REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V Trebnjem razstava ob 50-letnici Tabora likovnih samorastnikov

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo, ki so jo pripravili ob 50-letnici prirejanja tamkajšnjega Tabora likovnih samorastnikov. Razstava Od včeraj do jutri, ki so jo postavili v okviru leta kulture Temeniške in Mirnske doline, bo prikazala ozadje nastanka tabora, njegove dosežke in pomen.

Iz trebanjske galerije so sporočili, da želijo z razstavo, ki so jo podnaslovili Pol stoletja Taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem, poleg ozadja nastanka tega mednarodnega tabora tako imenovane naivne umetnosti prikazati tudi njegov vpliv na ožje, širše in tudi mednarodno okolje.

Pripravili so 12 panojev, opremljenih s fotografijami, slikami, plakati in besedili, ki bodo obiskovalce vodili skozi čas. Ob kritični analizi in ovrednotenju dozdajšnjega dela pa se bodo dotaknili tudi pogleda v prihodnost. Razstava bo na ogled do 16. aprila.

Ker sta trebanjska samorastniška galerija in njen tabor trdno vpeta v lokalno okolje, so župani Temeniške in Mirnske doline letošnje jubilejno leto tabora razglasili za leto kulture Temeniške in Mirnske doline.

Trebanjskega Tabora likovnih samorastnikov se je v 49 letih udeležilo 290 umetnikov iz 40 držav, med njimi nekaj več kot 60 slovenskih samoraslih likovnikov. Vsi skupaj so za trebanjsko zbirko tako imenovane naivne umetnosti do zdaj prispevali več kot 1100 svojih del.

V okviru leta kulture Temeniške in Mirnske doline bodo v tej galeriji poleg 50. tabora maja pripravili še razstavo Vrhunci iz zbirke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, oktobra bodo odprli prenovljeno galerijsko stalno zbirko, konec oktobra pa bodo kot zadnjo v nizu odprli razstavo Naiva in likovni samorastniki jutri.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.