REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Peter Lovšin z novim albumom 'Območje medveda'

Pevec Peter Lovšin je minulo sredo v gradu Kodeljevo v Ljubljani, kjer so Pankrti nekoč imeli tudi vaje za koncerte, predstavil nov glasbeni album 'Območje medveda'. Predstavil ga je v družbi glasbenih gostov Big Foot Mame, Pankrtov, Prismojenih profesorjev bluesa, Španskih borcev in Mateja Mršnika ter ob prisotnosti številnih novinarjev in fotoreporterjev.

Gre za projekt, ki združuje tri posamezne projekte Petra Lovšina, in sicer jubilejni deseti studijski album, ki ga je izdal pred nekaj dnevi. Del projekta je tudi koncert ob njegovi 40-letni karieri, ki bo sledil konec meseca, natančneje 27. marca v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, in celovečerni dokumentarni film, ki nastaja pod produkcijsko taktirko Sever & Sever.

Glavna točka predstavitve je bil izid novega albuma z naslovom 'Območje medveda', za katerega Peter pravi, da je blago utopičen. "Snemanje je bilo zelo netipično zame. Kot prvič smo snemali v Ljubljani, kot drugo pa smo snemali brez žensk v studiju, razen snemanje ženskih vokalov. Vladalo je delovno, skoraj samostansko vzdušje. Po drugi strani pa smo se med seboj vsi motivirali, tako da mi kljub zimi v Ljubljani ni bilo dolgcajt," je o albumu povedal Peter.

Eden izmed gostov je bil tudi Matej Mršnik, ki je skladbam na albumu dodal zvok kitare. "Snemanje albuma je bil zame prav poseben dogodek. S Petrom se poznava že 20 let. Ko smo se kot predskupina vozili skupaj v kombiju, je Peter vedno spal na prvem sedežu z nogami na armaturki in s klobukom preko oči. Ko pa je debata prešla na kaj zanimivega, se je vedno oglasil. In tako je bilo tudi na snemanju albuma. Ko je bila kakšna debata, je vedno vskočil v pogovor, drugače pa je dremal v sosednji sobi."

K snemanju albuma je Peter povabil tudi člane skupine Prismojeni profesorji bluesa. "Prismojenci imamo svoj način snemanja, in ko je Peter prišel na vajo, nas je s svojo pozitivo takoj prepričal, da smo v roku pol ure imeli narejeno pesem. Čez tri dni smo začeli snemati. Petkrat smo odigrali, posneli in nato je Peter čez pesem dal slovensko besedilo. To je bila naša prva slovenska pesem in še zato je poskrbel Peter. Hvala, ker si to naredil namesto nas", je povedal član skupine Miha Ribarić, ki je še dodal, da se njegova babica prej ni posebej zanimala za njihovo glasbo, zdaj kodo igrali s Perotom pa bi rada prišla na koncert.

Po 20 letih so se Petru pri ustvarjanju albuma pridružili Big Foot Mama, s katerimi je posnel singel Ti lahko. "Odločitev za sodelovanje s Petrom je bila povsem logično posledična, saj je bil on tisti, ki nam je dal prvo možnost za nastopanje. In bil vedno na nek način naš duhovni vodja. Zaradi tega smo ga vedno klicali oče, potrdi nas v grehu." je povedal Jože Habula.

Po 30 letih pa so se s studiem ponovno srečali Pankrti in za album Območje medveda posneli singel 'To ni več Slovenija', ki med drugim napoveduje njihov veliki koncert 20. oktobra v Areni Stožice. Po besedah Borisa Krambergerja so bili nad klicem Petra pred dvema mesecema zelo presenečeni, ampak so z veseljem raziskovali območje medveda.

Naslednja postojanka v 'Območju medveda' bo, kot zapisano v uvodi veliki koncert v Cankarjevem domu, ki bo 27. marca 2017.

In zakaj ravno Cankarjev dom smo vprašali Lovšina? "Najbrž ne bi šel tja, če ne bi tam plesal in užival ob koncertu Bo Diddley-ja ali pa kubanskih veseljakov. Ljudje si lahko tudi v Cankarju naredijo plesišče, zdaj je to že dvorana s pravo patino, ne samo rezervat klasične kulture," odgovoril Peter Lovšin.

Na velikem koncertu v Cankarjevem domu bo ob izbranem reperutarju z gosti ob 40-letnici glasbene kariere potekalo tudi snemanje dokumentarnega filma./Pripravil Janez Platiše

 

Več člankov od avtorja

Koga »krepi« delo ob nedeljah?

