REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

23222120191817

Politika

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

EU po obsodbi Mladića poziva države Balkana k spravi

Evropska unija je pozvala države na Balkanu, naj počastijo spomin na žrtve vojne na območju nekdanje Jugoslavije s prizadevanji za spravo.

Berlusconi se bori za politično prihodnost

Evropsko sodišče za človekove pravice je danes začelo prvo obravnavo v primeru italijanskega premierja Silvia Berlusconija.

Plenković: Sodba Mladiću je primerna njegovim dejanjem

Hrvaški premier Andrej Plenković je danes ocenil, da je dosmrtni zapor primerna kazen za vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića glede na njegovo vlogo med vojno.

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.

Katičeva pred odborom za obrambo pojasnila izjave o umiku vojakov iz Iraka

Obrambna ministrica Andreja Katič je danes pred parlamentarnim odborom za obrambo pojasnila okoliščine izjave o morebitnem umiku slovenskih vojakov iz Iraka.

Vlada bo po napovedi Erjavca končala mandat

Vlada bo po oceni predsednika DeSUS Karla Erjavca končala mandat. Kot je dejal, pa je vprašanje, ali je v okviru koalicije še sposobna izpeljati kakšen pomembnejši projekt.

Van der Bellen označil Kurza za zoprnega mladega moža

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je na kosilu z veleposlaniki v začetku novembra označil mandatarja za sestavo vlade Sebastiana Kurza za zoprnega mladega moža.

Agenciji EU iz Londona v Amsterdam in Pariz

Bitko za sedeža evropskih agencij za zdravila in banke, ki se po brexitu selita iz Londona, sta danes v Bruslju z žrebom dobila Amsterdam in Pariz.

Merklova bolj naklonjena predčasnim volitvam kot manjšinski vladi

Nemška kanclerka Angela Merkel je po propadu pogovorov o jamajški vladni koaliciji v intervjuju za nemški televiziji ZDF in ARD dejala, da je bolj naklonjena predčasnim volitvam kot manjšinski vladi.

Erjavec: Uporaba zakona o tujcih v primeru Šami bi bila sporna

Zunanji minister Karl Erjavec obžaluje, da se je politika vtaknila v primer Ahmad Šami.