REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

27262524232221

Kultura

V Pompejih razstava zakladov iz Hiše zlate zapestnice

V sklopu arheološkega ajdišča Pompeji na jugu Italije so na ogled postavili razstavo dragocenih najdb iz Hiše zlate zapestnice, ene najbolj znanih hiš v sklopu t.i insule occidentalis v Pompejih.

Portoroška promenada do nedelje v znamenju umetnosti

Združenje obalnih kreativcev od danes do nedelje na obmorski promenadi in skladišču Monfort v Portorožu pripravlja tretjo razstavo 3S Art plakatov, skulptur, slik in likovnih instalacij.

V San Sebastianu danes začetek 65. mednarodnega filmskega festivala

V španskem obmorskem mestu San Sebastian se danes začenja 65. mednarodni filmski festival. Za glavno nagrado zlata školjka za najboljši film se letos poteguje 18 filmov, med njimi ljubezenska drama nemškega režiserja Wima Wendersa Submergence, ki bo odprla festival.

Dnevnikova nagrada za umetniški dosežek v MGL posthumno Gašperju Tiču

Dnevnikovo nagrado za najboljši umetniški dosežek v Mestnem gledališču ljubljanskem (MGL) v pretekli sezoni so posthumno namenili prezgodaj preminulemu igralcu Gašperju Tiču.

Trst v znamenju festivala Slovencev v Italiji

V mestnem središču Trsta od danes do nedelja poteka tretji festival Slovencev v Italiji - Slofest, ki je letos v celoti namenjen slovenski kulturi v Italiji in predstavljanju vseh aktivnosti zamejcev v Italiji.

Orkester Slovenske filharmonije bo odprl koncertno sezono Musikvereina v Gradcu

Orkester Slovenske filharmonije (SF) bo odprl koncertno sezono Musikvereina v Gradcu. Pod vodstvom Alana Buribajeva ter s pianistom Simonom Trpčeskim se bodo člani orkestra predstavili 18. in 19. septembra. Poleg standardnega ruskega repertoarja - Rahmaninov in Šostakovič - bodo poustvarili še Groteskne plese Janeza Matičiča.

Znani so nominiranci za 25. esejistično Rožančevo nagrado

Za nagrado Marjana Rožanca za najboljšo knjigo esejev so letos nominirani Miha Blažič ali N'toko za delo Samoumevni spev (Mladinska knjiga), Miha Pintarič za Dvojni presledek (Studia Humanitatis), Renata Salecl za knjigo Tek na mestu (Mladinska knjiga) in Marcel Štefančiči, jr. za delo Črna knjiga kapitalizma (UMco).

Beneški zlati lev filmu Oblika vode mehiškega režiserja Guillerma del Tora

Zlatega leva za najboljši film na 74. mednarodnem filmskem festivalu v Benetkah je dobil film Oblika vode mehiškega režiserja Guillerma del Tora.

Umrl je srbski igralec in režiser Ljubiša Samardžić

Po dolgi in težki bolezni je umrl legenda jugoslovanske in srbske kinematografije Ljubiša Samardžić.

Metelkova mesto z kulturnimi dogodki praznuje 24-letnico zasedbe

Avtonomni kulturni center Metelkova mesto bo konec tedna obeležil 24. obletnico zasedbe s koncerti, predstavami, diskusijami, razstavami, tržnico in drugimi dogodki. Pred praznovanjem obletnice zasedbe prazne vojašnice v središču mesta so uporabniki in uporabnice Metelkove izpostavili pomen teh prostorov v mestu in družbi.

Jesenska Kinoteka v znamenju oktobrske revolucije

S predstavljanjem zmagovalnih filmov Festivala slovenskega filma, ki bo prihodnji teden doživel jubilejno izvedbo, je Slovenska kinoteka ob nekaterih programskih spremembam zakorakala v novo sezono.

Slovenija prevzela drugi sveženj arhivskega gradiva nekdanje SFRJ

Slovenski veleposlanik v Beogradu Vladimir Gasparič je danes v arhivu zunanjega ministrstva Srbije prevzel originale 60 mednarodnih sporazumov, katerih depozitar je bila nekdanja SFRJ in se nanašajo izključno na ozemlje Republike Slovenije. V imenu Slovenije je prevzel tudi dokumentacijo za mejo z Italijo, Avstrijo in Madžarsko.