REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Apple bo predstavil novo generacijo mobilnikov Iphone za 1400 dolarjev

Apple bo predstavil novo generacijo mobilnikov Iphone za 1400 dolarjevSteve Jobs, še vedno obraz podjetja Apple. Vir: You Tube

Dobrih deset let po predstavitvi prve generacije pametnih mobilnikov Iphone bo Apple nocoj vnovič stal v soju žarometov. Predstavil naj bi tri nove modele, med njimi čisto nov premijski model, za katerega naj bi bilo treba odšteti celo 1400 dolarjev. Ta naj bi nosil oznako X, kar je rimski znak za številko 10, kot počastitev 10-letnice.

Največji tehnološki korak po letu 2007

Nekateri analitiki napovedujejo, da bo novi paradni Iphone predstavljal največji tehnološki korak naprej po prvem Iphonu iz leta 2007, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Konec tedna so iz Appla že pricurljale nekatere neuradne informacije o novem Iphonu: ponašal naj bi se s 3D-prepoznavo obraza lastnika, velikim ekranom do roba telefona, brezstičnim polnjenjem, izboljšano kamero, morda bo tudi brez tipke Home. Prihajali naj bi tudi novi animirani emojiji, ki v sporočilih lahko posnemajo izraz na obrazu uporabnika. Predstavitev novega modela, prvega z novim videzom po letu 2014, se bo v zgradbi Steve Jobs Theatre v Applovem novem kampusu v Cupertinu začela ob 19. uri po srednjeevropskem času. Hkrati je pričakovati tudi predstavitev izboljšanih različic aktualnih modelov Iphone 7 in Iphone 7 Plus. Njuna naslednika naj bi se imenovala Iphone 8. Od današnje predstavitve je pričakovati tudi predstavitev tretje generacije pametne ure Apple Watch, ki bo prek mobilnega priključka LTE prvič delovala neodvisno od mobilnika Iphone, kot tudi novega modela večpredstavnostne naprave Apple TV z resolucijo 4K.

Cena naj ne bi bila previsoka

Vlagatelji na borzi so prepričani, da visoka cena Applovih kupcev ne bo prestrašila in vrednost delnic družbe, ki je že zdaj največja na svetu (nad 830 milijard dolarjev), se že nekaj tednov praktično vsak dan vzpenja do novih rekordov. Od začetka leta se je tečaj Applovih delnic zvišal za približno 40 odstotkov. Apple s prodajo iphonov ustvari približno tretjino svojih prihodkov. Pričakovati je, da se bodo novi iphoni dobro prodajali, mnogi uporabniki so namreč svoje trenutne naprave obdržali dlje, kot so bili navajeni pred časom, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Konkurenca je ostra

Apple se sicer na trgu pametnih mobilnikov sooča z ostro konkurenco. Junija in julija ga je po prodaji pametnih mobilnikov na globalni ravni prvič prehitel kitajski Huawei in ga tako zrinil z drugega mesta - vodilni proizvajalec pametnih mobilnikov ostaja južnokorejski Samsung, po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kažejo podatki tržno-analitske hiše Counterpoint Research. Samsung je nedavno predstavil nov model pametnega mobilnika Galaxy Note, kmalu naj bi drugo generacijo svojega mobilnika Pixel predstavil tudi ameriški Google.

Več člankov od avtorja

Eksplozija na indijski poroki terjala 18 življenj

Reševalci so pod ruševinami hotela v indijskem mestu Beawar, kjer je v petek silovita eksplozija plina tragično prekinila poročno zabavo, danes našli še devet trupel. Število smrtnih žrtev eksplozije je tako naraslo na 18.

Macron in evropske volitve - bo po Franciji osvojil še Bruselj?

Pred naslednjimi evropskimi volitvami so vse oči uprte v francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Številna vprašanja za zdaj ostajajo brez odgovorov. Mu bo uspelo ponoviti uspeh na domačih tleh tudi na evropskem odru in po Franciji osvojiti še Bruselj? Se bo bila glavna bitka med EPP in Macronom ali med evroskeptiki in proevropskimi silami?

Netanjahu v Münchnu ostro nad Iran

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na varnostno konferenco v Münchnu prinesel kos domnevno razstreljenega brezpilotnega letalnika, ki naj bi izhajal iz Irana. "Gospod Zarif, poznate to? To je vaše. Lahko ga nesete nazaj tiranom v Teheran s tem sporočilom - ne preizkušajte naše odločnosti," je dejal iranskemu zunanjemu ministru.

Ukraden dragoceni čelo vrnjen francoski glasbenici

Priznana francoska glasbenica Ophelie Gaillard si je močno presenečena oddahnila, ko je dobila nazaj čelo, vreden več kot milijon evrov. Nekaj dni prej ji ga je ukradel neznanec v predmestju Pariza. "Davi sem dobila anonimni klic, da je moj čelo v avtomobilu pred mojo hišo. Našla sem ga na zadnjem sedežu," je povedala glasbenica.

Začenja se prenova gradu Brdo

Začenja se prenova gradu Brdo, ki se je je država lotila pred predsedovanjem Svetu EU leta 2021. 3,6 milijona evrov vreden projekt, ki bo financiran iz državnega proračuna, obsega ureditev vseh strojnih inštalacij, vodovoda, kanalizacije, ogrevanja, prezračevanja in hlajenja. Dokončanje del je načrtovano v roku 10 mesecev po začetku del.

Papež obnovil posebno komisijo za boj proti spolnim zlorabam

V luči novih obtožb zaradi prikrivanja spolnih zlorab otrok s strani katoliških duhovnikov je papež Frančišek v soboto sporočil, da z delom znova začenja posebna komisija, zadolžena posebej za boj proti omenjenim zlorabam. Gre za t. i. papeško komisijo za zaščito mladoletnikov. Sestavlja jo po osem moških in žensk, od tega je devet članov novih.