REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Irma že pustoši po jugu Floride

Irma že pustoši po jugu Floride

Orkan Irma je že začel pustošiti po jugu Floride, čeprav njegovo središče še ni doseglo kopnega. Ker grozi celotni zvezni državi, so oblasti ukazale evakuacijo več kot šestim milijonom ljudi, kar je skoraj tretjina prebivalstva te ameriške zvezne države. Več deset tisoč ljudi se je že zgrnilo v zatočišča.

Za tiste, ki se niso umaknili pred Irmo, je zdaj že prepozno in oblasti jih pozivajo, naj se zaščitijo, kolikor se le da oz. naj poiščejo prostor v zatočiščih.

Orkan se medtem približuje območju otočja Florida Keys, jug floridskega polotoka pa je že močno pod udarcem vetrov in padavin mogočnega viharja, najmočnejšega, kar so jih kdaj zabeležili v Atlantiku. Po pustošenju severnega dela Kube je orkan sicer oslabel iz pete kategorije v tretjo, vendar pa so vetrovi še vedno dosegali hitrosti 200 kilometrov na uro.

Med bližanjem Floridi, ki naj bi jo središče orkana doseglo še danes, se je Irma spet okrepila v orkan 4. kategorije z vetrovi, ki presegajo hitrosti 205 kilometrov na uro. Meteorologi opozarjajo tudi pred velikimi viharnimi valovi oz. poplavo, ki naj bi dosegla do pet metrov, kar pomeni, da bo nižje ležeča obalna območja praktično povsem poplavilo.

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125.000 hiš, zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

Čeprav je območje Floride dosegel šele rob orkana, pa je že zdaj po podatkih lokalnih oblasti brez elektrike ostalo prek 190.000 odjemalcev. Od tega na Florida Keys nekaj manj kot 30.000. Po ocenah pa bi lahko brez elektrike ostalo prek milijon odjemalcev, ko bo orkan prečkal Florido, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Najhujši orkan, ki ga je Florida doživela v zadnjih letih, je bil orkan Andrew, ki je leta 1992 uničil 125.000 hiš, zahteval 40 smrtnih žrtev in povzročil za 26 milijard dolarjev škode, večinoma na jugu države okrog Miamija.

Po dosedanjih podatkih je orkan Irma na svoji poti preko karibskega otočja zahteval najmanj 25 smrtnih žrtev in povzročil veliko gmotno škodo. Zaenkrat še ni poročil s kubanskega območja, razen da je izjemen veter ruval drevesa in odnašal strehe, še poroča AFP.

Po poti Irme sicer sledi še en močan orkan, Jose, ki pa je zaenkrat prizanesel francoskim Karibom, ki jih je Irma opustošila. Meteorologi so se bali, da bo tri dni po Irmi otoka Saint Martin in otok Saint Barts prizadel tudi Jose, a je središče orkana otočje prešlo dobrih 130 kilometrov severno.

Vseeno tamkajšnji meteorologi opozarjajo, da nevarnost še ni povsem minila. Jose je sicer trenutno orkan četrte kategorije. Meteorologi tudi napovedujejo, da se bo Jose zdaj obrnil proti severu in ne bo dosegel obale ZDA.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.