REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Hrvaška predsednica v Budimpešto po pojasnila glede OECD

Hrvaška predsednica v Budimpešto po pojasnila glede OECDHrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitrović, foto: STA

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v soboto v Krapini napovedala, da bo v torek na delovnem obisku v Budimpešti zahtevala pojasnila glede napovedi Madžarske, da ne bo podprla članstva Hrvaške v Organizaciji za sodelovanje in razvoj (OECD). Izrazila je tudi presenečenje zaradi te napovedi uradne Budimpešte.

Grabar-Kitarovićeva je v soboto na festivalu kajkavskih popevk v Krapini izrazila presenečenje nad odločitvijo Madžarske. "V torek bom na Madžarskem in govorila bom s premierjem Viktorjem Orbanom ter predsednikom Janosom Aderjem. Upam, da bom dobila dodatna pojasnila in da bomo začeli pogovore, kako odpraviti blokado," je po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina povedala hrvaška predsednica.

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD.

Madžarsko zunanje ministrstvo je v petek sporočilo, da Budimpešta ne bo podprla članstva Hrvaške v OECD zaradi odnosa do madžarske energetske družbe Mol in njenega predsednika uprave Zsolta Hernadija. Pred tem je v sredo tudi Slovenija sporočila, da ne bo podprla vstopa Hrvaške v tej organizaciji.

Hrvaška je od leta 2013 objavila več tiralic in evropskih pripornih nalogov za Hernadija, ker je hrvaško tožilstvo šefa Mola bremenilo, da je plačal deset milijonov evrov podkupnine nekdanjemu hrvaškemu premierju Ivu Sanaderju za prepustitev upravljavskih pravic v hrvaški Ini madžarski družbi. Interpol je konec lanskega leta izbrisal Hernadija s seznama iskanih oseb, a Hrvaška še naprej zahteva njegovo izročitev.

Hernadi je v začetku septembra vložil tožbo proti Hrvaški na Evropskem sodišču za človekove pravice v Strasbourgu zaradi domnevne kršitve njegove pravice do prostega gibanja.

Hrvaška vlada in madžarski Mol sta zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini sprožila tudi dve mednarodni arbitraži, kar bremeni odnose med Zagrebom in Budimpešto. Za Hrvaško je prav tako nesprejemljiva odločitev Mola o zapiranju rafinerije Ine v Sisku, kar ogroža več kot 500 delovnih mest.

Grabar-Kitarovićeva je v sobotnem pogovoru za televizijo N1 sicer opozorila, da so med madžarsko in hrvaško odprta vprašanja, ki niso lahko rešljiva, kakršno je tudi vprašanje Ine in Mola. "Vendar pa mislim, da obstaja način, da kot zreli demokratični državi pristopimo k reševanju vsega tega," je dejala.

Ponovno je kritizirala tudi napoved Slovenije, da ne bo podprla hrvaškega članstva v OECD. "Mislim, da ta arbitraža ne bi smela določati slovenskih stališč do nas glede drugih vprašanj, od OECD do schengna," je še dejala Grabar-Kitarovićeva za N1.

Dejala je, da so "odnosi med Hrvaško in Slovenijo na splošno precej bolj pozitivni, kot kaže to vprašanje, o katerem se vseskozi govori". Podarila je, da je "več kot milijon Slovencev obiskalo hrvaško obalo, kjer so dobrodošli gosti". Enako je z Madžari, je še dodala, kot poroča Hina.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.