REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Izteče se rok za prijavo terjatev do Agrokorja

Izteče se rok za prijavo terjatev do AgrokorjaIvica Todorić

Upniki hrvaškega koncerna Agrokor in njegovih 77 povezanih družb lahko svoje terjatve prijavijo še danes, nato pa bo začel teči 60-dnevni rok za objavo seznama preizkušenih terjatev. Izredna uprava Agrokorja je napovedala, da bo seznam objavila pred iztekom dvomesečnega roka.

Na Hrvaškem ocenjujejo, da dolgovi Agrokorja znašajo najmanj 43 milijarde kun (5,8 milijard evrov), medtem ko je premoženje Agrokorja, vključno s tistim v drugih državah, ocenjeno na največ 30 milijard kun (štiri milijarde evrov). Neimenovani upniki Agrokorja so za hrvaške medije povedali, da bodo srečni, če bodo dobili polovico svojih terjatev.

Izredna uprava Agrokorja, ki jo vodi pooblaščenec hrvaške vlade Ante Ramljak, je sredi avgusta prejela odločitev zagrebškega sodišča, pristojnega za gospodarske zadeve, glede objave seznama terjatev, potem ko je sodišče zaprosila za podaljšanje roka za pripravo seznama.

Sodišče je, glede na to, da ne more podaljšati rokov, ki so določeni z zakonom, izredni upravi dalo navodilo, da lahko upniki, ki so bili k prijavi terjatev pozvani 13. julija, terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo do 11. septembra, da pa bo šele takrat začel teči 60-dnevni rok za objavo seznama terjatev.

Podjetja iz sestave Agrokorja - Jamnica, Belje, Zvijezda, PIK Vinkovci in še nekatera - so sicer v začetku septembra sklenila pogodbo o zastavnih pravicah nad nepremičninami Agrokorja, z njim povezanimi družbami in družbo Madison Pacific Trust Limited, ki je zavarovalni zastopnik junijskega posojila Agrokorju.

Agrokor je junija dobil 480 milijonov evrov novih posojil za stabilizacijo poslovanja, zavarovalni zastopnik pa je bila ameriška finančna družba Madison Pacific Trust Limited. Odobrenih 480 milijonov evrov ima status najstarejše terjatve v skladu s hrvaškim zakonom o izvajanju izredne uprave v Agrokorju.

Več člankov od avtorja

Nemška policija zasegla ukradene Lennonove predmete

Voznik Yoko Ono naj bi leta 2006 vdovi slovitega beatla Johna Lennona ukradel okoli sto predmetov, ki so pripadali slavnemu glasbeniku. Te je sedaj v Berlinu zasegla tamkajšnja policija. Med njimi so Lennonovi dnevniki, pisma, razglednice, očala za vid, danes znana kot lennonke, in cigaretnica, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Danes bodo podelili letošnje Zoisove nagrade

Na drevišnji slovesnosti v ljubljanskem Grand hotelu Union bodo podelili letošnje Zoisove nagrade in priznanja za življenjsko delo in za dosežke na področju znanstveno-raziskovalne dejavnosti. Poleg tega bodo podelili še Puhova priznanja. Slavnostni govornik na prireditvi bo predsednik vlade Miro Cerar.

V Münchnu prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo

V Münchnu vrata danes odpira prvi letni forum strategije EU za alpsko regijo (EUSALP), ob začetku foruma pa se bodo na generalni skupščini zbrali tudi predstavniki sedmih alpskih držav, ki sestavljajo regijo. Srečanje je namenjeno predstavitvi dosedanjega dela in opredelitev nadaljnje poti in ključnih izzivov, ki jih čakajo na tej.

Brglez začenja dvodnevni uradni obisk na Madžarskem

Predsednik DZ Milan Brglez bo danes v Budimpešti začel dvodnevni uradni obisk na Madžarskem, namenjen krepitvi odnosov med državama in reševanju aktualnih vprašanj manjšin. Med drugim se bo sešel z gostiteljem, madžarskim kolegom Laszlom Köverjem, madžarskim predsednikom Janosem Aderjem in predstavniki slovenske manjšine na Madžarskem

V Srbiji nad razsodbo Mladiću niso presenečeni

V Srbiji nad današnjo odločitvijo haaškega sodišča, ki je nekdanjega vojaškega poveljnika bosanskih Srbov Ratka Mladića zaradi genocida v Srebrenici in drugih zločinov med vojno v BiH obsodilo na dosmrtni zapor, niso presenečeni.