REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Prvi poraz slovenskih košarkarjev s Hrvaško v pripravah na EP

Prvi poraz slovenskih košarkarjev s Hrvaško v pripravah na EPAndrzej Romański / pzkosz.pl; Wikimedia Commons; CC-BY-3.0

Košarkarji Slovenije so v Opatiji v prijateljski tekmi v okviru pripravah na evropsko prvenstvo izgubili s Hrvaško z 81:85 (25:19, 45:46, 63:67).

* Športna dvorana Marino Cvetković, gledalcev 3000, sodniki: Dožai, Vovk, Vulić (vsi Hrvaška).
* Hrvaška: Krušlin 2, Popović 2 (2:2), Simon 8, Šarić 25 (6:8), Žorić 11 (1:1), Planinić 8 (2:2), Ramljak 4, Bender 2, Bogdanović 23 (4:4).
* Slovenija: Dragić 8 (2:2), Prepelič 12 (3:4), Murić 20 (4:4), Blažič 2 (2:2), Vidmar 6 (2:8), Zagorac 3 (0:2), Dimec 3 (3:4), Dončić 27 (1:4).
* Prosti meti: Hrvaška 15:17, Slovenija 17:30.
* Met za dve točki: Hrvaška 26:43, Slovenija 14:30.
* Met za tri točke: Hrvaška 6:18 (Bogdanović 3, Simon 2, Šarić), Slovenija 12:30 (Dončić 6, Prepelič 3, Murić 2, Zagorac).
* Skoki: Hrvaška 35 (27 + 8), Slovenija 34 (22 + 12).
* Osebne napake: Hrvaška 27, Slovenija 24.
* Pet osebnih: Popović (31.), Bender (32.).

Slovenska košarkarska reprezentanca je doživela prvi poraz v pripravah na evropsko prvenstvo. Na prijateljskem turnirju v Opatiji je morala priznati premoč Hrvaški, ki je slavila z rezultatom 85:81.

Za Slovenijo je bila to četrta pripravljalna tekma in prva od treh proti hrvaški izbrani vrsti. Naslednja sledi 24. avgusta v Stožicah, zadnjo pred odhodom na eurobasket v Helsinke pa bosta reprezentanci odigrali 25. avgusta za zaprtimi vrati oziroma brez prisotnosti gledalcev. V Opatiji bo Slovenija igrala tudi v nedeljo, in sicer ob 18. uri proti Ukrajini.

Čeprav si je vseh petnajst slovenskih košarkarjev, ki so še na pripravah, nadelo dres, je selektor Igor Kokoškov tekmo odigral s trinajstimi igralci; Vlatko Čančar ni stopil na parket, saj še okreva po poškodbi gležnja, ki jo je staknil na turnirju v Mariboru, Anthony Randolph pa se je le nekaj ur pred tekmo vrnil iz ZDA, kjer se je poročil.

V prvem delu je Slovenija le enkrat izpustila vodstvo iz rok - tik ob izteku časa za rezultat polčasa 46:45, pred tem pa je bila vseskozi boljši tekmec. Že v začetku je povedla s 7:0, najvišjo prednost pa je imela v 14. minuti pri 34:25. Več kot polovico vseh točk Slovenije v prvem delu sta dosegla Luka Dončić, ki je imel v prvih dvajsetih minutah stoodstotni met iz igre in 16 točk (4 skoki, 4 podaje), ter Edo Murić, ki je zgrešil en met in dosegel 10 točk.

Tudi v drugem delu je bil najboljši posameznik na parketu 18-letni Ljubljančan na začasnem delu pri Real Madridu. Za atraktivne poteze, podaje in prikaz razkošnega talenta si je prislužil aplavze celotne dvorane v Opatiji. Na vseh dosedanjih štirih tekmah je bil najboljši strelec Slovenije, njegov točkovni izkupiček pa je iz tekmo v tekmo boljši - 14, 18, 20, 27 točk (povprečje 19,7).

Žal Dončićev prispevek (trojke 6:8, met iz igre 10:13, 8 skokov, 5 podaj) in tudi 20 točk Eda Murića (7:12 iz igre) ni bilo dovolj za zmago na zanimivi in borbeni tekmi, ki se je odločila v zadnjih minutah.

Sloveniji je tokrat manjkal še kakšen razpoložen igralec več (Dragić iz igre 3:14), morda kakšen več zadeti prosti met (17:30), zagotovo pa večja natančnost v končnici. Gašper Vidmar je v zadnjih sekundah zgrešil dva 'zicerja' za izenačenje, Goran Dragić je bil dvakrat nenatančen za tri točke, tudi ostalim igralcem z izjemo Dončića žoga v zadnjih dveh minutah ni hotela skozi obroč.

Več člankov od avtorja

Dolenjskim policistom sive lase povzročajo pijani vozniki

Minuli konec tedna so policisti na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine ustavili 18 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Sedem jih je imelo v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Tudi v današnjem poročilu navajajo nove primere. Enemu vozniku so namerili kar 1,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Iraško sodišče odredilo aretacijo kurdskega voditelja

Iraško sodišče v Bagdadu je danes sredi napetosti glede napovedane neodvisnosti iraškega Kurdistana odredilo aretacijo podpredsednika iraške te avtonomne pokrajine Kosrata Rasula Alija, ker naj bi užalil vladne oborožene sile. Označil jih je namreč za "okupacijsko vojsko", ki želi zasesti pokrajino Kirkuk.

Sinovi ubite malteške novinarke proti nagradi za informacije o napadu

Trije sinovi malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla v ponedeljek v eksploziji njenega avtomobila, danes niso želeli podpreti premierja Josepha Muscata, ki je v sredo parlamentu predlagal denarno nagrado v zameno za informacije o napadu in njenih morilcih. Ob tem so ga pozvali k odstopu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nestle na račun razvijajočih se trgov povečal prihodke

Švicarski Nestle je v zadnjih mesecih zabeležil rast prihodkov, predvsem na račun razvijajočih se trgov. V prvih devetih mesecih letos je koncern zabeležil 65,3 milijarde švicarskih frankov (56,5 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je brez upoštevanja združevanj, prevzemov in valutnih učinkov 2,6-odstotna rast na letni ravni.

Andre Rieu se prihodnje leto vrača v dvorano Stožice

V dvorano Stožice se 18. maja 2018 vrača nizozemski dirigent in vrhunski violinist Andre Rieu. Tako imenovani kralj valčka je junija letos s svojim orkestrom že razprodal največjo ljubljansko koncertno dvorano. Večeri z njim slovijo po svetovno znanih romantičnih melodijah, zanimivih presenečenjih z mnogo humorja in vrhunskih solistih.

Sodišče EU potrdilo zamrznitev Janukovičevega premoženja

Sodišče EU je danes pritrdilo sankcijam, ki jih je proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču in njegovemu sinu Aleksandru uvedla EU. Viktor in Aleksander Janukovič sta namreč pred Sodiščem EU izpodbijala odločitev, da se jima zamrzne premoženje zaradi očitkov o nezakonitem prisvajanju državnega denarja.

Lanski javnofinančni primanjkljaj po drugi reviziji nespremenjen

Lanski javnofinančni primanjkljaj je po drugi reviziji statističnega urada ostal na enaki ravni kot ob prvi septembrski oceni. Ta tudi po novi oceni znaša 754 milijonov evrov ali 1,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Enako velja za dolg države, ki ostaja na ravni 31,73 milijarde evrov ali 78,5 odstotka BDP.