REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Je Rio de Janeiro res kupoval glasove za olimpijske igre 2016?

Je Rio de Janeiro res kupoval glasove za olimpijske igre 2016?

Mednarodni olimpijski komite se je pripravljal, da na skupščini v Limi v sredo slavnostno razglasi prireditelja olimpijskih iger 2024 in 2028, Pariz in Los Angeles. Skupščina pa se bo zdaj morala soočiti z očitki, da je Rio de Janeiro kupoval glasove za pridobitev olimpijskih iger 2016, ki je izbruhnila prejšnji teden. "Če nam bodo predstavljeni dokazi o korupciji, bomo morali ukrepati," je v ponedeljek na novinarski konferenci v Limi dejal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach in priznal, da nobena organizacija na svetu ni imuna na korupcijo. A težave Moka na tem področju so večje, saj se ponavljajo in osrednja svetovna športna organizacija je že pred desetletjem močno spremenila način kandidature, postopke obiskov kandidatov, a kot kaže, so prireditelji tudi v novem načinu našli pot za kupovanje glasov.

Severna Koreja in OI v Pyeongchangu

Vse bolj perečo težavo predstavlja tudi varnostno vprašanje na Korejskem polotoku. Situacija se po severnokorejskem rožljanju z orožjem zaostruje, a Bach je prepričan, da to ne bo vplivalo na varnostne razmere februarja na zimskih olimpijskih igrah v Pyeongchangu. Kot pravi, je v pogovorih z različnimi predstavniki vlad dobil jasen signal, da to za same igre ne predstavlja problema. Po drugi strani je Južna Koreja tudi edina opcija, saj Mok nadomestnega prireditelja, ki bi igre lahko gostil čez pet mesecev, nima. Bach prav tako meni, da bojkota iger s strani posameznih držav zaradi varnosti ne pričakuje, pa čeprav je olimpijsko prizorišče, igre bodo od 9. do 25. februarja, od meje med Korejama oddaljeno manj kot 100 kilometrov. Obenem pričakuje, da bodo Združeni narodi na novembrskem zasedanju sprejeli resolucijo o olimpijskem premirju.

Sistemski doping

Odprto ostaja tudi vprašanje sistemskega dopinga v Rusiji ter poti, po kateri se bodo ruski športniki polnopravno lahko vrnili na vsa tekmovanja. Na Moku upajo, da bodo čim prej dobili celotno sliko o razsežnostih dopinga v Rusiji, v Limi na skupščini, ki z zasedanjem začenja v sredo, pa pričakujejo le delna poročila pristojnih komisij. Vsekakor pa je Bach napovedal ostre ukrepe v boju proti dopingu in priznal, da na Moku razmišljajo, da bi Rusiji prepovedali nastop v Pyeongchangu, v kolikor se bodo potrdile obtožbe o ruskem dopingu med igrami v Sočiju 2014. S primerom se intenzivno ukvarjata dve komisiji. Ena skuša razkriti kršitelje - športnike, trenerje in športne funkcionarje, druga pa predvsem s snovmi, ki so jih jemali ruski športniki in načini, s katerimi so se športniki izognili dopinškim kontrolam oziroma jih manipulirali.

A pred odprtjem kongresa v Limi se je večina vprašanj namenjenih Bachu vrtela okrog vprašanja korupcije. "Verodostojnost je za nas izjemnega pomena," je zatrdil Nemec. V zvezi z očitki, da je tudi Rio do iger prišel le s kupovanjem glasov, predvsem afriških delegatov Mok, pa je odvrnil, da se s primerom že ukvarjajo Mokovi pravniki, ki so od brazilskih preiskovalcev zahtevali ustrezne dokaze in podatke, V središču preiskave je častni član Moka Carlos Nuzman, vodja organizacijskega komiteja v Riu in predsednik Olimpijskega komiteja Brazilije. Tožilstvo je pri Nuzmanu zaradi domnevne korupcije izvedlo obsežne preiskave, mu odvzelo tudi potni list in zamrznilo premoženje.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.