REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Globus: Problem z Erjavcem imata tako hrvaški kot slovenski premier

Globus: Problem z Erjavcem imata tako hrvaški kot slovenski premier

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec je po objavi arbitražne sodbe znova v ospredju odnosov med Hrvaško in Slovenijo. Slovenski premier Miro Cerar in opozicija očitata Erjavcu trdo retoriko do Hrvaške, na Hrvaškem pa na Erjavca gledajo z določenim zaničevanjem, v današnji izdaji ocenjuje zagrebški tednik Globus.

Časnik ugotavlja, da je Erjavcu mogoče očitati marsikaj, a je nedvomno najbolj zvit slovenski politik, ki je na politični sceni prestal veliko več kot mnogi premierji in politiki. Nikoli ne improvizira, je inteligenten in iznajdljiv, dodaja.

"Spremljal je proti izhodu vse, ki so ga podcenjevali. Morda se zdi agresiven, sicer pa ga nihče ni uspel prekašati," ocenjuje tednik.

V predstavitvi Erjavčeve življenjske in politične poti izpostavlja, da se je kot šef diplomacije srečal s štirimi hrvaškimi zunanjimi ministri, najbolj korekten odnos pa sta imela z bivšim hrvaškim ministrom Mirom Kovačem.

Izpostavlja tudi Erjavčeve grožnje, da Slovenija ne bo podprla vstopa Hrvaške v območje schnegna, ter ga na naslovnici tednika predstavlja kot "ministra za izsiljevanje".

Erjavca opisuje v času ko "vre v Piranskem zalivu in okoli njega". Poudarja, da na Hrvaškem ni tako dramatičnega vzdušja kot v Sloveniji, kjer se nameravajo v parlamentu posvetovati o vlogi vojske v primeru incidentov.

"Hrvaška stran se zaveda, da bi se vsak incident, posebej pa neposreden spopad, končal porazno za Slovenijo, ker bi naletel na energične kritike EU in zveze Nato, da si dve prijateljski državi želita nekaj pridobiti s silo. Hrvaška zagotovo ne bo ničesar zaostrovala, še najmanj pa uporabljala silo," piše Globus.

V ločenem prispevku ocenjuje, da "bistvo slovenskega političnega mita" predstavlja spor o meji kot posledici nepripravljenosti Hrvaške na spoštovanje mednarodnega prava, na katerem temelji EU. Obenem znova razlaga, da je obnašanje Slovenije med arbitražnim postopkom "dokazani primer nespoštovanja mednarodnega prava in mednarodnega pravosodja".

"Glede na to, da Slovenija nima ne vojaške ne politične ne ekonomske moči, da bi uvedla sankcije, ki bi resno ogrozile Hrvaško in na katere Hrvaška ne bi mogla učinkovito odgovoriti, zahteva, da to v njenem imenu stori EU," meni politična analitičarka Globusa.

Tednik je tudi vnovič obudil predlog o skupni upravi v Piranskem zalivu, ki ga je predstavil hrvaški akademik in dolgoletni pogajalec s Slovenijo Davorin Rudolf. Kot pojasnjuje, zaliva ne bi delili, teritorialno ne bi pripadal nobeni državi, ne bi pa bil niti eksteritorialen. Med drugim bi državi skupaj nadzirali zaliv in imeli skupen režim ribolova.

Za Rudolfa kondominij ni ne prohrvaški niti protislovenski. Premierja Hrvaške in Slovenija lahko v petih minutah ob kavi dosežeta načelen dogovor o kondominiju in celoviti razmejitvi med državama, sklene.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.