REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

Slovenija

Nova obvestila lastnikom nepremičnin predvidoma decembra 2018

Geodetska uprava RS (Gurs) bo prihodnje leto izvedla novo generalno vrednotenje nepremičnin v državi, in sicer po novem zakonu o množičnem vrednotenju, če bo ta sprejet do konca letošnjega leta.

Za »stik« Slovenija Hrvaški ponujala Tomšičeve parcele - dobili pa smo oboje!

Slovenija je Hrvaški ponujala Tomšičeve parcele za »stik« z mednarodnimi vodami Jadrana, Arbitražno sodišče pa je Sloveniji prisodilo oboje – tako stik kot Tomšičeve parcele ! Prvič objavljamo interne ter zaupne, originalne dokumente o teh predlogih.

Stroški gašenja požara v Kemisu in poznejših intervencij ter analiz dobrega pol milijona evrov

Ob gašenju požara v vrhniškem podjetju Kemis, kasnejših nujnih interventnih ukrepih ter analizah za oceno vpliva požara je nastalo za dobrega pol milijona evrov škode, je razvidno iz končnega poročila medresorske delovne skupine za usklajevanje aktivnosti v zvezi s posledicami požara v Kemisu. Poročilo mora obravnavati še vlada.

V pogajanjih za javni sektor še brez dogovora, o zadnjem sindikalnem predlogu danes vlada

Vladni in sindikalni pogajalci na sredinih pogajanjih o plačnih anomalijah, ki so jih po devetih urah sklenili okrog polnoči, niso dosegli konsenza. Minister za javno upravo Boris Koprivnikar tako z zadnjim predlogom sindikatov, od katerega ti ne odstopajo, danes odhaja na vlado.

HSE: Število okvar na Tešu 6 ni nič neobičajnega

Šesti blok Termoelektrarne Šoštanj (Teš) se je v mesecu dni že trikrat pokvaril, nazadnje v začetku minulega tedna, ko naj bi odpovedal drobilnik žlindre. Kot so za STA povedali v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE), število okvar na Tešu 6 ni nič neobičajnega, blok pa je bil v obratovanju in proizvodnji elektrike doslej nadpovprečno zanesljiv.

Slovenski bukovi gozdovi med svetovno elito naravne dediščine

Slovenska gozdna rezervata pragozd Krokar in Snežnik-Ždrocle sta se z vpisom na seznam svetovne dediščine Unesca uvrstila med "svetovno elito naravne dediščine", je danes poudarila okoljska ministrica Irena Majcen. Gozdove bo treba sedaj primerno upravljati; predvsem bo treba usmerjati obiskovalce, ki jih bo verjetno vse več.

Ob svetovnem dnevu čebel na voljo milijon spominskih kovancev

Vlada je določila videz spominskega kovanca ob svetovnem dnevu čebel. Banka Slovenije bo namreč ob tej priložnosti izdala predvidoma en milijon spominskih kovancev. Na kovancu bo glavni motiv satovje v obliki globusa, ki prikazuje vzhodno poloblo.

Židan ocenjuje Erjavčev poziv glede arbitraže kot izrazito dobronameren

Predsednik SD Dejan Židan je danes v Bruslju ponedeljkov poziv zunanjega ministra in predsednika DeSUS Karla Erjavca k resni razpravi o incidentih v Piranskem zalivu v vladi in koaliciji ocenil kot izrazito dobronameren.

ZSSS za samostojen in neodvisen demografski sklad

V Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) se zavzemajo za samostojen in neodvisen demografski rezervni sklad, katerega ustanovitev predvideva predlog zakona o skladu.

NSi: Poslovanje bank je treba natančno preiskati

Poslovanje bank je treba natančno preiskati, zoper odgovorne za nastalo bančno luknjo pa ukrepati, je danes poudaril vodja poslancev NSi Matej Tonin.

Direktor inšpekcije: Takojšnje zaprtje lendavske bioplinarne ni mogoče

Bioplinarna v Lendavi še vedno buri duhove. Že dve leti prebivalci Lendave in okolice tožijo čez smrad, ki se vije iz okolice poslopja, še posebej pa na neznosne razmere opozarjajo zadnja dva meseca. Zadrževanje v bližini bioplinarne naj bi zaradi neznosnega smradu postalo že praktično nemogoče.

Ali bodo državni svetniki dali veto na novelo zakona o zdravniški službi?

Državni svet bo na današnji izredni seji odločal o vetu na novelo zakona o zdravniški službi, ki jo je DZ sprejel v sredo.