REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Na Kosovu zaradi umora Ivanovića aretirali dva policista

Na Kosovu zaradi umora Ivanovića aretirali dva policistaUmorjeni srbski politik Oliver Ivanović

Kosovska policija je v soboto v Mitrovici aretirala dva policista, ki sta osumljena, da sta poneverila dokaze v preiskavi umora srbskega politika Oliverja Ivanovića. Poleg tega je policija na zahtevo sodišča v Mitrovici preiskala dve lokaciji v mestu. Med preiskavo so zaplenili puško in dva nabojnika z devetimi izstrelki.

Ivanović je bil predsednik pobude Srbija, demokracija in pravica, ki je znana po svojem nasprotovanju Srbski listi, stranki kosovskih Srbov. Srbska lista je trenutno del kosovske vlade.

"Oba policista sta bila na prizorišču dogajanja in nista ravnala v skladu s svojimi dolžnostmi," je za spletni portal Balkan Insight dejal kosovski tožilec Njazi Rexha, ki vodo preiskavo Ivanovićevega umora.

Ivanovića, ki je bil znan politik, so ustrelili pred njegovo pisarno v Mitrovici 16. januarja. Njegov umor so obsodili predstavniki Kosova, Srbije in EU. V preteklosti je umorjeni politik večkrat dejal, da je sam in njegova družina prejela grožnje, ter zaprosil Kosovo, Srbijo in druge za pomoč, a neuspešno.

Srbija je njegov umor označila za teroristično dejanje in od Prištine zahtevala, da dovoli sodeluje srbskih preiskovalcev pri tem, da odgovorne privedejo pred roko pravice.

Več člankov od avtorja

Janša: Slovenijo je treba postaviti na prvo mesto

Predsednik SDS Janez Janša je v slavnostnem govoru na slavnostni akademiji ob 29. obletnici ustanovitve stranke izpostavil pomen ohranitve slovenske identitete in samozavesti. Po njegovih besedah je treba Slovenijo postaviti na prvo mesto: "Najprej Slovenija, potem drugi," je dejal.

Britanski Ukip odslovil svojega vodjo

Člani britanske evroskeptične stranke Ukip so danes na glasovanju s položaja odstavili svojega predsednika Henryja Boltona, ki se je znašel pod plazom kritik zaradi rasističnih sporočil, ki jih je pošiljalo njegovo dekle. Stranka, ki jo čakajo že četrte volitve novega vodstva v 18 mesecih, se je tako znašla v novi krizi.

Na udaru se je znašel, potem ko je zapustil svojo soprogo in začel razmerje z mlado Ukipovo aktivistko. Kmalu so prišla na dan njena sporočila z rasistično vsebino na račun zaročenke princa Harryja, Meghan Markle.

V strmoglavljenju helikopterja v Mehiki umrlo 13 ljudi

V strmoglavljenju helikopterja, ki si je ogledoval škodo po petkovem potresu, je umrlo 13 ljudi, še najmanj 15 jih je bilo ranjenih. Nesreča je bila usodna za ljudi, ki so helikopter pričakovali na tleh, medtem ko so bili potniki, vključno z mehiškim notranjim ministrom, večinoma nepoškodovani.

Lavrov označil rusko vmešavanje v ameriške volitve za "blebetanje"

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na varnostni konferenci v Münchnu obtožbe, da se je Moskva vmešavala v ameriške predsedniške volitve, označil za "blebetanje". Ravno v petek je posebni ameriški tožilec Robert Mueller vložil obtožnice proti 13 ruskim državljanom in trem ruskim podjetjem zaradi vpletanja v volitve leta 2016.

Fitch zvišal bonitetno oceno Grčije

Bonitetna agencija Fitch je v petek zvišala bonitetno oceno za dolgoročni dolg Grčije z B- na B, obeti so pozitivni. Ocena še vedno označuje visokošpekulativne naložbe, agencija pa ocenjuje, da bo država ob trajni gospodarski rasti in zmanjšanih političnih tveganjih izboljšala vzdržnost javnega dolga.

Juncker trpi zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je danes v govoru na varnostni konferenci v Münchnu ponovil, da morajo države Zahodnega Balkana urediti vsa mejna vprašanja, preden se bodo pridružile Evropski uniji. Pri tem je pripomnil, da trenutno "zelo trpi" zaradi mejnega spora med Slovenijo in Hrvaško.

Haradinaj poziva vse članice EU k priznanju Kosova

Kosovski premier Ramush Haradinaj je ob deseti obletnici samostojnosti države pozval Evropsko unijo, naj najde način, da bi pet držav članic nehalo blokirati evropsko perspektivo Kosova in da priznajo samostojnost Kosova. To bi po njegovem mnenju olajšalo normalizacijo odnosov med Beogradom in Prištino.

V Münchnu pozivi k močnejši vlogi EU v svetu

Kitajska širi svoj vpliv v svetu, medtem ko ZDA nazadujejo. Evropa mora tako zavzeti močnejšo vlogo v svetu, je danes na varnostni konferenci v Münchnu opozoril nemški zunanji minister Sigmar Gabriel. Tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozval k močnejši prisotnosti EU v svetu.

SPD začela kampanjo pred glasovanjem o veliki koaliciji

Nemški socialdemokrati (SPD) so danes v Hamburgu začeli kampanjo pred odločanjem članov stranke o ponovnem vstopu v veliko koalicijo s konservativno unijo CDU/CSU. Glasovanje več kot 460.000 članov stranke bo verjetno tesno, saj hkrati potekata močni kampanji za in proti vstopu v koalicijo.