REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Stranka SDS povečala prednost pred zasledovalci

Stranka SDS povečala prednost pred zasledovalciMarjan Šarec / VIR: kamnik.si

Tako kot vse mesece v zadnjem letu je na vrhu z 18,6-odstotno podporo opozicijska SDS, ki je tokrat po anketi Dela povečala prednost pred zasledovalci na šest odstotnih točk. Sledi SD, ki je rezultat izboljšala za dve odstotni točki in ima 12,5-odstotno podporo, na tretjem mestu je SMC, ki bi jo volilo devet odstotkov vprašanih, piše Delo.

Sledita Levica s 7,7-odstotno podporo in NSi, ki si je v primerjavi z avgustom tudi povečala podporo za dve odstotni točki na 7,3 odstotka.

V parlament, če bi bile volitve v nedeljo, bi se uvrstili še stranka DeSUS (pet odstotkov) in neobstoječa stranka, ki jo v anketi vodijo pod oznako nobena, ko anketiranci izjavijo, da ne bi volili nobene od strank.

Med zunajparlamentarnimi strankami, blizu praga za vstop v državni zbor, sta SLS in tudi stranka Zeleni Slovenije - dosegli sta 2,8- oziroma 2,7-odstotno podporo. Stranka Gibanje za otroke in družine ima po tokratni anketi nižjo podporo (1,7 odstotka). Volitev se ne bi udeležilo 10,9 odstotka vprašanih, katero drugo stranko bi jih volilo 9,7 odstotka, 6,7 odstotka pa je neopredeljenih.

Zadovoljstvo z delom vlade se v primerjavi z avgustom ni bistveno spremenilo, prisodili so ji srednjo oceno 2,58. Kot pozitivno ga ocenjuje dobrih 13 odstotkov anketiranih, negativno pa 43 odstotkov. Srednja ocena dela državnega zbora pa je 2,52 in je nekoliko boljša kot mesec prej.

Pretres na barometru priljubljenosti politikov je povzročila uvrstitev Marjana Šarca na lestvico, piše Delo. Avgusta so ga anketiranci izbrali kot tistega, ki se jim zdi primeren za ocenjevanje, in takoj ko se je pojavil na seznamu politikov, se je zavihtel pod sam vrh ter se uvrstil tik za Borutom Pahorjem.

Za njima se zvrsti tradicionalen seznam politikov od Violete Bulc do predzadnjega Matjaža Hanžka. Zmago Jelinčič in Janez Janša, ki sta se uvrstila za njim, se z lestvice poslavljata. Prihodnji mesec se na barometer vračata Zoran Janković in Alenka Bratušek.

Spletno in telefonsko anketo je za uredništvo Dela med 31. avgustom in 7. septembrom na reprezentativnem vzorcu 1009 odraslih državljanov opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.