšteti celo 1400 dolarjev. Ta naj bi nosil oznako X, kar je rimski znak za številko 10, kot počastitev 10-letnice.

Največji tehnološki korak po letu 2007

Nekateri analitiki napovedujejo, da bo novi paradni Iphone predstavljal največji tehnološki korak naprej po prvem Iphonu iz leta 2007, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Konec tedna so iz Appla že pricurljale nekatere neuradne informacije o novem Iphonu: ponašal naj bi se s 3D-prepoznavo obraza lastnika, velikim ekranom do roba telefona, brezstičnim polnjenjem, izboljšano kamero, morda bo tudi brez tipke Home. Prihajali naj bi tudi novi animirani emojiji, ki v sporočilih lahko posnemajo izraz na obrazu uporabnika. Predstavitev novega modela, prvega z novim videzom po letu 2014, se bo v zgradbi Steve Jobs Theatre v Applovem novem kampusu v Cupertinu začela ob 19. uri po srednjeevropskem času. Hkrati je pričakovati tudi predstavitev izboljšanih različic aktualnih modelov Iphone 7 in Iphone 7 Plus. Njuna naslednika naj bi se imenovala Iphone 8. Od današnje predstavitve je pričakovati tudi predstavitev tretje generacije pametne ure Apple Watch, ki bo prek mobilnega priključka LTE prvič delovala neodvisno od mobilnika Iphone, kot tudi novega modela večpredstavnostne naprave Apple TV z resolucijo 4K.

Cena naj ne bi bila previsoka

Vlagatelji na borzi so prepričani, da visoka cena Applovih kupcev ne bo prestrašila in vrednost delnic družbe, ki je že zdaj največja na svetu (nad 830 milijard dolarjev), se že nekaj tednov praktično vsak dan vzpenja do novih rekordov. Od začetka leta se je tečaj Applovih delnic zvišal za približno 40 odstotkov. Apple s prodajo iphonov ustvari približno tretjino svojih prihodkov. Pričakovati je, da se bodo novi iphoni dobro prodajali, mnogi uporabniki so namreč svoje trenutne naprave obdržali dlje, kot so bili navajeni pred časom, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Konkurenca je ostra

Apple se sicer na trgu pametnih mobilnikov sooča z ostro konkurenco. Junija in julija ga je po prodaji pametnih mobilnikov na globalni ravni prvič prehitel kitajski Huawei in ga tako zrinil z drugega mesta - vodilni proizvajalec pametnih mobilnikov ostaja južnokorejski Samsung, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo podatki tržno-analitske hiše Counterpoint Research. Samsung je nedavno predstavil nov model pametnega mobilnika Galaxy Note, kmalu naj bi drugo generacijo svojega mobilnika Pixel predstavil tudi ameriški Google.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.