REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

Politika

Erjavec poslal pismo Evropski komisiji o hrvaških kršitvah meje v Piranskem zalivu

Zunanji minister Karl Erjavec je danes podpredsedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu poslal pismo o hrvaških kršitvah meje v Piranskem zalivu.

Židan: Obstaja velika verjetnost, da tožbo glede terana dobimo

Vlada je danes prižgala zeleno luč za vložitev tožbe proti Evropski komisije glede terana. Kmetijski minister Dejan Židan je v izjavi po seji dejal, da obstaja velika verjetnost, da Slovenija s tožbo zmaga in da tako nedvoumno dokaže, da je Evropska komisija kršila proceduro.

Erdogan nemškim vlagateljem zagotovil varnost v Turčiji

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je po četrtkovi zaostritvi nemške politike do Turčije nemškim vlagateljem v Turčiji zagotovil varnost, spričo nemških kritik pa zagotovil, da je njihovo sodstvo bolj neodvisno od nemškega.

Vlada prižgala zeleno luč za vložitev tožbe na Sodišče EU glede terana

Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odločitev, da se na Sodišče EU vloži tožbo zaradi ugotovitve ničnosti delegiranega akta, s katerim je Evropska komisija dodelila izjemo Hrvaški pri uporabi imena teran.

Brglez pozdravlja odločitev ustavnega sodišča glede datuma referenduma

Predsednik DZ Milan Brglez pozdravlja odločitev ustavnega sodišča, ki je zavrnilo pobudo za oceno ustavnosti o datumu referenduma o zakonu o drugem tiru.

Kustec Lipicerjeva: Koalicija je politično partnerstvo, ne ljubezensko razmerje

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer meni, da so v tretjem letu mandata izpolnjevali zaveze, kljub nekaterim razlikam v ideoloških pogledih.

Koprivnikarju mandat za čim prejšnji zaključek pogajanj o plačnih anomalijah

Vlada je pooblastila ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, da pogajanja o plačnih anomalijah nadaljuje in jih v čim krajšem času zaključi, je po seji vlade povedala finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Cerar: Vlada glede arbitraže enotna, o hrvaških kršitvah meje na morju bo Slovenija seznanila Evropsko komisijo

Premier Miro Cerar je danes po seji vlade zagotovil, da je vladajoča koalicija enotna glede implementacije razsodbe arbitražnega sodišča o meji na kopnem in morju med Slovenijo in Hrvaško. Napovedal je tudi, da bo Slovenija o hrvaških kršitvah meje na morju seznanila Evropsko komisijo. Odprto ostaja, ali bo septembra dejansko obiskal Zagreb.

Vlada sprejela predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin

Vlada je sprejela predlog zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin. Kot so sporočili, so prisluhnili strokovni javnosti in občinam ter pretehtali vse argumente. Predlog je bil že maja v vladni obravnavi, a se koalicijski DeSUS in SD s sprejemom nista strinjali.

Jurša: Med poslanci že čutiti, da so to zadnje počitnice v mandatu

Po mnenju vodje poslancev DeSUS Franca Jurše je v DZ že čutiti, da so to zadnje počitnice pred koncem mandata in da so stranke začele razmišljati ter preračunavati, kaj bi se jim bolj izplačalo. "Na žalost je tako, verjetno pa bi bilo bistveno bolje, da bi razmišljali o tem, da do konca mandata še kaj koristnega naredimo za državo," je dejal.

Bruselj svari Poljsko pred odvzemom glasovalnih pravic

Poljska je danes zaradi načrtovane sporne pravosodne reforme iz Bruslja dobila ostro svarilo, da je zelo blizu sprožitev 7. člena pogodbe EU, v bruseljskem žargonu imenovanega "jedrska bomba", ki v skrajnem primeru sistemskih groženj pravni državi predvideva začasen odvzem glasovalnih pravic kršiteljici.

Tonin: Bolj kot se bližajo volitve, bolj razumni postajajo koalicijski poslanci

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin pričakuje, da bodo v predvolilnem letu odnosi v koaliciji bolj dinamični in napeti, kar pa ne pomeni razpada koalicije. Medtem si obeta večjo verjetnost za sprejetje kakšnega opozicijskega zakona, saj koalicijski poslanci z bližanjem volitev po njegovem mnenju postajajo vse bolj razumni pri glasovanju.