REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

27262524232221

Politika

Poslanci v pravni red vnesli možnost kolektivnih tožb

S tem bo v slovenski pravni red prvič vnešeno kolektivno upravljanje dajatvenih zahtevkov, kar bo po mnenju vlade okrepilo varstvo potrošnikov in odvračalo potencialne kršitelje.

Juncker pohvalil Macronov "zelo evropski govor"

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pohvalil današnji govor francoskega predsednika Emmanuela Macrona s predlogi za prihodnost Evrope, in ga označil za zelo evropskega.

Poslanci sprejeli novelo zakona o inšpekciji dela in urejanju trga dela

Poslanci so soglasno s 60 glasovi potrdili novelo zakona o inšpekciji dela, ki je del mini reforme trga dela.

Dokup pokojninske dobe po prej veljavnih predpisih ni v neskladju z ustavo

Ustavno sodišče je pri presoji ustavnosti več določb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ugotovilo, da ta ne posega v človekovi pravici do socialne varnosti in do zasebne lastnine tistih zavarovancev.

Tusk ocenil, da v pogajanjih o brexitu še ni zadostnega napredka

V pogajanjih o brexitu še ni zadostnega napredka, da bi pogajalci lahko začeli novo fazo pogovorov, osredotočenih na prihodnje odnose med Veliko Britanijo in EU.

Cerar o pokojninah in socialnih kazalcih

Poslanec DeSUS Franc Jurša je premierja Cerarja na seji DZ povprašal, kdaj se bodo ukinili varčevalni ukrepi na področju pokojnin. Kot je opozoril, je varčevanje od sprejetja zakona za uravnoteženje javnih financ na usklajevanju pokojnin pustilo velik pečat, saj so se uskladile le za 2,9 odstotka, morale pa bi se za 11,6 odstotka.

Kolar Celarčeva: To je pač demokracija

Strokovno združenje zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov bo danes predvidoma v DZ vložilo 2500 podpisov zaradi dodeljevanja koncesij.

Republikanci prišli na dan s predlogom zakona o mladoletnih nezakonitih priseljencih

Ker kongres ni bil sposoben sprejeti celovite imigracijske reforme, ki bi uredila tudi status teh ljudi, jih je Obama zaščitil pred izgonom in jim podelil začasni legalni status z izvršnim ukazom z naslovom Odložen ukrep za otroške prihode ali DACA. Trump je ukaz preklical, vendar ne takoj.

Erjavec: Glede arbitražne odločbe bom pripravil informacijo glede pravnih možnosti

Zunanji minister Karl Erjavec je v izjavi po koalicijskem vrhu ponovil, da Slovenija vztraja pri implementaciji arbitražne odločbe.

Pjongjang zagrozil s sestrelitvijo ameriških bombnikov

Ameriški predsednik Donald Trump je "napovedal vojno Severni Koreji", je danes v New Yorku dejal severnokorejski zunanji minister Ri Yong-ho.

Merklova: oblikovanje koalicije že v krizi

"Vse stranke imajo odgovornost, da soustvarijo stabilno koalicijo," je dejala po današnjem posvetu vodstva njene Krščansko demokratske unije (CDU).

Volivci na predčasnem glasovanju podprli zakon o drugem tiru

Večina volivcev, ki so na referendumu o zakonu o drugem tiru glas oddali predčasno, je zakon podprla. Za je namreč glasovalo 54,14 odstotka, proti pa 45,86 odstotka volivcev.