REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Arbitraža: vlada pri prebivalcih ob meji s Hrvaško

Arbitraža: vlada  pri prebivalcih ob meji s HrvaškoSlovenski morski ribič. Vir: You Tube

Vladna delovna skupina za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča bo ta teden obiskala prebivalce ob meji s Hrvaško, s katerimi bo potekal pogovor o konkretnih rešitvah za njihove težave in potrebe po razsodbi arbitražnega sodišča o meji s Hrvaško. V torek se bo vladna delovna skupina sestala s prebivalci občin Rakrižje in Lendava. Člani vladne delovne skupine za implementacijo končne razsodbe arbitražnega sodišča bodo pod vodstvom državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Erika Kopača v sredo v občini Metlika, dan kasneje, v četrtek, pa bo sledil še obisk prebivalcev ob meji s Hrvaško v občini Piran. Na pogovorih s prebivalci bodo sodelovali tudi župani omenjenih občin ter načelniki oziroma načelnice upravnih enot.

Srečanja so zaprta ja javnost

Prebivalcem ob meji s Hrvaško bo vlada na tokratnih srečanjih predstavila izhodišča za interventni zakon za zaščito pravic prebivalcev ob meji s Hrvaško, ki bodo kakorkoli prizadeti zaradi arbitražne odločitve. Srečanja bodo zaprta za ostalo javnost, po srečanjih pa bodo sledile izjave za medije. Kot je v petek po seji vlade sporočila generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, so upravne enote na območjih ob meji po razglasitvi arbitražne razsodbe konec junija opravile 98 pogovorov s prebivalci, ki jih bo odločitev na nek način zadevala. Vlada je to pregledala in pripravila ustrezna izhodišča za odgovore na njihove potrebe.

Pomoč ribičem

Obiskali bodo tudi ribiče in jih seznanili, kako jim bo policija nudila pomoč in varovanje, če bo to potrebno. Protokoli za to so pripravljeni, policija pa nadzoruje celotno morsko območje, ki ga je dobila Slovenija z arbitražno odločbo, je poudarila Kozlovičeva in ponovila, kar je v četrtek po srečanju slovenskega političnega vrha sporočil tudi premier Miro Cerar.

Obiskali bodo tudi ribiče in jih seznanili, kako jim bo policija nudila pomoč in varovanje, če bo to potrebno. Protokoli za to so pripravljeni, policija pa nadzoruje celotno morsko območje, ki ga je dobila Slovenija z arbitražno odločbo, je poudarila Kozlovičeva in ponovila, kar je v četrtek po srečanju slovenskega političnega vrha sporočil tudi premier Miro Cerar. Kot je poudarila, je meja na morju dovolj natančno določena in se slovenska zakonodaja že lahko izvaja, medtem ko je potek meje na kopnem treba vendarle še natančneje ugotoviti.Pojasnila je, da je 16 gospodinjstev oz. skupaj 35 oseb, tako državljanov Slovenije kot Hrvaške, izkazalo namero za preselitev na slovensko stran. Za to bodo dobili nadomestilo, ki ga bodo določili individualno, je povedala Kozlovičeva, o konkretnih številkah pa ni želela govoriti. Na drugi strani je enajst hrvaških državljanov izrazilo željo, da bi ohranili določene pravice v Sloveniji. Kot je povedala Kozlovičeva, bo slovenska vlada razmislila, ali bi jim to omogočila.


Arbitražno sodišče je v razsodbi 29. junija določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško. Slovenija je sporočila, da bo razsodbo implementiral a, Hrvaška pa še vedno vztraja, da zanjo ni zavezujoča, saj da je izstopila iz postopka arbitraže.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.