REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Merklova in Abe zagovarjata prostotrgovinski sporazum med EU in Japonsko

Merklova in Abe zagovarjata prostotrgovinski sporazum med EU in Japonsko

Nemška kanclerka Angela Merkel in japonski premier Shinzo Abe sta danes v Hannovru pozvala k sklenitvi prostotrgovinskega sporazuma med Japonsko in EU. Dodala sta, da so globalni trgi lahko odprti in pošteni. Poudarila sta tudi prednosti prostotrgovinskega sporazuma v vse bolj digitaliziranem obdobju.

"V 21. stoletju se morajo povezovati ne samo stvari, tudi države morajo sodelovati brez ovir," je po pogovoru z Abejem po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Merklova.

Nemčija in Japonska sta ob tem napovedali, da si bosta zelo prizadevali za sklenitev prostotrgovinskega sporazuma med EU in Japonsko. Pogajanja so trenutno v odločilnih fazi. Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je minuli konec tedna dejal, da naj bi dogovor o prostotrgovinskem sporazumu dosegli še letos.

Pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in Japonsko so se začela 25. marca 2013. Abe je ob tem danes pogajalce pozval, naj čim prej najdejo skupno pot. Predčasna sklenitev dogovora bi bila dobro sporočilo svetu, je še dejal.

"Japonska in Evropa, ki cenita svobodo in človekove pravice ter spoštujeta demokratična pravila, morata medsebojno sodelovati. Zato moramo priti do gospodarskega partnerskega dogovora," je na tehnološkem sejmu CeBit v Hannovru še dejal predsednik japonske vlade.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.