REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Slovenska obrambna industrija na sejmu v Londonu

Slovenska obrambna industrija na sejmu v LondonuJože Renar, direktor GIZ - GOIS. Foto: STA foto

Med več kot 1600 razstavljalci na sejmu DSEI - enem največjih sejmov s področja obrambne industrije in varnosti na svetu, ki ga bo od danes do petka mogoče obiskati v Londonu, se bo predstavila tudi slovenska obrambna industrija. Pod okriljem agencije Spirit Slovenija se bo predstavilo 12 podjetij in institucij. Na sejmu DSEI vsaki dve leti predstavijo izdelke in tehnologije s področja varnosti in obrambe. Predstavlja odlično priložnost za izmenjavo, razpravo in mreženje članov varnostnih, obrambnih in vojaških združenj. Predlani je na njem sodelovalo več kot 1600 razstavljavcev iz 54 držav, našteli pa so 34.000 obiskovalcev. Letos se iz Slovenije skupinske predstavitve udeležujejo podjetja Arex, Armas, C-Astral, DAT-CON, Em.tronic, Guardiaris, LX NAV, MIL sistemika, Predilnica Litija, Prevent & Deloza, Valhalla Turrets in ministrstvo za obrambo, so sporočili iz Spirita.

Slovenija ne vlaga v posodobitve vojaške industrije

"Skupinska predstavitev naših podjetij povečuje prepoznavnost Slovenije kot tehnološko razvite industrijske države na področju obrambe in njenim podjetjem pomaga pri uveljavljanju na obrambnih trgih po svetu," je o prednostih skupinskega nastopa povedal direktor grozda obrambne industrije Slovenije Jože Renar. Kot je dodal, bodo slovenski razstavljavci predstavili zanimive in inovativne proizvode, v katere je vloženo veliko vrhunskega znanja in dosegajo najvišje svetovne standarde kakovosti. "Lokacija razstavnega prostora je zelo dobra, v bližini največjih svetovnih ponudnikov obrambnih proizvodov, zato pričakujemo zelo dober obisk obstoječih in potencialnih novih poslovnih partnerjev," je dodal.Slovenska podjetja, ki delujejo na tem področju, so po njegovih besedah razmeroma majhna in vsa v zasebni lasti. "Povezana so v grozd obrambne industrije, za seboj pa nimajo močne državne podpore tako kot v večini držav po svetu, saj sodi naša država med države, ki ne vlagajo veliko sredstev v posodobitev vojaške opreme." Zato so izjemno odvisna od izvoza, udeležba na tem sejmu pa nujna."Povezana so v grozd obrambne industrije, za seboj pa nimajo močne državne podpore tako kot v večini držav po svetu, saj sodi naša država med države, ki ne vlagajo veliko sredstev v posodobitev vojaške opreme," je dodal Rener. Zato so izjemno odvisna od izvoza, udeležba na tem sejmu pa nujna.

"Povezana so v grozd obrambne industrije, za seboj pa nimajo močne državne podpore tako kot v večini držav po svetu, saj sodi naša država med države, ki ne vlagajo veliko sredstev v posodobitev vojaške opreme." 

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.