REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Odbor za obrambo o razpisu za osemkolesnike

Odbor za obrambo o razpisu za osemkolesnike Slovenska vojska, foto: Tomi Lombar

Odbor za obrambo bo sejo, na kateri naj bi razpravljali o predvidenem razpisu za nakup osemkolesnikov, sklical predvidoma prihodnji teden, je  napovedal predsednik odbora Žan Mahnič. Kot je pojasnil, je od ministrstva za obrambo zahteval vso dokumentacijo, povezano z razpisom. Dokumentacijo te dni podrobno pregledujejo tudi v generalštabu.

Načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman je namreč zahteval podroben pregled projektne dokumentacije za razpis, ki jo je pripravilo ministrstvo za obrambo. Želi namreč jasne podatke, v čem ta dokumentacija odstopa od dokumenta identifikacije investicijskega projekta, ki so ga pripravili v generalštabu in bi moral biti podlaga za pripravo razpisa. Dokument identifikacije investicijskega projekta namreč pomeni podroben pregled potreb SV za izpolnjevanje zahtev Nata.

Pregled naj bi Osterman dobil že v prihodnjih dneh, šele nato pa se bo odločil, ali bo dal svojo potrditev predlogu za razpis, so  pojasnili v generalštabu. Če bodo odstopanja v škodo vojski, načelnik svoje potrditve ne namerava dati. Brez te pa ministrstvo za obrambo razpisa tudi ne more objaviti.

Da se dokument generalštaba SV in projektna dokumentacija Morsa razlikujeta, je že jasno. Na to so med drugim opozorili tudi različni predstavniki stroke oz. vojske. Tako sta v minulih tednih zaskrbljenost, da bi nakup osemkolesnikov brez upoštevanja usmeritev vojske pomenil škodo za vojsko, v pismih opozorila načelnika generalštaba Slovenske vojske generalmajor Alan Geder ter namestnik direktorja oddelka za vojaško načrtovanje vojaškega odbora Nata brigadir Miha Škerbinc.

Geder je v svojem pismu opozoril na "pomanjkljivosti v procesu nabave" ter da bi bila v primeru takega besedila razpisa, kot ga predvideva ministrstvo, največja žrtev slovenska vojska. Škerbinc pa je v svojem pismu spomnil na "lekcijo propadlega projekta Patria 1" in izrazil zaskrbljenost, da se ta zgodba ob tokratnem razpisu lahko ponovi.

Skrb, da bo "kratko" v tej zgodbi potegnila prav vojska, je izrazil tudi Mahnič, ki ne skriva zadržkov do vsebine razpisa, ki ga je pripravilo ministrstvo za obrambo.

Ministrstvo je v projektni dokumentaciji predvidelo cenejšo opremo osemkolesnikov, kot jo želi vojska. Državni sekretar na obrambnem ministrstvu Miloš Bizjak je minuli teden za Večer pojasnil, da "bi uresničitev teh vojaških zahtev investicijo bistveno podražila in ne bi mogli vzpostaviti srednje bojne bataljonske skupine do leta 2022", k čemur se je Slovenija zavezala z zvezo Nato. V vojski pa so prepričani, da brez tega ne morejo zagotoviti ustrezne opremljenosti.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.