REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Dijsselbloem bo štafeto vodenja evroskupine predal Centenu

Dijsselbloem bo štafeto vodenja evroskupine predal CentenuNizozemski finančni minster Jeroen Dijsselbloem in portugalski finančni minister Mario Centeno

Nizozemec Jeroen Dijsselbloem bo danes v Parizu vodenje evroskupine predal nasledniku, portugalskemu finančnemu ministru Mariu Centenu. Tega so finančni ministri držav v območju evra, med njimi slovenska ministrica Mateja Vraničar Erman, za svojega novega vodjo izbrali v začetku decembra lani.

Nizozemec bo štafeto Portugalcu za naslednji dve leti in pol predal na portugalskem veleposlaništvu v francoski prestolnici.

Za položaj novega šefa evroskupine so se poleg Centena potegovali še Luksemburžan Pierre Gramegna, Slovak Peter Kažimir in Latvijka Dana Reizniece-Ozola.

Koga je med decembrskim glasovanjem podprla Slovenija, ni znano. So pa na finančnem ministrstvu po izvolitvi poudarili, da je Slovenija z izborom zelo zadovoljna - tako zaradi same izbire kot tudi zaradi poteka izbire, ki je potrdil enotnost evroskupine.

Evroskupina je neformalno telo, ki se v trenutnih nekriznih časih sestaja enkrat na mesec, dan pred zasedanjem vseh finančnih ministrov EU, v času minule krize pa je bila njena vloga še vidnejša. Za položaj lahko kandidira le finančni minister članice območja evra.

Prvi sestanek evroskupine je bil junija 1998 v Luksemburgu. Prvi, dolgoletni predsednik evroskupine je bil Luksemburžan Jean-Claude Juncker, ki je zdaj predsednik Evropske komisije. Januarja 2013 je Junckerja za dva mandata nasledil Dijsselbloem, ki zdaj po izjemno slabem rezultatu njegove stranke na parlamentarnih volitvah ni niti več nizozemski finančni minister.

Centeno, ki ga je nemški finančni minister Wolfgang Schäuble enkrat označil za "Ronalda evroskupine" je bil izbranec evropske socialdemokratske družine, ki je zahtevala ta položaj z argumentom, da člani evropske desne sredine zasedajo vse tri ključne predsedniške položaje v osrednjih institucijah EU. Izbira naj bi odražala tudi zadovoljstvo evroskupine z dobrimi finančnimi in gospodarskimi rezultati Portugalske, ki je pred leti potrebovala finančno pomoč in potem vestno izpolnjevala zahteve upnikov.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.