REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nasilni protesti v Tuniziji po nedeljski tragediji čolna z migranti

Nasilni protesti v Tuniziji po nedeljski tragediji čolna z migranti

Nedeljska tragedija čolna z migranti, v kateri je umrlo osem ljudi, je v osrednjem delu Tunizije danes spodbudila nasilne protivladne proteste. Sorodniki žrtev tragedije so se z ognjem spravili nad poslopje lokalnih oblasti, skušali so požgati celo policijsko postajo. Policija je uporabila solzivec, o žrtvah protestov pa ni poročil.

Varnostne sile so se z okoli 40 protestniki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP soočile v kraju Souk Lahad v osrednjem delu Tunizije, potem ko so se spravili na urade lokalnih oblasti in blokirali tamkajšnjo glavno cesto.

Protestniki so po pisanju AFP od oblasti prav tako zahtevali, naj poskrbijo za razvojne projekte v regiji, ki bi brezposelne prebivalce odvračali od tveganih potovanj v Evropo.

V Sredozemskem morju sta namreč v nedeljo zvečer trčila plovilo tunizijske vojne mornarice in čoln z migranti, pri čemer je umrlo osem ljudi. Vojaško plovilo se je približevalo čolnu z namenom identifikacije, ko je prišlo do trčenja. Iz morja so potegnili osem trupel in rešili 38 tunizijskih državljanov.

Mednarodna organizacija za migracije (IOM) je ob tem izrazila zaskrbljenost zaradi vse pogostejših ilegalnih potovanj iz Tunizije proti Italiji.

Protestniki so po pisanju AFP od oblasti prav tako zahtevali, naj poskrbijo za razvojne projekte v regiji, ki bi brezposelne prebivalce odvračali od tveganih potovanj v Evropo.

Tudi zaradi brezposelnosti v državi se je v minulih tednih v nekaterih delih Tunizije zvrstilo že več protestov.

Več člankov od avtorja

Dolenjskim policistom sive lase povzročajo pijani vozniki

Minuli konec tedna so policisti na območju Dolenjske, Posavja in Bele krajine ustavili 18 voznikov, ki so vozili pod vplivom alkohola. Sedem jih je imelo v litru izdihanega zraka več kot 0,52 miligrama alkohola. Tudi v današnjem poročilu navajajo nove primere. Enemu vozniku so namerili kar 1,5 miligrama alkohola v litru izdihanega zraka.

Iraško sodišče odredilo aretacijo kurdskega voditelja

Iraško sodišče v Bagdadu je danes sredi napetosti glede napovedane neodvisnosti iraškega Kurdistana odredilo aretacijo podpredsednika iraške te avtonomne pokrajine Kosrata Rasula Alija, ker naj bi užalil vladne oborožene sile. Označil jih je namreč za "okupacijsko vojsko", ki želi zasesti pokrajino Kirkuk.

Sinovi ubite malteške novinarke proti nagradi za informacije o napadu

Trije sinovi malteške novinarke Daphne Caruana Galizia, ki je umrla v ponedeljek v eksploziji njenega avtomobila, danes niso želeli podpreti premierja Josepha Muscata, ki je v sredo parlamentu predlagal denarno nagrado v zameno za informacije o napadu in njenih morilcih. Ob tem so ga pozvali k odstopu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nestle na račun razvijajočih se trgov povečal prihodke

Švicarski Nestle je v zadnjih mesecih zabeležil rast prihodkov, predvsem na račun razvijajočih se trgov. V prvih devetih mesecih letos je koncern zabeležil 65,3 milijarde švicarskih frankov (56,5 milijarde evrov) prihodkov od prodaje, kar je brez upoštevanja združevanj, prevzemov in valutnih učinkov 2,6-odstotna rast na letni ravni.

Andre Rieu se prihodnje leto vrača v dvorano Stožice

V dvorano Stožice se 18. maja 2018 vrača nizozemski dirigent in vrhunski violinist Andre Rieu. Tako imenovani kralj valčka je junija letos s svojim orkestrom že razprodal največjo ljubljansko koncertno dvorano. Večeri z njim slovijo po svetovno znanih romantičnih melodijah, zanimivih presenečenjih z mnogo humorja in vrhunskih solistih.

Sodišče EU potrdilo zamrznitev Janukovičevega premoženja

Sodišče EU je danes pritrdilo sankcijam, ki jih je proti nekdanjemu ukrajinskemu predsedniku Viktorju Janukoviču in njegovemu sinu Aleksandru uvedla EU. Viktor in Aleksander Janukovič sta namreč pred Sodiščem EU izpodbijala odločitev, da se jima zamrzne premoženje zaradi očitkov o nezakonitem prisvajanju državnega denarja.

Lanski javnofinančni primanjkljaj po drugi reviziji nespremenjen

Lanski javnofinančni primanjkljaj je po drugi reviziji statističnega urada ostal na enaki ravni kot ob prvi septembrski oceni. Ta tudi po novi oceni znaša 754 milijonov evrov ali 1,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP). Enako velja za dolg države, ki ostaja na ravni 31,73 milijarde evrov ali 78,5 odstotka BDP.