REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dnevni pregled novic

21201918171615

Svet

Lansko leto manj terorističnih napadov in manj žrtev terorizma

Ta teden je ameriško zunanje ministrstvo (State Department) izdalo poročilo o stanju terorizma v preteklem letu.

V Italijo letos prispelo več migrantov kot v istem obdobju lani

Letos je v Italijo preko Sredozemskega morja prispelo 93.360 migrantov, kar je za 11 odstotkov več kot v enakem obdobju lani.

Kurz Italijo poziva, naj nezakonitim migrantom ne dovoli na celino

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je danes pozval Italijo, naj nezakonitim migrantom s svojih otokov ne dovoli na celino. V nasprotnem primeru bo obremenitev srednje Evrope prevelika, poleg tega pa se bo vedno več migrantov odločilo odpraviti na pot proti stari celini, je dejal po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Donald Trump naj bi prenehal oboroževati in uriti zmerne sirske upornike

Ameriška časopisa Washington Post in New York Times poročata, da je predsednik ZDA Donald Trump končal program oboroževanja in urjenja zmerne sirske opozicije, ki ga je vodila obveščevalna agencija Cia. Analitiki v ZDA to vidijo kot veliko popuščanje Rusiji, ki podpira režim Bašarja Asada.

Joon je nov nizkocenovni prevoznik Air France

Francoska letalska družba Air France je vendarle razkrila svojega novega nizkocenovnega prevoznika, katerega ustanovitev je bilo jabolko večletnega spora z njenimi piloti. To je Joon, ki bo za nižjo ceno letel na srednje in daljše razdalje, posebej pa cilja na popotniške milenijce, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poljski sejm potrdil sporno reformo vrhovnega sodišča

Spodnji dom poljskega parlamenta je danes potrdil sporni zakon, ki spreminja delovanje vrhovnega sodišča.

Turčija Nemčiji predala nov seznam domnevnih podpornikov teroristov

Turška vlada je nemškim oblastem predala nov seznam domnevnih podpornikov teroristov, na seznamu pa so se tokrat prvič znašla tudi nemška podjetja. S tem je Turčija še zaostrila odnose med državama, je v sredo poročal nemški tednik Die Zeit.

Rusija - nova zaščitnica turškega neba

Novica, da naj bi Rusija in Turčija dosegli dogovor o nakupu oziroma prodaji zelo zmogljivega ruskega protizračnega sistema S-400 je v ameriškem obrambnem ministrstvu izzvala precejšnjo zaskrbljenost.

Trump zaradi ruske afere jezen tudi na pravosodnega ministra

Ameriški predsednik Donald Trump je v pogovoru za časnik New York Times povedal, da je jezen na pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa in ga nikoli ne bi imenoval na položaj, če bi vedel, da se bo izločil iz vseh zadev, povezanih z rusko afero.

Znani Škoti pozivajo k »zaustavitvi brexita«

Britanija nujno potrebuje novo nacionalno debato o zaustavitvi procesa izstopa iz EU, saj »brexit« ogroža ekonomski razvoj in politično stabilnost države, so prepričani podpisniki posebnega odprtega pisma.

Izrael in višegrajske države za boj proti terorizmu

Izraelski premier Benjamin Netanjahu se je danes v Budimpešti srečal s premierji Madžarske, Poljske, Slovaške in Češke.

Policija na Siciliji aretirala več kot 30 članov mafije

Na dan 25. obletnice atentata na protimafijskega državnega tožilca Paola Borsellina je italijanska policija v Palermu aretirala 34 članov klana Brancaccio kriminalne združbe Cosa Nostra.