REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Sodna preiskava zoper Rotnika, Pušnika in Končana zaradi domnevnega pranja denarja

Sodna preiskava zoper Rotnika, Pušnika in Končana zaradi domnevnega pranja denarjaTermoelektrarna Šoštanj / Vir: STAfoto

Celjsko sodišče je po informacijah televizije POP TV minuli četrtek uvedlo sodno preiskavo zoper nekdanjega direktorja Termoelektrarne Šoštanj (Teš) Uroša Rotnika, poslovneža Bogdana Pušnika in davčnega svetovalca Darka Končana zaradi domnevnega pranja denarja. Preiskavo so združili s preiskavo zlorabe položaja pri gradnji šestega bloka Teša.

Rotnik naj bi pri poslih rekonstrukcije bloka 5 in gradnje bloka 6 Teša po ugotovitvah preiskovalcev dobil najmanj 870.000 evrov provizij, Teš pa naj bi bil zaradi domnevno spornih poslov oškodovan za skoraj 300 milijonov evrov, je poročala televizija.

Rotnik je osumljen pranja denarja, ker naj bi denar iz kaznivih dejanj skušal legalizirati tako, da naj bi se s Pušnikom dogovoril za lažno posojilno pogodbo, po kateri naj bi od njega dobil 670.000 evrov.

Iz telefonskih prisluhov po informacijah televizije izhaja, da je Rotniku navidezno vračilo denarja svetoval Končan, zato so pranja denarja osumljeni vsi trije, ki pa to zanikajo. Rotnik je aprila letos za POP TV dejal, da bo po pravni poti dokazal, da je ves denar, ki ga ima, pridobljen po legalni poti, saj da lahko za vsak cent dokaže, kje ga je dobil.

Ker je moral Rotnik v davčnem postopku dokazovati svoje prihodke, naj bi se po informacijah POP TV v policijskih prisluhih znašli tudi nasveti Končana, kako pojasniti premoženje v tujini, med drugim tudi ta, da naj Rotnik in Pušnik navidezno vračilo posojila uprizorita pri notarju, da bo zgodba bolj verodostojna.

Tako naj bi Rotnik in Pušnik z gotovino prišla k notarju v Velenju, kjer je Rotnik Pušniku vrnil 670.000 evrov, kar je notar tudi potrdil. Ko sta odšla, pa je notar o tem obvestil urad za preprečevanje pranja denarja, ker sta v pisarno prinesla toliko gotovine.

Posojila naj po ugotovitvah preiskovalcev nikoli ne bi bilo; ves denar za predajo naj bi zagotovil Rotnik. Ta je v davčnoinšpekcijskem postopku pojasnjeval, da ima za štiri milijone evrov premoženja, ki naj bi ga dobil z vlaganji v vrednostne papirje, in da naj bi Pušniku že v preteklosti posojal denar, celo tri milijone evrov, je še poročala POP TV.

Celjsko okrožno sodišče je zoper Rotnika in še dve fizični osebi že leta 2014 uvedlo preiskavo zaradi domnevnega pranja denarja, a je Višje sodišče v Celju nato sklep o uvedbi preiskave razveljavilo, ker v njem niso bili navedeni konkretni dokazi, iz katerih bi izhajal utemeljen sum glede očitanih storitev dveh kaznivih dejanj zlorabe položaja.

Okrožno sodišče v Celju je februarja letos uvedlo sodno preiskavo zaradi suma zlorabe položaja in ponarejanja listin v primeru domnevnega oškodovanja Teša. Kot je takrat poročala Televizija Slovenije, naj bi šlo za tri sklope očitkov o oškodovanju, in sicer glede dobave opreme za blok 6 v višini 250 milijonov evrov, rekonstrukcije kotla na bloku 5 v višini 360.000 evrov in nabave merilnega sistema za bloka 4 in 5 v višini 280.000 evrov, med osumljenimi pa naj bi bile poleg slovenskih dve fizični osebi iz tujine in Alstom, ki je bil izbran kot najboljši ponudnik.

Več člankov od avtorja

Dolenjskim policistom sive lase povzročajo pijani vozniki

Minuli konec tedna so policisti na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine ustavili 18 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Sedem jih je imelo v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Tudi v današnjem poročilu navajajo nove primere. Enemu vozniku so namerili kar 1,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Iraško sodišče odredilo aretacijo kurdskega voditelja

Iraško sodišče v Bagdadu je danes sredi napetosti glede napovedane neodvisnosti iraškega Kurdistana odredilo aretacijo podpredsednika iraške te avtonomne pokrajine Kosrata Rasula Alija, ker naj bi užalil vladne oborožene sile. Označil jih je namreč za "okupacijsko vojsko", ki želi zasesti pokrajino Kirkuk.

Sinovi ubite malteške novinarke proti nagradi za informacije o napadu

Trije sinovi malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla v ponedeljek v eksploziji njenega avtomobila, danes niso želeli podpreti premierja Josepha Muscata, ki je v sredo parlamentu predlagal denarno nagrado v zameno za informacije o napadu in njenih morilcih. Ob tem so ga pozvali k odstopu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nestle na račun razvijajočih se trgov povečal prihodke

Švicarski Nestle je v zadnjih mesecih zabeležil rast prihodkov, predvsem na račun razvijajočih se trgov. V prvih devetih mesecih letos je koncern zabeležil 65,3 milijarde švicarskih frankov (56,5 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je brez upoštevanja združevanj, prevzemov in valutnih učinkov 2,6-odstotna rast na letni ravni.

Andre Rieu se prihodnje leto vrača v dvorano Stožice

V dvorano Stožice se 18. maja 2018 vrača nizozemski dirigent in vrhunski violinist Andre Rieu. Tako imenovani kralj valčka je junija letos s svojim orkestrom že razprodal največjo ljubljansko koncertno dvorano. Večeri z njim slovijo po svetovno znanih romantičnih melodijah, zanimivih presenečenjih z mnogo humorja in vrhunskih solistih.

Sodišče EU potrdilo zamrznitev Janukovičevega premoženja

Sodišče EU je danes pritrdilo sankcijam, ki jih je proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču in njegovemu sinu Aleksandru uvedla EU. Viktor in Aleksander Janukovič sta namreč pred Sodiščem EU izpodbijala odločitev, da se jima zamrzne premoženje zaradi očitkov o nezakonitem prisvajanju državnega denarja.

Lanski javnofinančni primanjkljaj po drugi reviziji nespremenjen

Lanski javnofinančni primanjkljaj je po drugi reviziji statističnega urada ostal na enaki ravni kot ob prvi septembrski oceni. Ta tudi po novi oceni znaša 754 milijonov evrov ali 1,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Enako velja za dolg države, ki ostaja na ravni 31,73 milijarde evrov ali 78,5 odstotka BDP.