REDAKCIJA - KOLOFON

Registracija edicije: Elektronski časopis TATRENUTEK je vpisan pri Ministrstvu za kulturo z odločbo št. 006-203/01 pod zaporedno številko 36. Mednarodna serijska številka edicije: ISSN 1408-0990. Glavni urednik Dejan Steinbuch.

Nekdanji podpredsednik Fife priznal, da je za SP v Nemčiji 2006 prejel 6,7 milijona evrov

Nekdanji podpredsednik Fife priznal, da je za SP v Nemčiji 2006 prejel 6,7 milijona evrovMohammed bin Hammam

Nekdanji podpredsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Mohamed Bin Hammam je potrdil, da je od nemških organizatorjev svetovnega prvenstva 2006 prejel 6,7 milijona evrov. Katarec kljub temu vztraja, da ni bil podkupljen in številne stvari še naprej ostajajo nejasne.

Katarski podjetnik je za nemško televizijo ZDF potrdil, da je prejel denar, zanikal pa je, da gre za podkupnino, čeprav ni povedal, čemu so bili milijoni namenjeni. "Denar je prišel na moj račun," je dejal Bin Hammam in nadaljeval: "Rad pa bi vedel, zakaj bi me Nemci podkupili za nekaj, kar so že dobili. Znesek sem prejel šele po tem, ko je Nemčija prvenstvo že dobila. Pri bogu prisežem, da denarja nisem prejel za SP."

Katarski podjetnik je za nemško televizijo ZDF potrdil, da je prejel denar, zanikal pa je, da gre za podkupnino

In prav vprašanje, čemu je bil denar namenjen, je ključno v aferi okrog nemške pridobitve SP. Nemci so prvenstvo dobili leta 2000, denar pa je šel z računa Franza Beckenbauerja, ki je vodil organizacijski komite, preko Švice na račun v Katarju, ki je bil last Bin Hammama, leta 2002. Enako vsoto je kmalu za tem Beckenbauerju v obliki posojila nakazal Adidas, Beckenbauer pa je kasneje od nemške zveze terjal, da mu denar vrnejo.

Na vprašanje, zakaj je Katarec prejel denar, je ta televiziji sprva s smehom odgovoril, da tega ne ve, nato pa dejal: "Seveda vem, zakaj sem denar prejel. Ampak oprostite, to res zanima samo vas. Vsi očitki so zame brezpredmetni." A ne gre spregledati, da je Bin Hammam zaradi številnih prestopkov kot podpredsednik Fife in predsednik azijske nogometne zveze suspendiran. Sam pa vztraja: "Če bi nas v Fifi razporedili na lestvici korupcije, sem bil jaz tisti, ki je bil najmanj koruptiven."

Denar je prišel na moj račun. Pri bogu prisežem, da denarja nisem prejel za SP

Odgovore terjajo tudi pri nemški zvezi, kjer se jim s Katarcem še ni uspelo sestati. Zadeva pa še naprej ostaja nejasna, saj Beckenbauer trdi, da so želeli nemški organizatorji s plačilom zneska le zavarovati prispevek Fife za SP. A temu je pred mesecem dni oporekal takratni predsednik Fife Sepp Blatter: "To ne drži in je popolna neumnost. To sem povedal tudi švicarskim tožilcem. Prav absurdno je, če nekdo trdi, da je treba najprej plačati Fifi, da od nje nato dobiš denar."

Zanimivo je tudi, da naj bi nemška zveza finančni tok skušala skriti za stroški organizacije Gala večera za SP, ki pa se nikoli ni zgodil, trdijo nemški dacarji. Ti so mnenja, da so sredstva vezana neposredno na SP in vidijo v plačilu tudi hudo kršitev davčne zakonodaje. Od zveze zahtevajo poplačilo 19,2 milijona evrov, nemška zveza pa je napovedala pot na sodišče.

Več člankov od avtorja

Peter Prevc: Boj s samim sabo je najtežji

Peter Prevc je na posamični tekmi na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v nemškem Oberstdorfu s šestim mestom izenačil svoj najboljši dosežek sezone, ki prihaja prav pred februarskimi olimpijskimi igrami v Južni Koreji.

Norvežan Tande svetovni prvak v smučarskih poletih, Prevc šesti

Norvežan Daniel Andre Tande je v Oberstdorfu postal svetovni prvak v smučarskih poletih. Tande je v treh serijah - zadnjo so zaradi premočnega vetra odpovedali - poletel 212, 227 in 200 m ter zbral 651,9 točke.

Srebro je osvojil Poljak Kamil Stoch s 638,6 točke, bron pa Nemec Richard Freitag s 627,6. točke. Najboljši Slovenec je bil Peter Prevc na šestem mestu.

Židan o prehranski varnosti

Ob robu sejma Zeleni teden v Berlinu je danes v okviru globalnega foruma za hrano in kmetijstvo potekal berlinski vrh kmetijskih ministrov, na katerem je bila ena od glavnih tem prehranska varnost.