Slovenija, pa ne samo Slovenija, to velja predvsem za tranzicijske države, je sprejela odločitev, da so trgovine odprte skoraj vsak dan. In kdo je krivec za takšno stanje?

Slovenija dobila prvo magistrico fizioterapije, ki uporablja predvsem sodobne fizikalne metode

Fizioterapija je zdravstvena disciplina, ki pri zdravljenju in rehabilitaciji poškodovancev in bolnikov uporablja predvsem sodobne fizikalne metode. Ljubljanska zdravstvena fakulteta pa je podiplomski študij uvedla v letu 2014. Pred tremi dnevi pa je kot prva v Sloveniji prvi magistrski naziv s tega področja dosegla Maja Petrič iz Ljubljane, ki za svojo magistrski zagovor in nalogo prejela oceno 10 in si tako zagotovila naziv prve magistre fizioterapije, ki uporablja predvsem sodobne fizikalne metode.

Z novo spletno stranjo v podporo za svetovni dan čebel

Slovenija že od leta 2014 izvaja številne aktivnosti, da bi Združeni narodi 20. maj razglasili za svetovni dan čebel. Projekt, ki je nastal na pobudo Čebelarske zveze Slovenije, je po svetu naletel na široko odprta vrata, podporo pa mu daje vedno več držav in drugih nevladnih institucij.

Če bi Marilyn Monroe jedla slovensko hrano..

Če bi Marilyn Monroe jedla slovensko hrano in plesala polko! Čuki in harmonikarica Majči so se povezali in posneli skladbico Marilyn Monroe. Melodija, ki je postala velika uspešnica. Zdaj, ko smo vse "bliže!" ZDA pa bodo morda Čuki uspeli tudi tam..

Kreslin posebej za vas...

To je pesem, ki vam jo namenjamo, za popoldanski utrinek, imenuje pa se - "Poj mi pesem". In kdo jo je pripravil in za vas? Se ve! Naš naj Prekmurec Vlado Kreslin (M. Tomassini-Vlado Kreslin-M. Tomassini/Vlado Kreslin/G. Gjurin)

Vrečke za mokre dežnike že v trgovinah

Vrečke za mokre dežnike že v trgovinah Inovativen izdelek podjetja Piskar je že v trgovinah. Posebna vrečka, v katero lahko shranite moker dežnik, je sedaj dostopna na slovenskem trgu. »Dodelan prototip teh vrečk smo predstavili posameznim trgovcem in veseli smo, da so prepoznali uporabnost izdelka, ki ga z današnjim dnem lahko najdete na prodajnih policah trgovin,« z navdušenjem pove Romana Piskar, predstavnica podjetja Piskar, ki je eno največjih v proizvodnji polietilenskih vrečk za odpadke in vrečk za gospodinjstvo pri nas.

Celovški sejem bo letos organiziral 11 sejemskih priredite

Celovška sejemska družba Kärntner Messen bo letos organizirala 11 sejmov. Svojo letošnji sejemski program so predstavniki sejma predstavili tudi na novinarski konferenci v Ljubljani, saj je Slovenija za njih zanimiva kot država - soseda, iz katere prihajajo tako razstavljavci, kot obiskovalci.

Puljić zavrača navedbe o neprimernosti za nadzornika SDH

Kandidat za člana nadzornega sveta Slovenskega državnega holdinga (SDH) Željko Puljić je po pozivih po pojasnilih poslal sporočilo, v katerem je zavrnil navedbe o neprimernosti za kandidata člana nadzornega sveta SDH. Ocenjuje jih kot "zlonamerne, s ciljem škodovati poslovnemu ugledu in mojemu dobremu imenu".

Čas je, da »stavkajo« tudi bolniki in končno rečejo, dovolj vas imamo!

Danes se bodo spet sestali predstavniki vlade in zdravniškega sindikata Fides, da bodo nadaljevali pogajanja o tem, da zdravniki ne bi stavkali. Pogajanja naj bi obsegala izhodišča glede spremembe kolektivne pogodbe (beri plače in nadomestila za njihovo ne prav organizirano delo) za zdravnike, česar vlada sicer še ni potrdila. Kot grozijo zdravniki, če se ta teden ne bodo dogovorili, bodo zdravniki ponovno začeli stavkati prihodnji teden.