REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

V Trebnjem razstava ob 50-letnici Tabora likovnih samorastnikov

V Galeriji likovnih samorastnikov v Trebnjem bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo, ki so jo pripravili ob 50-letnici prirejanja tamkajšnjega Tabora likovnih samorastnikov. Razstava Od včeraj do jutri, ki so jo postavili v okviru leta kulture Temeniške in Mirnske doline, bo prikazala ozadje nastanka tabora, njegove dosežke in pomen.

Iz trebanjske galerije so sporočili, da želijo z razstavo, ki so jo podnaslovili Pol stoletja Taborov likovnih samorastnikov v Trebnjem, poleg ozadja nastanka tega mednarodnega tabora tako imenovane naivne umetnosti prikazati tudi njegov vpliv na ožje, širše in tudi mednarodno okolje.

Pripravili so 12 panojev, opremljenih s fotografijami, slikami, plakati in besedili, ki bodo obiskovalce vodili skozi čas. Ob kritični analizi in ovrednotenju dozdajšnjega dela pa se bodo dotaknili tudi pogleda v prihodnost. Razstava bo na ogled do 16. aprila.

Ker sta trebanjska samorastniška galerija in njen tabor trdno vpeta v lokalno okolje, so župani Temeniške in Mirnske doline letošnje jubilejno leto tabora razglasili za leto kulture Temeniške in Mirnske doline.

Trebanjskega Tabora likovnih samorastnikov se je v 49 letih udeležilo 290 umetnikov iz 40 držav, med njimi nekaj več kot 60 slovenskih samoraslih likovnikov. Vsi skupaj so za trebanjsko zbirko tako imenovane naivne umetnosti do zdaj prispevali več kot 1100 svojih del.

V okviru leta kulture Temeniške in Mirnske doline bodo v tej galeriji poleg 50. tabora maja pripravili še razstavo Vrhunci iz zbirke Galerije likovnih samorastnikov Trebnje, oktobra bodo odprli prenovljeno galerijsko stalno zbirko, konec oktobra pa bodo kot zadnjo v nizu odprli razstavo Naiva in likovni samorastniki jutri.