REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Avstrijski predsednik opozarja pred skrajno desnico

Avstrijski predsednik opozarja pred skrajno desnico

Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je danes pozval volivce, naj skrbno premislijo, komu bodo naklonili svoj glas na oktobrskih volitvah. V opozorilu pred porastom skrajne desnice se je zavzel za evropske vrednote. "Avstrija mora biti še naprej v osrčju Evrope, v osrčju Evropske unije," je poudaril v svojem nagovoru. Gre za enega redkih nagovorov avstrijskega predsednika narodu. Avstrija mora po njegovih besedah "ostati država, v kateri bodo naša dejanja vodili sodelovanje, medsebojno spoštovanje in temeljne vrednote, zasidrane v ustavi".

Poziv Van der Bellna uperjen proti prevelikemu vzponu svobodnjakov

Kot navaja francoska tiskovna agencija AFP, je ta poziv Van der Bellna uperjen proti prevelikemu vzponu svobodnjakov (FPÖ) na parlamentarnih volitvah, ki bodo v Avstriji 15. oktobra. Kot zaenkrat kažejo ankete, naj bi največ glasov zbrala Ljudska stranka (ÖVP), socialdemokrati (SPÖ) pa se z FPÖ borijo za drugo mesto. Nobena od obeh velikih strank - ÖVP in SPÖ, ki sta doslej tudi sestavljali vladno koalicijo, še ni izključila oblikovanja nove vladne koalicije s svobodnjaki. Van der Bellen, ki je na predsedniških volitvah lani tesno premagal kandidata svobodnjakov Norberta Hoferja, je že napovedal, da vodje FPÖ Heinz-Christiana Stracheja ne bo imenoval za kanclerja, četudi njegova stranka zmaga na volitvah. Čeprav ima kot predsednik bolj ali manj protokolarno vlogo v avstrijski politiki, ima možnost, da odstavi vlado in odkloni, da bi zaprisegel kanclerskega kandidata.

 Stranka je sicer v zadnjih mesecih umirila svojo protievropsko politiko, zato pa ne skopari s svarili pred begunci in "islamizacijo" Avstrije. 

Reševanje migrantske krize

V današnjem nagovoru se je predsednik dotaknil tudi reševanja migrantske krize in opozoril, da je to eno najbolj perečih vprašanj v EU, za katerega je rešitev možno najti samo na evropski ravni, še poroča AFP. Evroskeptična, populistična in skrajno desna FPÖ, ki so jo v 50. letih ustanovili nekdanji nacisti, je namreč veliko podpore pridobila tudi na račun podpihovanja strahu pred migranti in povezovanja beguncev s teroristi. Stranka je sicer v zadnjih mesecih umirila svojo protievropsko politiko, zato pa ne skopari s svarili pred begunci in "islamizacijo" Avstrije. Vendarle je svobodnjakom v zadnjem času veliko zagona odnesla ljudska stranka s karizmatičnim mladim Sebastianom Kurzem na čelu. 31-letni zunanji minister v odhodu je bil ena gonilnih sil za zapiranje balkanske migracijske poti lani, po prihodu na čelo stranke maja letos pa je močno okrepil tudi priljubljenost ÖVP, ki se ji zdaj nasmiha volilna zmaga.

Analitiki menijo, da Kurz ne bo ponovil napake svojega predhodnika Wolfganga Schüssla, ki je leta 2000 in 2005 oblikoval koalicijo s svobodnjaki, kar je sprožilo ostre kritike mednarodne skupnosti, Avstrija pa se je znašla v diplomatski izolaciji.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.