REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

23222120191817

Slovenija

Ob dnevu Rudolfa Maistra po državi številne slovesnosti

Ob današnjem državnem prazniku, dnevu Rudolfa Maistra, bodo po državi potekale številne prireditve v spomin na generala Maistra in njegove borce. V predsedniški palači bo dan odprtih vrat, pred palačo bo postrojena častna straža garde Slovenske vojske (SV).

Gospodinjstva v EU dajo za stanovanjske stroške vedno večji delež izdatkov

Gospodinjstva v EU so lani za plačilo stroškov stanovanja, vode, elektrike in ogrevanja namenila 24,5 odstotka vseh svojih izdatkov.

Zaradi suma napeljevanja k umoru pripor za nekdanjega zaposlenega na Kemijskem inštitutu

Kemijski inštitut se je po skoraj treh letih od umora nekdanjega direktorja ponovno znašel v središču pozornosti zaradi novega domnevnega kaznivega dejanja. Nekdanji zaposleni je namreč osumljen napeljevanja k umoru nekdanjega kolega, poročajo mediji.

Detektivi si zaradi nelojalne konkurence želijo spremembe

Na Detektivski zbornici Slovenije ugotavljajo, da različne fizične in pravne osebe brez ustrezne licence opravljajo tudi določene aktivnosti v pristojnosti detektivov.

Začasna predsednica Slovenije Arja Ela: Želim si živeti v državi, ki je prijazna do vseh

Na današnji svetovni dan otroka so tudi najvišje politične funkcije v državi prevzeli otroci. Začasna predsednica republike Arja Ela Hvala je po prevzemu vloge od Boruta Pahorja poudarila, da si želi živeti v državi, ki je prijazna do vseh.

Slabo stanje ribjega staleža v Jadranu problem tudi za ribiče

Rezultati ocen staležev nekaterih pomembnejših vrst rib na ravni Jadranskega morja že več let kažejo na slabo stanje, ugotavljajo na zavodu za ribištvo.

Makovec Brenčičeva: Predlog Sviza o ločenih pogajanjih je v medresorskem usklajevanju

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je izhodiščni predlog Sviza o ločenih pogajanjih o višjih plačah in več sredstvih za izobraževanje poslalo v medresorsko usklajevanje, je pojasnila ministrica Maja Makovec Brenčič. Odločitev še ni znana, saj postopki še tečejo, zato ministrico čudi poziv k stavki že danes.

Odkrito iz mestnega sveta: MOL bi morala bolj nadzirati upravitelje stavb

Na mestne svetnike Mestne občine Ljubljana smo se obrnili s prošnjo za komentar, kako gledajo na upravitelje večstanovanjskih in poslovnih zgradb ter če so bili v času svojega mandata seznanjeni s težavami strank z upravitelji.

Levica bo v primeru deportacije Šamija predlagala interpelacijo zoper ministrico Györkös Žnidar

Poslanska skupina Levica bo v primeru deportacije sirskega migranta Ahmada Šamija predlagala interpelacijo zoper ministrico za notranje zadeve Vesno Györkös Žnidar, so danes sporočili iz Levice. Poleg tega ob današnjem dogajanju na seji vlade tudi menijo, da je premier Miro Cerar "podlegel pritiskom desnice in spremenil svojo odločitev".

Kozlovičeva: Postopek deportacije Šamija ni bil nikoli prekinjen

Vlada ni dosegla soglasja o interesu Slovenije za izdajo dovoljenja za začasno prebivanje Ahmadu Šamiju, je danes povedala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič. Točko so umaknili z dnevnega reda in vlada je razpravo o tem končala. Postopek deportacije Šamija pa po njenih besedah ni bil nikoli ustavljen.

Gregor Jager zavrača vse očitke v zvezi z domnevno trgovino z ljudmi

Nekdanji mariborski politik in podjetnik Gregor Jager, ki se je znašel v središču torkove hišne preiskave zaradi suma trgovine z ljudmi, je danes sklical k sebi novinarje in zavrnil vse očitke. Kot je dejal, je sam vedno posloval zakonito, z domnevno prostitucijo, ki naj bi jo izvajali v prostorih v njegovi lasti, pa da nima nobene zveze.

Vlada z današnje seje umaknila predlog uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju

Vlada je z dnevnega reda današnje seje umaknila predlog uredbe o plačah direktorjev v javnem sektorju, s katero bi se na račun odprave plačnih nesorazmerij masa njihovih plač povečala za 8,8 milijona evrov, so potrdili v Ukomu. Uredba je sicer v javnosti zbudila nemalo razburjenja, saj da se plače ponovno zvišujejo tistim, ki so že bolje plačani.