REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Odstopila vodja ljubljanskega tožilstva

Odstopila vodja ljubljanskega tožilstvaVišja tožilka Tamara Gregorčič je odstopila. Foto: STA foto

Višja tožilka Tamara Gregorčič je odstopila z mesta vodje ljubljanskega okrožnega tožilstva, poroča Dnevnik. Po neuradnih informacijah časnika naj bi jo k temu spodbudila tudi negativna ocena Državnotožilskega sveta. Gregorčičeva je za časnik potrdila, da se je "v skladu s 4. točko 1. odstavka 126. člena zakona o državnem tožilstvu odpovedala funkciji vodje državnega tožilstva v Ljubljani".

Razlogi niso jasni

Razlogov za odstop ni želela pojasniti, po pisanju Dnevnika pa naj bi odhod napovedala že poleti. Funkcija vodje tožilstva preneha 30. dan po prispetju odpovedi na Državnotožilski svet, v primeru Gregorčičeve naj bi odpoved prispela 4. septembra. Po podatkih Dnevnika

Državnotožilski svet ni dal pozitivne ocene za napredovanje ne Gregorčičevi ne eni izmed njenih dveh namestnic. Gregorčičeva naj bi se na oceno tudi pritožila. Na Državnotožilskem svetu več informacij niso posredovali. Glede svoje prihodnosti na čelu ljubljanskega tožilstva naj bi Gregorčičeva v preteklosti nekajkrat govorila tudi z vodstvom vrhovnega tožilstva. Ob odstopu je bila na polovici svojega drugega mandata. Njen prvi mandat se je začel 4. septembra 2008, na isti dan leta 2014 pa je bila imenovana za še en šestletni mandat, ki bi se iztekel leta 2020, še piše Dnevnik.

Kdo bo novi šef ljubljanskega tožilstva?

Tožilstvo ima do začetka oktobra čas za odločitev, kdo bo začasno prevzel vodenje ljubljanskega oddelka. Slednje ima dve namestnici vodje, višji tožilki Katjušo Čeferin in Mirjam Kline, ni pa še znano, katera bo začasno prevzela funkcijo. Hkrati bodo morali na vrhovnem državnem tožilstvu sprožiti postopek za imenovanje novega šefa ljubljanskega tožilstva. Vodjo okrožnega državnega tožilstva sicer imenuje državnotožilski svet na obrazložen predlog pravosodnega ministra in po predhodnem mnenju generalnega državnega tožilca, še pišejo v Dnevniku.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.