REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

Kultura

Začenjajo se tradicionalni Blejski dnevi z Blejsko nočjo in tradicionalno kulinariko

Poletno dogajanje bodo na Bledu ta konec tedna popestrili tradicionalni Blejski dnevi, ki se začenjajo danes in na katerih si bodo lahko obiskovalci ogledali nastajanje domače in umetnostne obrti ter prisluhnili promenadnim koncertom.

Potencialni ukrepi za izboljšanje finančnega stanja slovenske kulture

Ob napovedih sprememb slovenskega kulturnega modela in možnih ukrepih, ki bi jih lahko vpeljali v slovensko zakonodajo za izboljšanje finančnega stanja kulture, STA podrobneje predstavlja mehanizme, ki jih poznajo tuje države in veljajo za primer dobre prakse.

V parku pred arhivom RS gostuje astronom Hallerstein

V parku pred Arhivom RS bo drevi kitajski veleposlanik Ye Hao odprl razstavo umetnice Huiqin Wang z naslovom Hallerstein in Svilna pot. Razstava ponuja vpogled v življenjsko zgodbo Hallersteina, slavnega posrednika znanosti, kulture in umetnosti, ki je prišel na Kitajsko po pomorski svilni poti.

Trump priredil razstavo ameriških izdelkov

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v Beli hiši priredil razstavo predmetov, ki so jih izdelali v ZDA, oziroma po enega iz vsake od 50 zveznih držav.

Mineva 200 let od smrti ene najbolj priljubljenih pisateljic Jane Austen

Mineva 200 let od smrti pisateljice Jane Austen, ki danes velja za eno najodličnejših angleških romanopisk. Avtorica šestih romanov, kot so Prevzetnost in pristranost, Razsodnost in rahločutnost ter Emma, je slavo doživela šele posthumno.

Septembra končno prva klapa biografskega filma o Queenih

Skupina Queen je na svoji spletni strani objavila novico, da bodo začeli snemati dolgo pričakovani biografski film.

Na Goriškem se zaključuje snemanje novega slovenskega filma

Na Goriškem in Tržaškem se v teh dneh zaključuje snemanje filma Zgodovina ljubezni v koprodukciji Slovenije z Italijo in Norveško. Že v tem tednu začenjajo snemanje v okolici Ljubljane, v začetku prihodnjega meseca pa se bodo po zaključku snemanja začela ostala dela, ki bodo trajala do marca prihodnje leto.

Komedija Pr'Hostar najbolj gledan slovenski film

Slovenska satirična komedija Pr'Hostar, ki si jo je doslej v kinih ogledalo 209.859 ljudi, je postala najbolj gledan slovenski film v samostojni Sloveniji. Prehitela je mladinsko komedijo Gremo mi po svoje z 208.646 gledalci in Petelinji zajtrk, ki s 183.093 gledalci zaseda tretje mesto na lestvici najbolj gledanih slovenskih filmov od leta 1991.

Ljubljanski grad v pol leta privabil več kot pol milijona obiskovalcev

Na Ljubljanskem gradu, eni od osrednjih turističnih točk slovenske prestolnice, so v prvi polovici leta zabeležili 560.795 obiskovalcev oz. 73.074 več kot v enakem obdobju lani.

Dunaj utripa z enomesečnim festivalom sodobnega plesa ImPulsTanz

Dunaj se je spremenil v plesno prizorišče s festivalom sodobnega plesa ImPulsTanz, enim najpomembnejših tovrstnih festivalov na svetu.

V pivškem Parku vojaške zgodovine na ogled razstava prizorišč prve svetovne vojne

V Parku vojaške zgodovine v Pivki so odprli razstavo fotografij Alessia Franconija z naslovom Tu se je bojevalo 1914-1918!.

Častni gost Sarajevskega filmskega festivala John Cleese bo prejel častno srce

Legendarni britanski komik John Cleese bo častni gost letošnjega 23. Sarajevskega filmskega festivala, izročili pa mu bodo tudi častno srce Sarajeva za njegov izreden doprinos k filmski umetnosti, so naznanili organizatorji festivala.