REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Ameriški veleposlanik se je opravičil za izjave o Nizozemski

Ameriški veleposlanik se je opravičil za izjave o NizozemskiPete Hoekstra

Novi ameriški veleposlanik na Nizozemskem Pete Hoekstra  se je opravičil za svoje sporne izjave o tej državi iz leta 2015. "Ko gledam nazaj, sem zgrožen, da sem to rekel. To je bila napačna trditev. Preprosto napačna," je za petkovo izdajo časnika De Telegraaf povedal diplomat, ki velja za tesnega sodelavca ameriškega predsednika Donalda Trumpa.

Hoekstra je leta 2015 izjavil, da na Nizozemskem vlada kaos, da tam zažigajo avtomobile in politike ter da obstajajo območja, kamor si tudi policija ne upa.

Nanje je ob zasedbi veleposlaniškega položaja spomnil nizozemski novinar, izjave pa so na Nizozemskem sprožile jezo in čudenje. Hoekstra se je najprej branil, da tega ni rekel, po predložitvi posnetka pa besed ni mogel več tajiti.

Še v sredo je pred novinarji govoril, da so bile njegove besede vzete iz konteksta. Zdaj pa se je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa le opravičil. "Zamešal sem države. Ne vem več, kako se je lahko zgodila ta napaka. A bila je napaka," je dejal.

Hoekstra je rojen na Nizozemskem, a se je kot otrok preselil v ZDA. V decembru so ga imenovali za ameriškega veleposlanika na Nizozemskem, pred tem pa je bil 18 let do leta 2011 predstavnik republikancev v kongresu.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.